?>

Türk ve Rus dizilerinin yemenileri Gaziantep'ten

Yaşam - 8 yıl önce

GAZİANTEP'te, yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan yemenicilik, dizi ve sinema sektörü ile yeniden canlandı. Kentte son dönemde üretilen yemeniler ise Türkiye'nin yanı sıra Rusya'da yayınlanan dizilere gönderiliyor.

Gaziantep’in tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda yemenicilik yapan Ahmet Pektaş, Diriliş Ertuğrul ve Rus dizilerinden talep olması üzerine geleneksel yemeninin yanı sıra çizme ve bot tipi yemeni modelleri geliştirerek, kış aylarında da giyilmesine uygun hale getirdi. Türkiye'de kışlık yemeni yapan tek kişi olduğunu söyleyen Ahmet Pektaş, son dönemlerdeki ürünlerine ise yoğun olarak dizi ve sinema sektöründen talep geldiğini söyledi.

Yemeni kültürünün son yıllarda yok olduğunu ve mesleğin sinema ve dizi sektörü ile ayakta durduğunu ifade eden Pektaş şöyle dedi: "Kundura yokken herkes yemeni kullanırdı. Kunduranın piyasa girmesiyle yemeni eski popülerliğini yitirdi, yok olma düzeyine geldi. Diriliş Ertuğrul ve tarihi Rusya dizilerine yemeniler yapıyoruz. Kış ayları gelince dizilerden yemenilerin kışlık modellerinin yapılmasına yönelik talep oldu. Uzun bir çalışma sürecinden sonra numune yemeniler yaptık ve çok olumlu tepkiler aldık. Şu an 3 bin çift kışlık yemeni üretir duruma geldik. Kışlık yemeniler sayesinde piyasa biraz canlandı, insanlar yemeniye yeniden ilgi göstermeye başladı. Bu sayede Türkiye geneline ve Avrupa'ya açıldık. Kışlık yemenilerde kullandığımız deriler daha farklı, özellikle dananın sırt tarafındaki deriden kullanıyoruz. Diğer yemenilerden farklı olarak iki kat daha kalın deri kullanıyoruz. Her deriden yemeni yapılmaz, kışlık yemeni hiç yapılmaz. Deri ham iken alınmalı, yoksa kokar, kokan deriden yemeni olmaz."

Yemeninin sadece 5 çeşit deriden yapıldığını ve el ile dikildiğini belirten Ahmet Pektaş, "Yemeni dana, keçi, koyun, manda ve camız derisinden yapılır ve elde dikilir. Makine dikişi olursa yemeni özelliğini kaybeder" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

“NEŞ’E DOLU PIRIL PIRIL BİR GELECEK!”

2016-12-31 14:31 - Güncel

“HAYAT ASLINDA KURGUDAN İBARETTİR”

2016-12-30 07:09 - Video Haber

Telefonda gerçekten öpüşmek artık mümkün

2016-12-28 07:53 - Teknoloji

ABD ile Rusya arasında siber saldırı krizi!

2016-12-30 11:51 - Teknoloji

O sinyaller uzaylılardan mı geliyor?

2016-12-27 06:02 - Teknoloji

İkisi de yüzde 100 yerli ve milli

2016-12-29 11:27 - Teknoloji

Uçan otomobile 10 milyon Euro

2016-12-29 07:07 - Teknoloji

Bu kez uzaya çıkıyor muyuz?

2017-01-02 07:05 - Teknoloji

Burcu Yıldıran, “3 bin kadına ulaştık”

2016-12-28 12:18 - Mobil

Brezilya’da cezaevinde isyan: 60 ölü

2017-01-02 15:56 - Dünya

İlgili Haberler

Akdoğan Ailesinin Acı Günü

11:39 - Yaşam

“Bizim Mahallenin Halleri” Yıkılan Değerleri Tek Tek Gözler Önüne Serdi

18:15 - Yaşam

Fatma Şahin’den Ailelere Bayram Gibi Festival!

17:57 - Yaşam

Gazeteci Ali Atalar, Antep Evlerinin Sır Kapılarını Aralıyor

12:16 - Yaşam

Acarsan Holding Bayramınızı Kutlar

13:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

Şahinbey Lions Kulübü’nden Geleneksel Kahvaltıyla Açlığa Anlamlı Destek

12:46 - Özel Haber

Akdoğan Ailesinin Acı Günü

11:39 - Yaşam

Turnuva Şampiyonu Merinos, Betül’ün Adını Unutturmadı

21:07 - Spor

Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden Dolu Dolu Bir Yıl

20:51 - Özel Haber

GİKAD’dan Kadınlara Ekonomik Özgürlük Hamlesi!

13:38 - Özel Haber