USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PANDEMİZEDELER

01-07-2020

Pandemi sürecinin belki de n çok mağdur ettiği kesim ne yazık ki üniversite öğrencilerimiz oldu.Eğitimleri  ikinci dönemde istem dışı olarak aksaklığa uğradı.Özellikle uygulama ağırlıklı olan bölümlerde okuyan üniversitelilerimiz çok büyük sıkıntılar yaşamaktalar.

Okulların çoğu öğrencilerine her alanda yardımcı olup bu süreci en az hasarla atlatmayı seçerlerken,seçkin ve eski üniversitelerimizden İTÜ, tüm Türkiye’nin pandemi ile savaştığı bu hassas döneminde  ne yazık ki öğrencileri ile karşı karşıya geldi.

Özel  üniversiteler de belki imkanları yüksek öğrenci profilleri daha çok olsa da devlet üniversitelerinde maddi imkanları yetersiz çok sayıda öğrencimiz bulunmakta.Bu hassas durumun  göz ardı edilerek bazı dayatmalara  gidilmesi, bazı bölgeler  internet dahi olmazken bazı bölgeler de de  elektrik kesintileri yüzünden sıkıntılar erişim sıkıntıları yaşanması öğrencileri sınavlar konusunda zora koşmakta.

Korona virüs salgını ile birlikte üniversiteler online eğitim ve çeşitli sınav şekillerine geçmek zorunda kaldılar. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sınav biçimleri, staj uygulamaları ile ilgili alınmayan kararlar öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesi online eğitime geçti. Fakat diğer üniversiteler asenkron eğitim modeline geçtiler. Online eğitimde maddi imkânı olmayan öğrenciler mağdur olabiliyor. Online eğitimi de zoom programı üzerinden gerçekleştirileceği açıklandı. Yine İTÜ diğer üniversitelerin geçtiği seçmeli pass fail sistemini senato kararı ile kabul etmedi.Benimde araştırarak yeni öğrendiğim seçmeli pass fail sistemi; Öğrencilerin sınav sonuçlarına göre, talep etmesi halinde geçer not aldıkları derslerin harf notu yerine "BL/PASS/S(satisfactory)"; başarısız oldukları derslerin harf notu yerine ise "BZ/FAIL/U(unsatisfactory)" notlarını tercih edebilecekleri bir sistemdir. Öğrencilerin transkriptlerinde harf notları yerine kullanılacak BL/BZ notları, genel not ortalamasına etki etmeyecek, öğrencinin sadece o dersten "başarılı" ya da "başarısız" şekilde geçmiş sayılmasını sağlayacaktır. Bu sistem böyle zor bir dönemde öğrencileri en az hasarla kurtaracak bir sistemdir.

Bu sıkıntılı pandemi  sürecinde,herkeslerin elini taşın altına koyduğu bu hassas dönemde öğrencilerimizin bu haklı seslenişlerine olumlu yaklaşıp en doğru yolu bulmak herkes için en hayırlısı olacaktır.

Bu sıkıntılı dönemler elbette geçecektir.Diğer ülkelere oranla da  bakacak olursak bu pandemi sürecini en iyi yönetenlerin başında da gelmekteyiz. Milletçe hep beraber bizleri zora koşan  bu pandemi sürecini mutlaka aşacağız.Ama birbirimize olan anlayışları da göz ardı etmeyeceğiz.Nasıl iş yeri sahibi üç aylık dönemde kapalı olan işletmeden kira almayarak vicdan göstergesi yapıyorsa,üniversiteler de bu dönemde kendilerine iletilen sesleri yine vicdani olarak duymak durumundalar.

Bilgisayarı olmayan evlerimiz var.
İnternetin ulaşamadığı bölgelerimiz var.
Sık sık elektrik kesintisi yaşayan bölgelerimiz var.
Hem interneti hem de bilgisayarlı bölgede olup bunları alabilecek parası olmayanlar var.
Eksiklikler giderilir.
Aksaklıklar giderilir.
Ölümden başka telafisi olmayan hiçbir şey yoktur.
Geleceğimizin teminatı gençlerimizi bu hassas dönemde daha fazla strese sokup, üzmeyelim.

GÜNÜN SÖZÜ

Merhamet en etkiIi siIahtır; kaIbe kadar işIer ve ebediyete kadar iyiIeşmeyecek yaraIar açar.
 Lavigerie

TEBESSÜM

Dört üniversite öğrencisi sabahleyin uyanamayarak matematik finalini kaçırırlar, sınav ertesinde hocalarını yakalayıp, zar zor bindikleri arabanın lastiği patladığı için sınavı kaçırdıklarına ikna ederler.
Kadın, yalvarmalarına dayanamayarak, bu dört arkadaşa sınavı 3 gün sonra yapacağını söyler.
Sınav günü geldiğinde, matematik hocası bizim dörtlüyü sınıfın dört köşesine oturtur. Finali geçmek için en az 50 almak lazımdır, sınavda 5 soru vardır. Sayfanın önündeki 4 matematik sorusu basit sorulardır ve her biri 10 puanlıktır.
Kağıdın arkasındaki soru ise 60 puanlıktır ve de soru aynen şöyledir:
-Hangi lastik patladı ?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?