USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BEN “SEHVEN” DEMİŞTİM!

21-12-2015

4 yıl önce kurumun başına geçen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir döneminde, Türkiye sınav tarihinde hiç olmayacak kadar skandallar yaşandı. Her olaydan sonra da Ali Demir kameraların karşısına geçip istifasını sunacağına “sehven hatalar olmuştur” deyip kayıplara karışıyordu.Çocuğu da aynı mağduriyetlerden nasbini almış bir veli olarak ”ADINI SEHVEN KOYDUM” başlıklı bir yazım nedeniyle de malum cemaat üyeleri tarafından eleştiri bombardımanına tutulmuştum.

Nihayet geç de olsa adalet yerini buldu.

Görevi başındayken imza attığı skandallardan bahsedeyim diyorum da, o kadar çok ki;

- 2010 KPSS sınavında 500 aday, tüm soruları bilerek, tam puan aldı. 500 kişinin birden tam puan alması soruların sınav öncesi çalındığı iddialarına neden oldu. Sınav birincileri arasında evli çiftler, kardeşler ve arkadaşlar olunca YÖK sınavın kısmen iptaline karar verdi. Eğitim Bilimleri Sınavı 40 gün sonra yeniden yapıldı. Ancak bu süreçte ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan görevinden istifa etti. Yerine Ali Demir geldi.

- 2010 SBS'de bazı öğrencilerin okul başarı puanının yanlış hesaplanması nedeniyle tüm sıralama değişti.

-  YGS 'şifre' olduğu ortaya çıktı. ÖSYM Başkanı Ali Demir önce reddetti. Sonra, "Şifre var, kopya yok" dedi. Sınav sonuçları tüm bu tartışmaların gölgesinde açıklandı.ÖSYM, şifreleme yoluyla çözülebilen kitapçıkların adaylara hiç dağıtılmadığını açıkladı. ÖSYM Başkanı, adaylara tek tek mektup yazarak, bunu bizzat bildirdi. Aynı sınavda bazı öğrencilerin puanları yanlış hesaplandı ve Diyarbakır'daki bir öğrencinin cevap anahtarı kayboldu.

-2011’de yapılan tüm sınavlarda öğrenciler gerek sonuç gerekse de yerleştirme olarak saçma sorunlar yaşadılar.

- Yine 2011 YGS'de ÖSYM, bazı adayların sınav sonucu ve başarı sıralamasını aynı hesapladı.

- 2011'de 9 bin 750 baş polis kadrosu için açılan sınava 50 bin aday katıldı. 'Yerel kontenjan' uygulanınca bir ilde '40 net' yapan sınavı kazandı.Başka bir ilden 70 nete imza atanan 'başarısız' oldu.

- 2011 ALES'te İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki sınav, hatalı kitapçık gelmesi nedeniyle geç başladı, Manisa'dan yedek kitapçıklar getirilince, sınav yapılabildi.

- 2011 yurtdışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında, 100 sorudan 75'i önceki yılın soruları olduğu için iptal edildi.

- 2012'de 1589 kişinin katıldığı avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavında Merzifon’da karı koca, birinci ve ikinci olarak kazandı. Bir başka evli çift de sınavın 16 ve 17'incisi oldu.

- 2012 KPSS'de 2. oturum devam ederken iki farklı kaynaktan sabah oturumunda sorulan sorular internete düştü.

- Sapanca'da 2013 SBS'ye giren bir öğrencinin soru kitapçığı ve cevap kağıdı çöp kutusunda bulundu.

- Yine 2013 SBS'de bir öğrencinin sınan sonucu açıklandığında sistemde 485.291 olan SBS puanı sonradan 337.291'e düştü.

- Ankara 18. İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013'te son kez 8. sınıflar için yaptığı SBS yürütmesini durdurdu. SBS yabancı dil testinde 718 adayın sonuçlarının yanlış hesaplanması üzerine yapılan başvuruyu değerlendiren 18. İdare Mahkemesi kararında, "Seviye Belirleme Sınavı'na katılan 1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır" denildi.

- Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği 2013 Komiser Yardımcılığı Sınavı'ndaki soruların önceden bazı kişilere verildiği, sınav salonlarına soru kitapçığı kutularının açılmış olarak getirildiği, süreye uyulmadığı iddiaları gündeme geldi.

-TEOG ilk dönem sonuçları açıklandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf gayrimüslim öğrenciler e-okul sistemine 'G' yani "Sınava girmedi" diye kodlanıp sıfır almış gibi işlem gördüler ve 33.34'e varan puan kaybı yaşadılar.

- Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay kararı üzerine TEOG 2014 birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarda kopya tespiti nedeniyle bütün öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin yeniden hesaplandığını açıkladı.

Hatta 2011’de kendisini en çok kollayan YÖK Başkanı siyan etmiş, Ali Demir yaşanan skandallardan sonra istifa sinyalleri verdiği için YÖK Genel Kurulu’nun açacağı soruşturmayı kendiliğinden gidiyor,diye durdurmuştu. Ama “Cin Ali” lakaplı Ali Demir yine istifadan vazgeçmişti.

Neyse ki Ali Demir belli ki göreve “SEHVEN “getirilmişti ama sonunda zoraki de olsa “ BİLİNÇLİ GİTTİ”…

GÜNÜN SÖZÜ

Başkalarını yönetecek kişinin, her şeyden evvel kendini yönetmesi gerekir.

P.Massinger

TEBESSÜM


Bir bilgisayar firmasında 5 tane yamyam, programcı olarak görevlendirilirler. Müdürleri onlara hitaben: - "Şimdi burada çalışabilirsiniz. Burada iyi para kazanabilirsiniz. Ama yemek için firmanın kafeteryasına gideceksiniz ve diğer çalışanları rahat bırakacaksınız" der. Yamyamlar hiç bir çalışanı rahatsız etmeyeceklerine söz verirler. 4 hafta sonra müdürleri gelir: - "Çok iyi çalışıyorsunuz. Yalnız firmadaki temizlikçi kız kayıp. Ona ne olduğunu biliyor musunuz?" diye sorar. Yamyamların hepsi hayır derler ve bu işle hiç bir ilgilerinin olmadığını söylerler. Müdür gidince yamyamların şefi yamyamlara döner: - "Aranızdan hangi maymun temizlikçi kızı yedi?" diye sorar. En arkadaki yamyam alçak bir sesle cevap verir: - "Ben yedim" Bunun üzerine şef söyle cevap verir. - "Ulan aptal! Biz 4 haftadır grup müdürleri, bölüm müdürleri, proje yöneticilerini yiyip duruyoruz ki kimse farkına varmasın diye, senin durup dururken temizlikçi kızı yemen şart mıydı?!"

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?