USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

O GECE ORTALIK İRFAN GALİP KAYNIYORDU!

27-11-2016

1910 Yılı... 

"Halley" kuyruklu yıldızının Dünya’ya çarpması dedikodusunun yayılmasıyla insanların bilimin bu kötü yönüyle korkutulmasından rahatsız olan Hüseyin Rahmi Gürpınar, kendince bir tepki olarak  paronaya  tadında meşhur “kuyruklu yıldız altında bir izdivaç” eserini yazar.. 

Halley Kuyruklu Yıldızı’nın dünyaya çarpacağı söylentisi yayılır. Bu haber dünyada olduğu gibi İstanbul’da da bir panik yaratır. Kırsal  mahallelerdeki   kadınlar da bu işi kendi anlayışlarına göre traji  komik bir şekilde yorumlarlar.  

Zengin ve batı ilimleri  okumuş İrfan Galib’de bu mahallede oturmaktadır.  Peçeli, yüzünü  dahi görmediği   bir kadının çok güzel ve bilgili bir genç kız olduğunu hayal ederek peşine takılır.  Ama kadın tarafından terslenir. Bu olay onu büyük bir kadın düşmanı yapar. Kadınların zayıflığı ile ilgili makaleler yazar.Kadınları korkutarak küçük düşürmek için Halley Kuyruklu Yıldızı ile ilgili konferanslar düzenlemeye karar verir. Anatomi ,astronomi,fizik karışımı tuhaf konferansına ,bir de kuyruklu yıldızın çarpmasıyla kopacak olan kıyameti tasvir eden korkunç rüya ekler.Y 

Ev halkını ,mahalle esnafını kıyametin kopacağına inandırmıştır.Herkes birbirine itiraflarda bulunarak helalleşir. Durumdan oldukça eğlenen  İrfan’ın son konferansında  sözde  kıyamet sahnesini tasvir ettiği sırada ,önceden hazırladığı küçük oyun sahnelenir.Etrafta patlayan çatapatlar ,fişekler ,yukarı katta devrilen masa ve dolaplar, kadınları korkudan  çılgına çevirir. Ve onların bu korkmuş halleri İrfan’ı bayağı eğlendirir. 

2016 Yılı.. 

Değişen bir şey yok. 

Kaynağı belirsiz bir patlama ile araştırma yapmadan ortalığı ayağa kaldırıp insanları korkutan belki de bundan beslenen İrfan Galip’ler yine sahnede.Ve İrfan Galip’lerin oltasına hemen atlayan saf insanlarımız. 

Ya onları yalan yanlış yönlendiren  doğru olmayan kaynakları hemen kullanan usta gazetecilerimize ne demeli. 

Korkmayın sadece bizde olmuyor. Mizah sitesi Zaytung’ta yer alan ‘Sierra Leone’deki Türk Büyükelçi, Ermeni soykırım tasarısını destekledi’ haberini gerçek sanan Ermeni Taşnak Partisi’nin yayın organı The Armenian Weekly, bu haber üzerine yorum yapmaya kalkınca komik duruma düştü.Çok sonra yaptığı hatanın farkına vardı ama yine de madara olmaktan kurtulamadı. 

GÜNÜN SÖZÜ 

İnsan ne kadar zeki olursa olsun, sevdiği kişinin bir sözüne kanacak kadar aptaldır. 

C.Grange 

TEBESSÜM 

Diktatörün biri, nutuk vermek üzere halkı kentin stadyumu na çağırmıştı. Tam mikrofon başına gelmişti ki, ön sıralar dan birindeki dinleyici aksırdı. 

- Kim hap sırdı? diye sordu. 

Cevap alamayınca, muhafız kıtasına emir verdi: 

-Ön sıra! 

İlk sıradakiler yaylım ateşine tutuldular. Diktatör yine sordu: 

-Kim hapşırdı? 

Yine cevap yok. Yine yaylım ateş... 

İlk on beş sıradakilerin hepsi öldü. Aynı soruyu on altıncı sıradakilere sorunca, çelimsiz bir adam yerinden kalkıp korka çekine: 

-Ben hapşırdım Sayın Başkanım, dedi. 
Diktatör, aradığını bulmanın rahatlığı içinde: 

 -Çok yaşa! dedi. Ben de "çok yaşa" demek için sormuştum zaten.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?