USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“ANDIMIZ”IN ANLAMINI ÖNCE ANLATALIM, SONRA OKUTALIM

17-09-2018



Sahi andımız neden kaldırılmıştı?
80 yıldır devam eden ilk ve orta öğretim okullarında büyük bir heyecanla okunulan “Öğrenci Andımız” , 8 Ekim 2013 tarihinde demokratikleşme kapsamında kaldırılmıştı.

"Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk ! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!" demek, bazılarını özelliklere bu topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşadığımız, kız alıp verdiğimiz,ayrı gayrı görmediğimiz azınlıkları rahatsız ediyormuş.

Oysa aynı azınlıklardan meşhur olan birisi, geçmişte Fransızların ünlü siyasetçilerinden Patrik Deveciyan, bir gazeteciyle röportaj yaparken şöyle bir soruyla muhatap oluyor;

Gazeteci-Siz bir Ermeni olarak 1915 olayları hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Ben Ermeni değilim Fransız’ım.
Gazeteci-Ama siz Ermeni kökenlisiniz.
Deveciyan-Fransa bir ulus devlet ve bende Fransız yurttaşıyım. Yani Fransız’ım.
Gazeteci-Ama siz değimlisiniz Türkiye’de insanlara Kürt, Laz, Çerkez, Süryani denilmeli diyen.
Deveciyan-O BAŞKA!

Aynı azınlıklar doğup büyüdüğü ülkesinden ayılıp  başka ülkelere çalışmaya gittiğinde, kendi kimliğini bir yana bırakarak  o ülkenin kurallarına istisnasız uyup ,dilini örfünü öğrenip, hatta bunu ülkesine döndüğünde gösteriş malzemesi yapabiliyor.Başka ülkelerde doğan çocukları değil kendi  ana dillerini sadece o ülkenin dilini konuşması,vatandaşı olması övünç kaynağı yapılıyorken doğup büyüdüğü topraklarda Türküm, doğruyum demesi ağırlarına gidiyor.

Amerika’da 1892 yılından bu yana okullarda her sabah öğrenciler “Herkes için özgürlük, adalet ve tek bir millet olmayı sağlayan cumhuriyeti temsil eden ABD bayrağına, sadakat ile bağlı kalacağıma tanrının huzurunda yemin ederim”.  Yeminini  ediyor. Kamu toplantıları ile özel toplantıların çoğu bu yemin ile başlıyor. Bayrak töreni yapılırken bu yemin okunuyor. Ayağa kalkılıyor. Yemin metni hep bir ağızdan seslendiriliyor.

Yeminin hedefi Amerika’da yaşayan 72 milletten insanı, tek bir millet olarak bir araya getirmek. Bizim andımızın amacı da sanılanın aksine bölücülük yapmak değil, Cumhuriyet’i ayakta tutma çabalarının bir parçasıdır. Bizim cumhuriyetimiz, dağılmış bir toplumu toparlama, ulus devlet kurma hareketidir. Bu ant, bu hedefe dönük olarak, bu ülkede yaşayanların çocukluktan itibaren, “dağılmayı, bölünmeyi, yok olmayı, emperyalist güçlerin ülkeyi parçalamasını” önleyecek şuura sahip olmalarını sağlamak için yazılmıştır.

“Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene!”

GÜNÜN SÖZÜ

Benlik davasını bırak muhabbetten olma ırak, sevgi ile dolsun yürek hoşgörülü olmaya bak.
Yunus Emre

TEBESSÜM

Katil, suçunu itiraf etti, yargıç da durumu jüri heyetine iletti. Jüri başkanı kararı açıkladı:
-Bu sanık suçsuzdur...
Yargıç bunu duyar duymaz kızmaya başladı:
-Canım, ne biçim iş bu! Adam, ben katilim diyor suçunu itiraf ediyor sizde suçsuzdur kararına varıyorsunuz. Acaba, suçsuzdur kararını neye dayanarak verdiniz?
-Delilik efendim, delilik.
Yargıç bütün jüri üyelerini teker teker süzdü. Başını sallayarak :
-Sahi mi? 12'niz de mi?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?