USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KÜÇÜK ESNAF ZOR DURUMDA

18-03-2020

Dünya genelinde gittikçe yayılan Corona virüsünün ülkemizden de görülmeye başlanmasından sonra yayılmayı önlemek adına yerinde bir karar alınıp, bir dizi tedbirler alınmaya başlandı.İlk aşamada okullar ve eğlence yerleri kapatılıp,vatandaşın güvenliği adına evde vakit geçirilmesi için çağrılar yapılıyor.Bundan tedbir açısından alınması gereken kararlar.

Sağlık her şeyin başında geliyor evet ama işin birde ekonomik kayıpları yüzünden sıkıntı içine girenler var.En dertli olanları da geniş bir ekonomik halk gücü kitlesini oluşturan küçük esnafımız zor bir süreçten geçiyor.Kapanan iş yerleri ve insanların eve kapanmasıyla kaybolan müşteri potansiyeli ile  ödenmesi gereken kiralar,faturalar,işçi maaşları,borç ödemeleri…sıkıntıların diğer bir boyutu.

Esnaf odalarından ise  ilk zamandan beri yapılması gereken  bir açıklamalarda yok.Ekonomi de sıkıntılar yüzünden bir bir kepenk kapatmak zorunda olan,evine zar zor ekmek götürmekte dahi zorlanan esnafın halini ahvalini anlatacak,derdine derman aranmasında ön ayak olması beklenen odalar,temsil ettiklerin insanların sorunları ile ilgili adımlar atmak için  halen neyi bekliyorlar,anlamak zor.

Bu konuyla ilgili telefonlarla bizlere ulaşıp sorunlarına biran önce çözüm bulunmasını bekleyen esnafımız,içinden geçtiğimiz bu kritik günlerde kendilerine düşen fedakarlığı yerine getirmek için hazır olduklarını söylerken,kendi sorunlarının da göz ardı edilmemesini talep ediyorlar.

Büyükşehir belediyesi kiraları ötelemesi açıklamaları  ile yerinde bir karar alırken,devletle ve sivil şahıslarla iş yapan,kiralama yapan ,ödemeleri olan  küçük esnaf mensupları ya sonunu görmeden  kara kara düşünmeye başladı.Bankalar  sadece ”şubeye gelmeye gerek yok kredi ödemelerinizi  internet üzerinden yapabilirsiniz” şirinliği dışında borç öteleme,faiz indirimi..gibi kriz anında yapılması beklenen fedakarlıkları görmezden geliyorlar.
Bunun içinde gözler hükümetten gelecek bir ferahlatıcı açıklamalarda..

GÜNÜN SÖZÜ

Ehl-i aşka müptelayım (Allah sevgisine tutkunum) neme lazım kâr benim,
Mal ve mülküm yoktur amma kanaatim var benim.

TEBESSÜM

Temelin esnafa borcu varmış . Bir gün temele büyük ikramiye çıkmış . Ancak temel esnafa hala borcunu ödemiyormuş . Esnaf temele sormuş - Sana büyük ikramiye çıktı . Hala neden borcunu ödemiyorsun .? Temel cevap vermiş - Haçan "zengun oldu , değişti" demesunler diye .

**

Doktor Bey, benim bir gözüm görmüyor; ameliyat olmak istiyorum.
- Peki, bunu poliklinikteki doktorlara söylemedin mi?
- Söyledim ama yapmıyorlar!
- Allah, Allah! Peki ne dediler sana?
- Sen ameliyat olamazsın dediler; gözüm çürükmüş!
- Anladım, öyle diyorlarsa öyledir!.. Peki, bir göz yetmiyor mu?
- Hocam yetiyor da yine de ameliyat olmam lazım!
- Niçin? Bak, teyzem; bir gözün bozuk, tamam!.. Ama genel
durumun da hiç iyi görünmüyor. Yani diğeriyle yaşayıp gidersin ama Allah korusun ya ameliyatta bir şey olursa?
- Doktor Bey, haklısınız ama benim ameliyat olmam lazım!
- Peki neden ama? Ben "sıkıntı" var diyorum!
- Hocam sakatlık derecemin yüksek olması lazım! Bak bu kağıtta; "Gözün sonucu olmadan olmaz," demiş doktor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?