İbn Haldun 1389 senesinde söylediği önemli biz tespittir. Ülke olarak yer aldığımız stratejik konum dolayısıyla her zaman tetikte, uyanık ve planlamalı yaşamaya itiyor bizleri. Bir “B” planımız her zaman cebimizde gezmeliyiz.
İran’ın Hürmüz Boğazını kapatmasıyla dünya petrol ihracatında sıkıntılı bir döneme girebilir! Tehditi söylentisi çıkar çıkmaz bizim fırsatçılar benzin zammına gitmeye başladılar. Durun hele biraz sabredin!
Dün gündüz ve özellikle akşam saatlerinde benzine zam söylentileri duyulur duyulmaz istasyonlara hücum edildi. Baz istasyonlar tek depodan satış yaparken bazılar da kalmadı diyerek satış yapmadılar. Şimdilik zam ertelemesi olsa da çok sürmez bu durum.Felaketi fırsata çevirmek bizim işimizdir!
Bulunduğumuz bölgenin önemli konumlanmasıyla hem doğu hem batı ile köprü görevi görmektedir. Kimi zaman olumlu ama çoğu zamanda olumsuz yanlarından etkileniyoruz. Ortadoğu, stratejik konumu, zengin enerji kaynakları ve kültürel çeşitliliğiyle dünya siyasetinde önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bölgenin kronikleşmiş sorunları, istikrarsızlık ve güvenlik tehditlerini de beraberinde getirmektedir. Türkiye, tarihsel, coğrafi ve kültürel bağları doğrultusunda Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanmasında kritik bir rol üstlenmiştir....
Türkiye coğrafi konumu, tarihsel bağları ve kültürel mirasıyla Ortadoğu’da barış ve güvenlik politikalarının kilit aktörlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçısı olan Türkiye, tarihsel bağları ve Batı ile doğu arasında bir köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgedeki gelişmelerden doğrudan etkilenmekte ve bu süreçlere aktif olarak müdahil olmaktadır.
11 Eylül 2001 saldırıları ile Türkiye’nin Ortadoğu’ya yönelik güvenlik politikalarında önemli bir kırılma noktası olmuştur. ABD'nin küresel ölçekte başlattığı terörle mücadele operasyonları, Türkiye’yi de bu stratejilerin bir parçası haline getirmiştir. Türkiye, bu dönemde hem bölgesel istikrarın sağlanmasında hem de terör örgütleriyle mücadelede aktif bir rol üstlenmiştir. PKK ve diğer terör örgütlerine karşı sınır ötesi operasyonlar düzenlenmiş, Suriye ve Irak’taki güvenlik sorunlarına karşı sert güç araçları devreye sokulmuştur. Bu dönemde Türkiye, hem NATO müttefiki olarak Batı ile iş birliğini sürdürmüş hem de bölgedeki kendi ulusal güvenlik çıkarlarını koruma çabası gütmüştür.
Arap Baharı, Suriye’deki iç savaş,İsrail’in bölge ülkelerine dair ABD destekli şımarık ve saldırgan tutumu,göçler sonrasında sığınılan ülke konumunda olmasından dolayı bölgede çıkan her yangının dumanları bizim üzerimizde dolaşmakta.
Türkiye bu savaş kaosundan da doğru stratejileri,barışçıl yaklaşımları ,tarafsız duruşu ve arabuluculuk misyonuyla alnının akıyla çıkmayı başaracaktır.
GÜNÜN SÖZÜ
Ulusun yaşamı tehlike ile karşı karşıya kalmadıkça, savaş bir cinayettir.
M.K.ATATÜRK
TEBESSÜM
ABD Rusya'ya karşı güdümlü nükleer füze fırlatmış.
Rusya da yanıt olarak, ABD'ye kendi güdümlü nükleer füze fırlatmış.
İki füze kuzey kutbundan uçarken birbirine rasgelmiş.
Fıkra bu ya füzeler birbirini görünce, ikisi de kendisini durdurmuş.
Rusya'nın füzesi Amerika'nın füzesine sorar:
— Nereye uçuyorsun böyle?
— Ne demek nereye? Sizin memlekete uçuyorum. Ya sen nereye?
Rusya'nın füzesi der:
— Sen bize uçuyorsun demek, belli, ben de sizin oraya uçuyorum.
Amerika'nın füzesi der:
— Ne ilginç birbirimize böylece rasgeldik!
Rusya'nın füzesi:
— Hakikaten, haklısın, ben de seni önce hiç görmemiştim. Öyle ise birer bardak votka içelim mi?
Amerika'nın füzesi:
— Neden olmasın, içelim tabi ki...
İçmişler.
Amerika'nın füzesi:
— Silahım, kuvvetim çok, farkında mısın? Sizin orada dehşetle patlayacağım!
Rusya'nın füzesi yanıtlamış;
- Ben de boş değilim, Tanrı'ya şükür, gücüm de yeterlidir...
Amerika'nın füzesi der:
— Bir düşün, neredeyse bir felaket olacak...
Rusya'nın füzesi:
— Kaderimiz öyle, az daha neşeli olalım, birer bardak daha içelim mi?
Amerika'nın füzesi:
— Haydi içelim ya!
Yine birer bardak içmişler...
Amerika'nın füzesi içip, morali bozulmuş halinde söyler:
— Patlarsam ben yok olurum, sen de patlayıp yok olursun!
Rusya'nın füzesi:
— Evet, ölür yok oluruz...
— O zaman ruhumuz şad olsun, birer bardak daha içelim!
Yine içmişler, Amerika'nın füzesi söyler:
— Bu kadar yeter, şimdi uçmam lazım!
Rusya'nın füzesi:
— Yollarımız açık olsun diye son bir bardak daha içelim!
Amerika'nın füzesi der:
— Vallahi öyle, peki içelim...
İçmişler ve birden Amerika'nın füzesi hâlsiz bir şekilde der:
— Dostum, kendimi kötü hissediyorum, midem bulanıyor.
Rusya'nın füzesi cevap verir:
— Kardeşim, merak etme. Ben seni evine kadar geçireceğim!