USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SURİYE’Lİ BAŞKAN İSTER MİSİNİZ?

02-10-2016

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye gelmeye başladıkları son üç yıl içinde, Türkiye'de toplam 100 bin Suriyeli bebek doğmuş. Bunlar kayıt altında olanlar.Ya kayıtsız olanlar! Adamlar ülkelerine gidip savaşmak yerine burada üremeye devam ediyor.

Işıklarda duruyorsunuz.hemen , bir Suriyeli çocuk yapışıyor arabanın camına. Araba hareket ediyor çocuk camı bırakmıyor.AVM’ler de lokantalarda yanınıza yanaşıp sizden bir şey alıncaya kadar Arapça bir şeyler söyleyip duruyor.
Hadi bunlar yine neyse, bir de işin hırsızlık, dolandırıcılık boyutu var. Yakında çoğunlukta oldukları Antakya başta olmak üzere bir çok yerde şov yaparsa şaşırmayın. Çünkü bu adamlara kimlik de veriliyor.

NASIL VATANDAŞ OLACAKLAR?

Suriyeliler vatandaşlığa peyderpey alınacak. İlk etapta aranan mesleki nitelikler göz önünde bulundurularak 30-40 bin kişi vatandaşlığa geçecek.

Toplamda 300 bin kişinin Türk vatandaşı olması hedefleniyor. Varsa, bu kişilerin Türkiye’deki aile fertleri de vatandaşlık hakkı kazanmış olacak.

Vatandaşlığa geçenler 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak.Zaten bizimde bir yıl içinde herhangi bir seçimimiz yok.Endişeye mahal yok!

Mevcut hükümlere göre, vatandaşlık hakkı için yabancıların Türkiye’de 5 yıl kalmış olmaları gerekiyor. 5 yıldan az süre Türkiye’de olan Suriyelilerin de vatandaş olabilmesi için düzenleme yapılabilir. Yeter ki bizim vatandaşımız olsunlar.

Vatandaşlığa alınacaklar için güvenlik soruşturmalarını MİT yapacak. Araştırmanın MİT’in yapacak olmasıyla yüreğimize su serpildi.

Parası olan ve yatırım yapamayan Suriyeli işadamlarının önü açılacak.Arık kredilerimiz bunlara akar. Bizimkiler bir bir batarken, onların yerini bunlar alacak gibi görünüyorlar.

Rejim muhalifi olan bazı kritik isimlerin, ‘vatandaşlık’ yoluyla can güvenliği sağlanacak. Bu isimlerden, istihbari olarak da faydalanılabilir.Tıpkı şiddet gören katledilen kadınların korunduğu gibi mi korunacaklar?

Gayrimenkul satışı, parası olanlar için yatırım olanakları, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen zengin Suriyelilerin burada tutulması amaçlanıyor.Giden gitti zaten.hem kalıpta bize ne faydaları olacaktı ki?

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda kamuoyunda oluşabilecek olumsuz algının giderilmesine yönelik çalışmalar da yürütülecek. Bu kapsamda, Suriyelilerin dedelerinin Çanakkale’de Türklerle omuz omuza savaştıklarını, yani ‘Çanakkale ruhu’nu öne çıkaracak bir kampanya yapılması da ihtimaller arasında. İşte bu kutsal görevi de Acun’a versinler.O anında ikna eder.Nasıl olsa halkımız sadece onu ve programlarını izliyor.

Bakın ben şimdiden ikna oldum bile!

GÜNÜN SÖZÜ

Bɑyrɑklɑrı bɑyrɑk yɑpɑn, üstündeki kɑndır, Toprɑk, eğer uğrundɑ ölen vɑrsɑ, vɑtɑndır.

M. Cemɑl Kuntɑy

TEBESSÜM

Amerikalı kadın gazeteci Barbara Walters, Taliban boyunduruğundan kurtulduktan sonra bile Afgan kadınlarının erkeklerin birkaç adım gerisinde yürümeye devam ettiklerini görünce çok şaşırmış. Kabil'de kocasının arkasında yürüyen bir kadına yanaşıp sormuş: "Bu çağdışı ve kadını alçaltan alışkanlığı niye sürdürüyorsunuz? Hem de halinizden hiç şikâyetçi görünmeden?"
Afgan kadın burkasının gözlerini perdeleyen bölümünü açmış, Amerikalı gazeteciye yüzünde hınzırca bir gülümsemeyle yanıt vermiş: "Anti-personel mayınlara karşı önlem olarak!"

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?