USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DİĞERGAMLIK TARİH OLDU; NARSİSTLİK BAKİ

10-02-2020

Sıradan  cinayet haberleri gibi görülen bir kadına şiddet haberi vardı. İngiltere’nin en işlek parkında genç bir kadın sevgilisi tarafından darp ediliyor.Öldüresiye dövülen kadın saatlerce gelecek bir yardımı beklerken kan kaybından ölüyor. Olay yerine gelen polisler görgü tanığı aramaya başlıyorlar.Ama bir tane bile bulamıyorlar.Halbuki park,şehrin en işlek bir bölgesinde.Etrafı evlerle çevrili.Saldırının olduğu zaman dilimi gün ortası ve çok sayıda gelen geçen var.Sonuç; Bir insanın katledilişine ve göz göre göre ölüme seyirci kalmak; bananecilik…

Bu tür duyarsız, vicdansız hareketler bizlere,ahlakımıza yakışmayan hareketlerdi. İmece kavramı belki de dünyada sadece bizlere aittir,başka yerlerde olmazdı. Ama ne acıdır ki gitgide bizlerde de bozulmalar başladı. Aileler küçüldü, iletişimler kopma noktalarına geldi.İlişkiler de çıkar ve menfaatler takip edilmeye başlanıldı.Ve çok özendiğimiz batı insanları gibi bizler de kendi fanuslarımızda yaşamaya başladık.

Giderek artıyor yalnızlığımız!

Oysa biz öncelikle her zaman  insandık.
Çevremizde olup biten olumlu olumsuz ne varsa duyarsız kalabilmek gibi bir aymazlığımız söz konusu değildi.

Ne olduğumuzu ne için yaratıldığımızın bilinci ile insana,hayvana,çiçeğe,böceğe zarar vermek bir tarafa gören, bakan, düşünen,merhamet eden…bir nesilden gittikçe uzaklaşmaya başlıyoruz.

Kadına şiddet,çocuğa şiddet,hayvana şiddet…diye  haberlere,yazılara başlamaktan artık sizlerde, bizlerde bıktık,usandık..Şiddetin her türlüsüne kesin ve etkili çözümler bulunmadıkça,suçlular hak ettikleri cezaları almadıkça,aile içi eğitimin önemi görülmezden gelindikçe artarak devam edecektir.

Üniversite hayalleri olan pırıl pırıl bir genç şiddet gören bir kadın duyarsız kalmadığı için hayatının belki de en büyük pişmanlığını yaşamakta.Zaten bir suç makinesi olan bir adam kendisini uyaran gencide tartaklarken çıkan arbede de kazara bir gencin hayatını da mahvederek  ölüyor.Bu talihsiz olay biranda toplumu da ikiye böldü;

Bir gurup, genci suçlayarak,neden yanında çakı taşıdığından başlayıp adalet terazisi mantığıyla yaklaşıyorken…

Diğer bir gurup ta gelecek hayalleri olan,tek suçu o parktan geçerken  şiddet gören bir kadının çığlıklarına duyarsız kalmayıp yardım edeyim derken hayatı kararan gence merhamet mantığıyla yaklaşmakta…

Adalet-Merhamet  dengesi toplumun vicdanını da sorgulamakta.Üstü örtülen insani değerleri yargılamakta.
Bundan sonra da zaten gittikçe yozlaşan,bencilleşen, insanlıktan uzaklaşmaya başlayan toplumumuzda kalabalığın ortasında katledilen insanlara duyarsız kalınıldı  diye suçlamalar da yapılamaz artık…Bu da madalyonun diğer bir yüzü..

GÜNÜN SÖZÜ

Çok fazla güven, insanı vurdumduymaz, çok fazla güvensizlik ise çekilmez, hoşgörüsüz hale getirir.
 Niccolo Machiavelli

TEBESSÜM

Mahkeme salonunda sanık sandalyesinde bir adam…
Hakim sormuş:
-Bir ilkokul öğretmenini testereyle doğrayarak öldürmekle suçlanıyorsunuz. ..
O anda arka sıralardan Temel’ in çığlığı duyulmuş;
-Vay hayvan herif vay…
Hakim ‘Sessizlik’ diye uyarısını yapmış ve tekrar adama dönmüş;
-Ve süpermarkette bir kadının kafasına çekiçle vurarak öldürmüşsünüz…
Arka sıradan Temel yine bağırmış:
-Seni karektersiz herif seni…
Hakim yine Temel’i susturup adama dönmüş;
-Ve bir de iş arkadaşınızı baltayla doğramışsınız…
Arka sıradan yine Temel’ in sesi;
-O baltayla seni doğrarlar inşallah…
Hakim en sonunda dayanamamış ve Temel’e bağırmış;
-Bana bak, bir tek kelime daha edersen seni mahkemenin düzenini bozmaktan tutuklatırım.. .
Temel cevap vermiş;
-Sayın hakim kusura bakmayın, ama ben bu adamın 10 yıllık komşusuyum… Ne zaman bizde tamir edilecek bir şey olsa ondan ödünç alet istemeye gittiğimde “bizde yok” diyordu…

**

Adam meyhanede kafayı çekmiş, ortalığı birbirine katmış. Karakola götürüldüğünde de camı çerçeveyi indirmiş. Tutup hakimin karşısına çıkarmışlar.
Adam hakimden özür dilemiş ve “Avukatım gelmedi” demiş.
Hakim duruşmayı sonlara bırakmış. Son duruşma saati geldiğinde avukat hala ortalıkta yok.
Hakim dosyayı incelemiş ve “Sen hem karakolda, hem savcılıkta, hem de mahkemede suçunu itiraf etmişsin… Tanıklar da var… Avukatın gelip ne söyleyecek?”
Adam boynunu bükmüş “Valla benim 5.000 liramı aldı… Ben de onun gelip ne söyleyeceğini merak ediyorum

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?