USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EĞİTİMİMİZ “SOS” VERİYOR

03-10-2018


1900’ lü seneler..

Ankara Demirlibahçe Ortaokulu’na( devlet okulu)  müdür beyin akrabası kontenjanıyla taşradan bir öğrenci nakil gelir. Arkadaşlarının yanında bilgi yönünden  vasat  sayılsa da, eğitimi yine de  Ankara’ya yakın olan öğrenci coğrafya dersinde Türkiye haritasında başkenti Ankara’yı hemen bulamaz. Ve kıyametler kopar. Çünkü okulun tamamı, Türkiye haritasını on dakika da kusursuz çizip bölgelerine ayırdıktan sonra illeri eksiksiz yerleştirebilmektedir.Devlet okulu olduğunun da altını kalın kalemle  çizelim.

Pilot okul statüsünde olan okul, durumu hemen milli eğitim müdürlüğüne iletir.Müfettişler olayı ciddi olarak incelemeye alırlar. Çocuğun taşrada eğitim gördüğü okul  derhal incelemeye alınır. Coğrafya öğretmeni ciddi anlamda  sorguya çekilir. Durum zamanın milli eğirim bakanı Hasan Celal Güzel’e iletilir ve konu basına yansır. O günün haber başlıkları şöyledir; "Ortaokula giden öğrenci Türkiye’nin başkentini zar zor buluyor,yazıklar olsun.Eğitimimiz nereye gidiyor??”

Bugün;  tarihler 2018’i gösteriyor.
İzlerken sinirlerimizi bozan,sözde  bir kültür yarışması var.İzlerken öylesine krizlere giriyorum ki  neredeyse takip etmeyi bırakıp izlemeye tövbe edeceğim.

Yarışmada görebildiğimiz tek şey;  sözde üniversite diplomalı ama bilgi dağarcığı  yok denecek kadar az, bildiği kelime sayısı  iki yüz, üç yüzü  geçmeyen, genel kültürü sıfırlarda dolaşan ama bir o kadarda özgüveni taban yapmış  cahiller ordusu.

Bardağı taşıran son damla da,ağzını eğerek hava atarak okuduğu üniversiteleri sıralayan  akıllı! Gencimiz, "dünyanın güneşin etrafında dolaşmasından ne olur?” sorusunda ilk defa duymuş gibi şaşırıp bilemeyerek, telefon joker hakkını kullanıyor. Telefona bağlanan edebiyat öğretmeni ise  ne yazık ki soruyu bilemiyor.
Söyleyecek bir şey bulamıyorum artık.

GÜNÜN SÖZÜ

CehaIet; yeniImesi gereken en büyük düşmandır.
Atatürk

GÜNÜN SÖZÜ

Bir gün bir sınıfa yeni gelen öğretmen tanışma faslında ismini söyler:
-Çocuklar benim adım Aslan Aslanoğlu der.
Öğretmen sınıfa bir dahaki girişinde öğrenciye sorar:
-Söyle bakalım evladım benim adım neydi?
Öğrenci cevap verir:
Hocam valla bi hayvanoğlu hayvandı ama hangi hayvandı bilmiyorum..

**

Ayni evde kalan 4 tane üniversite öğrencisi fizik sınavına uyanamadıkları için geç kalmıştır. Hoca çocukları sınava almamış. Çocuklar “arabamızın  tekeri patladı, o yüzden geç kaldık dese de hoca buna inanmamıştır. Çocuklar hocaya uzun süre yalvardıktan sonra,  hoca dayanamaz ve 4 gün sonra sınav yapacağını  söylemiştir. Çocuklar 4 gün sonra sınava gelir ve hoca çocuklarları  büyük bir sınıfa koyup  4 ayrı köşesine oturtur. On sayfada 4, arka sayfada da 1 tane soru vardır. Sınavın geçme notu 50’ dir. On sayfadaki  sorular çok kolaydı r ve 40 puandır. Arka sayfadaki soru ise 60 puan. Çocuklar çok kolay olduğu için  on sayfadaki soruları hemen çözmüştür. Arka sayfaya geçtiğinde ise soru – “hangi teker patladı?”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?