USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAYA GEÇİTLERİ VE GÜVEN SORUNU!

11-03-2019

Trafikte yeni bir uygulamamız var; iki ışık arasında  yerleştirilmiş  yaya geçitleri. Mobeseler de yerleştirilerek kurallara uymayanlara kesilecek yeni ceza yerleri.İşe yarar yeni rant kapıları..

Nasıl,yerinde bir uygulama mı,vatandaş açısından  iyi  olacak m? diye soracak olursanız,şimdiye kadar ki izlenim ve duyumlarımızın doğrultusunda  saçma olmuş diye niteleyebilirim.İlerisi için de konuşmak erken.Çünkü; yeni bir uygulamaya geçmeden  hele birde bu trafik kuralı olacaksa önceden alta yapı çalışması yapılarak ne kadar geçerli akçe olup olmadığa bakılmalı.En önemlisi de halkın genel anlamdaki uygulamalarda baz alınarak eğitim düzeyi dikkate alınmalı.

Uygunsa, problem yoksa da start verilmelidir.Ama ne yazık ki bizde böyle olmuyor.Önce uygulamaya başlanılıp, sonra iyimi kötümü diye bakılıyor.  Sola dönüş yasaklarını bir hatırlayalım.Tabelalara dikkat etmeyip yol ortasında kalan şaşkınları çok haber yaptık.Halen de bitmiş değil.

Trafik ışıklarının olmadığı yerler de yayalarının karşıdan karşıya geçmesini kolaylaştırmak için başlatılan uygulama ilk olarak İsviçre’de başlatılmış.Ama vatandaşa uygulamadan önce okullarda çocuklara eğitim verilerek başlanılmış. Yani önce eğitim sonra uygulama.Bizdeki gibi harala gürele  bir anlayış  değil.

Bir test yapalım dedik.
Önce yaya olarak  nasıl olacaktır diye bir görelim bakalım dedik.Yaya geçidinden geçmeye kalkıştık.Bizi gören ve hızını azaltmayan sürücü ile birkaç saniyelik bakıştan sonra son anda ezilmekten kurtularak kendimizi karşıya zor attık.

Sürücü olarak deneme yapmaya kalktık.Yaya geçidinden geçmeye kalkan bir gurup yayaya yol verelim dedik.Hızımızı yavaşlatmaya kalktık ama buna bir anlam veremeyen hatta uygulamadan haberi olmayan arkada ki sürücüyle toslama tehlikesi yaşattık.Haklı çünkü bizim duracağımıza dair bir işaret yok.Eğer duracak olursak arkada ki araç bize çarpar,devam edersek biz yayaya çarparız.
Kısacası ve açıkçası;durum bundan ibaret..

GÜNÜN SÖZÜ

Engelsiz bir yol bulursanız, muhtemelen hiçbir yere gitmez.
 Frank A. Clark

TEBESSÜM

Yeni ilçe olan bir köye trafik ışıkları yeni konmuş, ışıkların altında bir polis bekliyor ve halkın ışıklara uymasını sağlamaya yani bir çeşit trafik egitimi vermeye çalışıyormuş.
O sırada, bakmış ki; bir kadın, elinde tuttuğu çocuğuyla, kırmızı yanarken karşıya geçiyor. Hemen seslenmiş :
-Hanım, hanım! Nereye?
Kadın dönüp :
-Viy! demiş. Sana ne? Eltimgile gidiyom.
**
Temel İtalya’da trafik polisidir. Bisikleti ile yol trafiğini ihlal eden bir papazı durdurur: – “Papaz bisikleti durdurur misun, sana ceza yazacağum.” der-
“Ceza mı? Der papaz. Sayın memur bana ceza yazamazsın ki.” Der
Temel – “Haçan niçin yazamayrum ki?der”
Papaz gülerek cevap verir:
– “Benim sağ kolumda İsa var, sol kolumda ise Meryem var.”
Temel heyecanlı bir şekilde cevap verir:
– “Uy da, sana ceza yazayrum. Bisiklete üç kişi bineysunuz!..”
 
 


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?