USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“YAYA” DEYİP GEÇMEYİN!

06-02-2020

Gaziantep trafiğinin sorunları ne zaman bitecek bilemiyoruz ama yetkililerin halen dediğim dedik politikaları yüzünden çileler artacağına katlanarak çoğalıyor. Halbuki  araçlara tanınan 7-8 sn’ lik komik yeşil ışık sürelerini uzatıp daha fazla aracın geçişine imkan tanıyacak basit bir uygulama bile  akış açısından olumlu olacaktır ama işin doğrusunu her zaman ki gibi ustaları bilir.

Geçen yıldan beri uygulamaya geçilmiş trafikte yayalara geçiş üstünlüğü sağlayan çok tehlikeli bir uygulama var.İki ışık arasına  yerleştirilmiş,yayanın üstünlüğünün gözeten ışıksız bir geçit.İlk günden beri  bizim halkımız adına saçma bulduğum bir uygulama.Çünkü araç sürücüsü olarak,yaya geçecek diye hızınızı azalttığınızda arkanızdaki ve yanınızdaki araç buna dikkat etmezse felaket hazır bekliyor olacaktır.Kararsız olan,son anda yola atlayan,kendisi için duran araca başını çevirip ağır aksak hareket eden yani her konuda olduğu gibi bunda da bilinçsiz olan yayalar için çok lüks kaçan bir uygulama.

Yurt dışında bu uygulama var ama aramızdaki medeniyet farklarından dolayı onlarda  doğru bir hizmet iken bizde çile oluyor.Bilinçli olan yayalar kendilerine yol verilen noktalarda bekleyip geçişlerini hızlı bir şekilde yaparken araçlarda bu bilinçli kurallara seve seve ayak uydurabiliyorlar.Halbuki bizim millet otobanlarda  hızla giren araçların önüne kendini atıp,yüksek demirlerin üzerinden uzun atlamalarla olimpik hareketler göstermeyi daha çok sever.İki adım ötesindeki yaya geçini kullanmak yerine araçların arasından süzülmeyi daha bir yeğler.Yani yasak ve tehlikeli olan neyse onu sever.  

Sözde yayalara jest olsun diye çıkarılan bu uygulama yurt dışında yıllarca uygulansa da bizim için hiç gerek yoktu.Çünkü kural tanımayanlar için zaten bütün yollar yayaların.Babalarının malı gibi istedikleri noktada karşıdan karşıya geçme haklarını zaten kendilerinde görüyorlar.Kırmızı ışık kavramını dahi umursamayan yayalar için  birde ayrıca alternatifler üretmek araçlar içinde haksızlık bana göre.

Yayalara geçiş hakkı; aracın önüne atlama ve aracın önünden kırıta kırıta yürüme hakkı tanımamalı.

GÜNÜN SÖZÜ

Şimdiye dek kural olarak hep doğruları yasakladılar sadece.
 Friedrich Nietzsche

TEBESSÜM

Yeni ilçe olan bir köye trafik ışıkları yeni konmuş, ışıkların altında bir polis bekliyor ve halkın ışıklara uymasını sağlamaya yani bir çeşit trafik eğitimi vermeye çalışıyormuş.
O sırada, bakmış ki; bir kadın, elinde tuttuğu çocuğuyla, kırmızı yanarken karşıya geçiyor. Hemen seslenmiş :
-Hanım, hanım! Nereye?
Kadın dönüp :
-Viy! demiş. Sana ne? Eltimgillere gidiyom.

**

Trafik polisi Temel sarisin bir bayan sürücüyü durdurur ve ehliyetini sorar. Kadın çantasını kucağına alıp aramaya baslar; ancak uzun süre geçmesine rağmen bir türlü aradığı şeyi bulamaz.
Temel beklemekten bunalır ve sabırsız bir ifadeyle kadına söylenir:
-"Hanımefendi, aradığınızı bulamadığınız anlaşılıyor. Üzerinde kendi resminizin olduğu şeyi göstereceksiniz, acele edin lütfen."

Kadın bu uyarı üzerine telaşlanır ve kısa bir süre sonra "hah buldum" diye sevinçle çığlık atıp çantasındaki makyaj aynasını Temel'e uzatır.
Temel aynayı ciddiyetle inceler ve kadına dönüp kibar bir ifadeyle konuşur:
-"Buyurun belgenizi hanımefendi. Özür dilerim, polis olduğunuzu söyleseydiniz durdurmazdım..."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?