USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MUCİZE GİBİ DİZİMİZ OLDU

23-09-2019

İpek Yolu Belgeseli,Osmancık, Küçük Ağa ve daha nice kaliteli yapımlarla ekranların dolu olduğu şanslı bir nesiliz biz.Yerli dizilerin sayısı az ve ailecek izlenen,güzel mesajlarla dolu  yapımlardı.Yabancı diziler bileaile yapımıza uygun,özenli,seçmeliydi.

Günümüzde  artık değil televizyonu izlemek, alt seviyelerdeki diziler yüzünden  bu pahalı eşyayı acımadan evden kaldır at krizlerine giriyoruz. Sanki çok marifetmiş gibi şimdi de  daha çok izlensinler diye internete taşıdılar bu berbat senaryolu dizilerini.

Akıllı senaristin birisi de,  birbirinin kopyası  yapımların  artık para kazandırmayacağını ve toplumdaki kalitesizliğe halkın gösterdiği  öfke patlamasını anlamış olacak ki aklı başında bir dizi yazmayı düşünebilmiş.

Aşk, aldatma,cinayet,mafya konularından toplum yapısına dinamit olarak gördüğümüz berbat ötesi yerli dizilerin arasından sıyrılıp anlam dolu konusuyla ilk defa  farklı bir dizimiz oldu. Mucize Doktor güzel konusu ile şimdiden büyük farkındalık uyandırdı.Türkiye de bir diziyi ilk defa izlemek gerekir olarak görüyorum.Farkındalık  adına izleyin ve  izlettirin ki reyting kaygısına yenik düşüp de kaldırılmasın.

Taşrada bir şehirde doğan ve babası tarafından evlatlıktan reddedildikten sonra yetimhanelerde büyüyen savant sendromlu deha Ali’nin, tıp fakültesini birincilikle bitirmesinin ardından, asistan cerrah olarak işe başladığı özel bir hastanede yaşadıklarını konu alan “Mucize Doktor” umarım bizlere de mucize gibi gelir...Ve devamları gelir.Kopyalamayı seven kanallar umarız bunu da kopyalamayı düşünürler.

Dizinin konusunu oluşturan  Otizm çok geniş yelpazede seyreden bir durumdur.Bir anda hepimiz araştırmacı olup otizim,savant zeka  hakkında bilgi toplamaya başladık.  

Mucize Doktor dizisinin de yer alan Ali Vefa karakteri de  savant zekaya sahip yüksek fonksiyonlu otizmli birey.Ancak bazı otizmli bireylerde otizm spektrum bozukluğuna eşlik eden öğrenme güçlükleri de görülebilmektedir. Yani her otizmli bireyin üstün özellikleri ve zekası yoktur.

Mucize Doktor dizisi için söylenmesi gereken en önemli noktalardan birisi de; ilk kez bir televizyon dizisinde bu kadar çok otizm ifadesi yer aldı.

Ali Vefa karakterini canlandıran  oyuncunun yeteneğine de hayran kaldık.Dizilerde görmekten bıktığımız,birbirinin fotokopisi manken bozması,dudak büzmeli, kas yığını karakterlerden gına gelmişti artık. Otizm Spektrum bozukluğuna ait olan birçok belirtiyi harika canlandırdığını düşünüyorum.

Sınırlı göz kontağı, tekrarlayıcı hareketler, ses ve ışığa karşı hassasiyet, dokunma ile ilgili hassasiyetleri ve sosyal iletişim becerilerindeki sınırlılıkları çok güzel canlandırdı.

MUCİZE DOKTOR dizisi otizm ile ilgili farkındalık oluşturmak için önemli bir etki yarattı ve yaratmaya devam edecek gibi görünüyor...

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir çocuk bizim öğrettiğimiz yoldan öğrenemiyorsa, belki de biz onun öğrendiği yoldan öğretmeliyiz”

TEBESSÜM

Kaçan bir hırsızı yakalamak için bütün Karadeniz emniyeti seferber olmuş. Hırsızın 2 profil 1 adette vesikalık resmi dağıtılmış. İki gün sonra Samsun emniyetinden mail gelmiş, “Hırsızlardan 2 tanesini yakaladık,1 tanesini de yakalamak üzereyiz.

**

İlkokulda ikinci sınıf öğrencileri fotoğraf çekileceklermiş.
Öğretmenleri de onlara çekilecekleri fotoğrafı anlatıyormuş.
Ve şöyle söze başlamış:
- İleride bu fotoğrafları torunlarınıza, çocuklarınıza göstereceksiniz ve arkadaşlarınızı tanıtacaksınız. Bu Ali, bu Ayşe...
O sırada sınıfın hazırcevap çocuğu Abdi bağırır:
- Bu da rahmetli öğretmenimiz.

**

Öğretmen sınıfta uyuklayan öğrencisine sormuş;
- Roma'yı kim yaktı oğlum? Çocuk;
- Hocam ben yakmadım, deyip ağlamaya başlamış. Öğretmen sinirlenip sınıftan hızla çıkmış.
Karşısına edebiyat öğretmeni çıkmış:
- Ne oldu hocam neye sinirlendin? Demiş.
- Bir çocuğa Roma'yı kim yaktı dedim, ben yakmadım diye ağlamaya başladı. Edebiyat Öğretmeni:
- Boş ver hocam bunlar yaparlar yaparlar, yapmadım derler. Öğretmen iyice sinirlenmiş. Bu sefer karşısında Müdürü bulmuş. Müdür;
- Hocam ne oldu?
- Hiç sorma hocam sınıfta çocuğun birine Roma'yı kim yaktı diye sordum, çocuk ben yakmadım diye başladı ağlamaya...
- Tamam hocam tamam, niye sinirleniyorsun ben şimdi bir kağıt yazıp kimin yaktığını bulurum zararı da tahsil ettiririm.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?