USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KİLİS’İN SESİNİ DUYAN VAR MI?

03-02-2016

Kilis hemen yanı başımızda, Suriye’nin en yakın sınır komşusu. Bir zamanlar Gaziantep’e bağlı şirin bir ilimiz.Kısa bir süre önce Kilis denilince akıllara yorganları, nakışları, pasajları, meşhur tavası geliyorken üç yıldır Suriyeli mültecilerin yoğun göçü ve onların getirdiği sorunlarla anılmaya başlandı.

Suriyeli nüfusunun durmak bilmeyen doğumlarla da neredeyse kendi nüfuslarını geçmesinin sorunları bir yana, birkaç aydır sınırlarında patlayan ve ilçeye de atılanlar bombalar yüzünden Kilis halkı eski huzurunu arıyor.

Geçtiğimiz hafta okul bahçesine düşen bomba ile birkaç dakika ile büyük bir faciadan dönen iki şehit veren ve her gün aynı korkularla karşı karşıya kalan Kilis halkı, kendilerine yeterince önem verilmediği kanısındalar.

Okulları açılmasına az bir süre kaldı ve insanlar artık memleketlerine dönmeye korkuyor.Çocuklarını okula göndermenin tedirginliğini yaşıyor.Sürekli bomba sesleri ile inleyen ilin endişeleri ve korkuları had safhada.

Yerli halk birkaç yıldır ne yazık ki Kilis’i terk etmeye başladı. Memurlar ise tayinlerini daha güvenli bölgelere yaptırma derdinde.

Kilis esnafı her gün daha da  kötüye giden işlerini geri kazanamamanın hüznünde.

Kilis, mültecilerin her alanda yaşattığı sorunlarla bunalmış durumda.Suriye’li kumalar yüzünden artan boşanmalar ve yıkılan yuvalar Kilis’in kanayan en önemli yaralarından.

Kilis, her gün sınırlarını bombalayan düşman ateşinin korkusu altında.Gece sınırlarında yaşanan yoğun bombardımanları her gece kaygı ile izlemek “acaba bize de isabet eder mi? “endişelerini yaşamak ta cabası.

Kilis, bazıları fark etmese de gittikçe yaklaşan 3. Dünya savaşının çıkış namlusunda.

Kilis, ne kadar görmezden gelinilse de sorunlarıyla, acılarıyla hemen yanı başımızda!

 

GÜNÜN SÖZÜ

Savaş; kimin haklı olduğuna değil kimin güçsüz olduğuna karar verir.

A.Hitler

 

TEBESSÜM

Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş çıkmış. Venedik donanmasının komutanı Andrea Doria imiş. Gözcü Osmanlı donanmasının yaklaştığın fark edince hemen Andrea Doria'ya haber vermiş :

-Osmanlı yaklaşıyor. Andrea Doria sormuş :

-Kaç gemi var? Gözcü:

-10-20 kadar. Komutan hemen emir erini çağırmış :

-Oğlum bana hemen kırmızı gömleğimi getir. Emir eri şaşırmış :

-Niçin komutanım? Andrea Doria :

-Savaşırken yaralanacağız. Kan izi belli olmasın ve de askerlerin cesareti kırılmasın diye. Bu arada gözcüden yine ses gelmiş :

-Efendim 50 kadar oldular. Andrea Doria heyecanlanmış ve emir erine tekrar seslenmiş :

-Gömleği boş ver. Sen bana kahverengi pantolonumu getir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?