USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖZEL OKULLARIMIZ ARTIYOR .YA EĞİTİMİMİZ…..

17-04-2018

Gaziantep’te kaç tane özel okul var? Sayısını bilen var mı? Elli, seksen, doksan falan değil. Tam 101 adet. Oda daha şimdilik. Sayıları bir yılda yüzde 20 artmış. 2016-2017 yılında özel okul sayısı 84 iken bu yıl 101 özel okula yükselmiş.

İki katlı bir binayı kiralayıp,birkaç öğretmen bir araya gelip afili birde isim bulununca alın size özel okul.Öyle fiziki şartlar falan da aranmıyor.Okula kantini,spor salonu, laboratuar falan geçmişte kaldı. Öğle arası çocuklar sokaklarda caddeler de başıboş dolanıp, gelişi güzel yerlerden karınlarını doyurmaya çalıştıklarından gıda zehirlenmesi vakalarında da artış olmakta.

Özel bir  okulla görüşmeye ilk gittiğinizde, ağzı çok iyi laf yapan bir görevli sizi karşılıyor. Sizin okulu yan gözlerle kesmenize dahi  fırsat vermeden test kitaplarını envai çeşidini  önünüze yığmaya başlıyor. Evet, bizde spor tesisi, kantin, laboratuar, kılık kıyafet mecburiyeti, sosyal etkinlik hatta okul bahçesi bile yok amma…çok ta önemli değil onlar. Çünkü etüt deseniz bizde, birebir deseniz bizde. Her hafta deneme sınavları,test çözümleri….çünkü tek hedef var oda sınav kazanmak ki oda bizde. İçiniz rahat etsin. Nefes almasının bile izni bizde.. Eğitim pazarlamasının yeni uygulaması bunlar.
Yeni anlayışa göre çocuklarımızın sosyal eğitim alarak yetişmesi, beden eğitimi, müzik, resim, tiyatro ile uğraşması da artık boş işler kategorisinde. Resimle uğraşacağı zamanda elli soru daha fazla çözebilir mesela. Yada bir enstrüman çalmak için harcayacağı zamanla, kaç geometri sorusu çözülebilinir hesaplayan var mı? Çünkü onlar için belirlenmiş hayat çizgisindeki tek yol sadece ve sadece sınav kazanmak. Yarış atları gibi tek hedef,tek sonuç..

Her anne-baba, çocuğunun en iyi şekilde eğitim almasını istiyor. Bu bilinç son yıllarda gözle görülür bir şekilde arttı. Rekabet muazzam boyutlarda. Okulların birbiriyle rekabeti, öğrencilerin birbiriyle rekabeti, hatta velilerin birbiriyle rekabeti söz konusu. Çocuğunun en iyi şekilde eğitim almasını isteyen veliler de okul seçiminde büyük soru işaretleriyle boğuşuyor. Bu soruların başında da ‘özel okul mu, devlet okulu mu‘ sorusu geliyor.

Dershanelerin kapanması, temel liselerin ortaya çıkması ve devletin özel okul teşviklerini de arttırması ile birlikte özel okul fiyatları makul seviyelere geldi diyebiliriz. İlerleyen dönemlerde bu fiyatların daha da düşebileceğini öngörmek yanlış olmaz. Fakat bu realite ‘özel okul mu, devlet okulu mu’ sorunsalını çözmeye tek başına yetmiyor elbette.

Sayıları  her geçen gün artan, ailelerin bütçesini ciddi anlamda yoran özel okulların ilimize kattığı başarı ortalaması ise…Ne siz sorun, ne de biz söyleyelim..

GÜNÜN SÖZÜ

Bizi ilgilendiren konu yalnız barışı kurmanın ve korumanın teknik çareleri değil, aynı zamanda kafaları eğitmenin, aydınlatmanın yoludur.
 Albert Einstein

TEBESSÜM

Temel üniversite sınavına girmiş. Her soruda yazı-tura atarak cevapları vermiş. İki saat sonra öğrencilerin çoğu sınav kağıdını verip salonu terk etmiş. Temel ise hala yazı-tura atıyormuş. Sınav danışmanı, ne yaptığını anlamak için Temel’ in yanına gelmiş:
-Bütün sorular için yazı-tura atıyorsun, hala bitiremedin mi?
-Hocam, 1 saat önce bitirdim. Şimdi cevaplarımı kontrol ederim!...


Din dersine müfettiş girer ve soru sormaya başlar. Öğrencinin birisini kaldırır. "İsmin ne oğlum?" çocuk cevap verir "Fatih" .Müfettiş o zaman sen bize Fatiha suresini oku bakalım, der. Sonra başka bir öğrenciyi kaldırır.Senin ismin ne? çocuk sıkılarak cevap verir. "Benim adım Yasin ama arkadaşlar bana kendi aralarında Kevser derler"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?