USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ramazan-a hürmet!

19-09-2015

Kimilerinin büyük bir sevinçle, özlemle karşıladığı, kimilerinin ise yaşadığı savaş ve zulüm yüzünden buruklukla   yaşadığı  Ramazan-Şerif ,hoş geldi sefalar getirdi.

İbadetin gizlisi her ne kadar makbul  ve kabul gören bir haslet ise,yapmayanların da bunu ifşa etmesi bir o kadar hoşa gitmemekte. Mazereten veya keyfen oruç tutmayanlar,hiç olmazsa bu uzun ve sıcak günlerde ellerine su şişeleri  ve dondurmalarıyla dolaşmayarak, ya da sigara dumanlarını  insanların yüzüne gözüne savurmayarak biraz hürmet gösterseler durumlarından   bir şey kaybetmezler herhalde.Hani hep saygı diyoruz,anlayış diyoruz,empati diyoruz , hürmet diyoruz ya..

Saygılı olarak ta sevap kazanılabileceğine dair bir kıssa sizlere..

Bir Ramazan günü idi. Müslüman mahallesinde oturmakta olan bir Mecûsî, (Ateşe tapan) nin çocuğu daha  Müslümanların ne yaptığını idrak edecek çağa gelmediği için, oruçlu Müslümanların arasında ekmek yiyordu. Hemen babası, çocuğun bu halini fark etti: «Oğlum Müslümanların arasında yemek yenir mi? Onlar bu günlerde oruç tutarlar, onlarca bu günler muhterem günlerdir.» diyerek azarladı ve çocuğu eve gönderdi.
Her fâninin başına gelen ölüm, bir gün onu da alıp götürdü. Ölümünden sonra o şehrin dinde ileri gelen zevatından birçoğu, Mecûsîyi rüyalarında Cennet-i âlâda gördüler. Halbuki, hayatında ateşe Allah diye ibadet eden bir kimsenin, Cennete girmesi adl-i ilâhîye mugayirdi.
Mecûsîye: «Nasıl oldu da bu nimete eriştin! Biz seni imansız bilirdik. Hatta öldüğün zaman, cenaze namazını bile kılmadık.» dediklerinde O, şu cevabı verdi:
— Evet! Doğru söylüyorsunuz. Ben bir mecûsî îdim. Fakat bir gün küçük oğlum, Müslüman mahallesinde, onlar oruçlu olduğu halde yemek yiyordu. Ben çocuğun onların gözleri önünde ekmek yemesine müsaade etmedim. Müslümanların hürmet ettiği bir şeye, ben de hürmet ettiğim için;
Cenab-ı Allah, benim ruhumu müslüman olarak aldı. Ölüm anında Azrail (a.s.) geldiği zaman, Allah (c.c.) ona emretti. Evvelâ bana: «Eşhedü enlâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resulühü» dedirtti, ondan sonra canımı aldı. O sebepten ben, işte bu gördüğünüz nimete kavuştum, dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanların saygı ve şerefinin, itaat ve uyumunun kendinden maddeten değil, manen yüksek olanlar için gösterilmesi insan ruhunun gereklerindendir.

Atatürk

TEBESSÜM

Dursun, Temel’e sormuş:

-Oruçlu oruçlu kaç hamsi yiyebilursun Temel?

-100 tane yiyebilurum.

-Hadi ordan, yesen yesen 1 tane yiyebilursun, gerisini oruçsuz yemiş olirsun,” demiş.

Bu espri Temel’in çok hoşuna gitmiş. Bir gün yolda giderken Cemal’i görmüş ve hemen sormuş:

-Uşağum oruçlu oruçlu kaç hamsi yiyebilursun?

Cemal:

-50 tane, demiş.

-Ha uşağum 100 tane deseydun sana müthiş bir espri yapacaktum!

 
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?