USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ucuz kömüre ucuz ölüm!

19-09-2015

Malumunuz önümüzde yaklaşmakta olan bir genel seçim var.Seçime girecek olan partiler çoktan çalışmalara başladılar.Kimi vekil adayları projeleriyle halkla buluşuyorken bazıları da buna hiç lüzum bile duymadan ”ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” mantığıyla kömür,yiyecek,giyecek yardımlarına başladı. Şu da bir gerçektir ki ,hiçbir parti iktidar partisinin belediyeleri kadar bu alanda başarı gösteremezler.

Günümüzde artık seçim deyince ilk akla gelen “bedava kömür” olmaktadır. Hatta cumhurbaşkanlığı seçimleri yaz dönemine denk geldiğinden kırk derece sıcaklarda bile dağıtıldığına şahit olduk.Dar gelirlilerinde umudu olan bu kalitesiz ucuz kömürler, özellikle ilimizde de büyük tehlikede saçmaktadır.

“Balık vermeyi değil, tutmayı öğretmeliyiz” diyen İngilizlerin aksine yıllardır,halka rant kapısı sağlamak yerine, oy uğruna dağıtılan kömürlerin akıbetleri de,geliş öyküleri de nedense hiç sorgulanmıyordu.Ta ki kömür ocaklarında büyük felaketler yaşanana kadar…

Zaten o kömürleri çıkarırken nefes almalarına dahi izin verilmeyen ve cesetleri dahi halen yerin altında kalan işçilerimizin dramlarını görüyoruz ve kahroluyoruz.Yaşadıkları ilkel çalışma yöntemleri,mağruz kaldıkları ağır çalışma şartlarıyla madencilerimizin hayat şartlarını ne yazık ki felaket sonrası öğrendi çoğu insan.Bu ocakların sahiplerini ve ortaklarını da malumunuz bilmeyen yok.

Seçim yatırımı olarak dağıtılan kömürlerde kalite adına da hiçbir şey yok.Hangi işlemlere tabi tutularak halka dağıtılıyor uzmanları daha iyi bilir ama söylenen de şu ki,ısısı çok az,külü ve dumanı bol,bacaları da hemen tıkıyor..

Karbonmonoksit gazı, kömürün sobada tam yanmamasından oluşur. Kömür satın alırken aslında kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmesi gereken bir husustur.. Kalori değerinin, yerli kömür için en az 4 bin kilokalori, ithal kömürde de 6 bin kilokalori olması lazım. Zaten ölümler de İyi yanmayan kömürlerin çıkardığı zehirli gazdan dolayı oluyor.Kömürdeki nem miktarı arttıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Isınmayı sağlayan da zaten kömürün kalorisidir. Kül ve nem oranı yüksek 2 ton kalitesiz kömür yerine, kalorisi yüksek 1 ton kömürle ısınmak mümkündür. Ucuz olduğu gerekçesiyle kalitesiz kömür kullanımı, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli nedenidir. Kalitesiz kömür bacaları da kısa sürede tıkadığından ”Nasıl olsa temizlemiştik “rahatlığını gösterenler içinde büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

Kömürün kötü kokusu kirliliği malumdur ama hele birde kalitesiz kömürün kirliliği hepimizin de yaşadığı gibi ortadadır.Gazianteo son yıllara oranla hiç olmadığı kadar bir kirlilik yaşamaktadır.

Sosyal devletin görevi tabiî ki de dar gelirli vatandaşına yardım etmektir ama bunu yaparken de ilgili ilgisiz herkese bedavadan dağıtarak,oy kaygısıyla kullanmak, sonu ölümle sonuçlanabilen tehlikelere yol açabilmektedir.

Bedava alınan kömürleri kullanırken de, göçük altında kalan işçilerinde alın terlerinin unutulmaması temennisiyle…

GÜNÜN SÖZÜ

Büyük değeri olan şeyler, ucuza mal olmaz. Bulduğunuz şeyin değeri; ararken sarf ettiğimiz emek kadardır.

İmam Maverdi

TEBESSÜM

Amerikan, İngiliz ve Türk başbakanları aralarında konuşuyorlarmış. Amerikan başkanı:

Bizim hayat standardımız üç bin dolardır. Biz vatandaşımıza beş bin dolar maaş veririz; üç bin dolarını harcarlar, gerisine karışmayız.

İngiliz başbakanı:

Bizim hayat standardımız iki bin sterlindir. Biz vatandaşımıza dört bin sterlin veririz; iki bin sterlinini harcarlar, gerisine karışmayız.

Sıra Türk başbakanına gelmiş:

Bizim hayat standardımız iki bin liradır. Bin lirasını veririz; geriye kalan bin lirayı nerden bulurlarsa bulurlar. Biz orasına karışmayız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?