USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“Allah kulunu karla çarpmaz! ”

27-01-2022

Önce biraz şiir dedik;

Biz bu karda,
Sokak lambalarının ışığında lapa lapa yağın karın büyüsüyle değil
Her an elimiz böğrümüzde gitti gidecek diye elektriklerin paniğiyle yaşadık!
Biz bu karda,
Yoldan gelecek sevgilinin varlığıyla, kavuşmasıyla değil
Kar küreme aracının uzaktan gelen  gök gürültülü sesiyle heyecanlar yaşadık!
Biz bu karda,
Sıcacık sahlepin buram buram tüten  dumanıyla değil
Halen kesilmemiş doğal gaz borusundan çıkan  cılız,gri dumanıyla heyecanlandık!
Biz bu karda,
Kar topu oynayan, kardan adam yapan çocukların cıvıltılarıyla değil
Yollarda saatlerce kalmış, perişan olmuş insanların kurtuluş çığlıklarıyla sevindik!
Biz bu karda,
Buz gibi evlerde rahmetin felakete dönmüş soğuk yüzüyle değil
Bir bardak çayın, ikram edilen sıcak çorbanın, karşılıksız yapılan güzelliklerin hayalleriyle ısındık!

Merve TANRIÖVER

Kar; rahmettir, berekettir, bolluktur, merhamettir. Kurak toprakların bayramı, su kaynaklarının bereketi, insanlığın nefesidir. Siyaset meraklısı  eski bir İmam’ın sarf ettiği talihsiz içi boş konuşmasında dediği gibi, Allah kulunu karla çarpmaz; bilakis rahmetiyle bereketlendirir.
Gaziantep olarak karla imtihanımız eksikliğimizden dolayı ağır geçti. Belediyeler için öncelikle hazırlıksız yakalandılar, demek gereksiz olur. Çünkü günler öncesinden sağır sultanın bile yoğun kar yağışından haberi vardı.
Belediyeler arasında yaşanan gerginlik ve huzursuzlukta  ne yazık ki vatandaşa olumsuz yansıdı. Sen, ben karmaşasının faturası yine bizlere kesildi. Gerekli tedbirler alınmadığından da  insanlar uzun zaman yollarda mahsur kaldılar.
Sahalarda çok görmek isteyip te göremediğimiz Gaziantep vekilleri, hangi şehrin vekili olduklarını unutup kendi illerindeki sorunları, sıkıntıları görmezden geldiler. Bu dönemde sadece boş boş konuşup halkı boş yere germeler oldu.
Sadece belediyeler değil, Gaziantep halkı da kar sınavından sınıfta kaldı. Her şeyi devletten beklemeyi marifet bilip elleri ceplerinde sadece eleştirmeyi bildiler. Dünyanın en zengin ülkelerinden Kanada’da halk, kar yağışlarında evlerinin önünü, bahçesini kendileri temizler ve bundan da zevk alırlar. Bizde küçük bir azınlık dışında, Allah için kimse bir gram olsun bende el atayım, evimin dükkanımın önünü temizleyeyim, demedi. Sadece bazı Suriyeli gençler küreklerle sokakları gezip ücretle temizlik yaptılar. Biz parayla dahi birilerine yaptıramadık.
Kar fırsatçılarını anmadan da geçmeyelim, ayıp olur.Yollarda mahsur kalanlar, sığınmak için gittikleri meşhur! Bir ailenin tesislerinde  sıcak bir çaya iki misli para ödemek zorunda kaldılar. Lastikçiler kış lastikleri fiyatlarını uçururken, araç zincirleri de kara borsada altın fiyatlarıyla yarışır oldu. Her felaketi fırsata çevirmeyi iyi bilen, ürünlere raftan kasaya giderken bile zam yapmaktan geri durmayan marketlerimizi de buradan sevgi ve saygıyla anmayı görev biliriz.

PARAMIZLA REZİL OLUYORUZ!

Buz gibi karlı hava da,buz gibi evlerde zaten kendini bile zor ısıtan kalorifer peteklerinin faturası vatandaşa alev alev yanan faturalarla ağır bir şekilde yansıdı. Özellikle kombili mekanlarda alt-üst konutların yakmamasından dolayı  yüksek derecede bile ısınamayan vatandaş gördüğü korkunç rakamlarla deliye döndü. Hem  astronomik para verip hem de sık sık kesilen elektrikler yüzünden perişanlık yaşayan Gaziantep’te ödediği faturayı helal eden kaç kişi bulunabilir acaba?
Kar güzeldir. Berekettir. İnsan ruhuna dinginlik etkisi vardır. Hatta romantizmi dahi vardır. Ama onu tek çekilmez yapan; iş bilmez belediyeler, fırsatçı şirketlerin cep yakan faturaları ve hayatı çekilmez kılmak için uğraşan insanların yarattığı sıkıntılarıdır.

TEBESSÜM

Sevgili Günlük:
12 Ağustos
Kanada’daki yeni evime taşındım.Çok heyecanlıyım.Burası çok güzel.Dağların manzarası muhteşem.Onların karlarla kaplı halini görebilmek için sabrımı zorluyorum.
14 Ekim
Kanada dünyanın en güzel yeri.Yapraklar kırmızı ve turuncunun tonlarına dönmeye başladı. Bir atla kır gezintisi yaptım ve bir kaçgeyik gördüm.Çok güzeldiler.Muhtemelen yeryüzündeki en harika hayvanlar.Burası cennet olmalı.Burayı çok seviyorum……….
11 Kasım
Geyik avlama sezonu kısa bir süre sonra başlıyor.Böyle harika hayvanları öldürmeyi nasıl olurda isterler anlamıyorum.Umarım yakında kar yağışı başlar.Burayı seviyorum.
2 Aralık
Dün gece kar yağdı.Heryerin beyaz bir örtü ile kaplanışını seyretmek için gece kalktım.Tıpkı karpostal gibi. Dışarı çıktık merdivenlerdeki ve garajın önündeki karları kürekle temizledik. Kartopu oynadık(ben kazandım).Kar temizleme makinesi gelince, garajın önündeki
karları tekrar temizlemek zorunda kaldık. Harika bir yer.Kanada’yı seviyorum.
12 Aralık
Dün gece biraz daha kar yağdı. Kar temizleme makinesi ile garajın önündeki karları tekrar temizledik.Burayı seviyorum.
19 Aralık
Dün gece biraz daha kar yağdı.İşe gitmek için garajdan çıkamadım. Burası çok güzel bir yer fakat kürekle kar temizlemekten yoruldum. Kar temizleme makinesine Lanet olsun!
22 Aralık.
Kürekle kar atmaktan ellerim su topladı ve belim ağrımaya basladı. Kar temizleme makinesinin ben garajın önünü kürekle temizleyene kadar yolun köşesinde gizlendiğini düşünüyorum.
25 Aralık
Yine yağdı…
Yollardaki lanet buzları eritmek için neden daha fazla tuz kullanmadığını anlamıyorum.
27 Aralık
Allah’ın belası dün gece yine yağdı.Kar temizleme makinesinin enson gelişinden beri 3 gündür karları kürekle atamadığım için eve hapsoldum.Hiç bir yere gidemiyorum.Hava durumunu sunan spiker bu gece 25 santim daha yağacagını söyledi. 25cm karın kaç kürek
edeceğini Biliyor musun ?!!!
28 Aralık
Spiker yanılmış.83cm daha yağdı.Bu gidişle karlar yazdanönce erimez. Kar temizleme aracı kara saplandı ve sürücü benden küreğimi ödünç istedi.Karları temizlerken tam altı kürek kırdığımı ve sonuncusunu daonun kalın kafasında kırmaktan zevk duyacağımı söyledim.
4 Ocak
Nihayet evden çıkabildim.Markete gittim ve yiyecek aldım.Dönüşte lanet geyiğin biri arabamın önüne atladı.Arabamda yaklaşık 3000 dolarlık hasar var.Bu hayvanların hepsini gebertmek lazım.Lanet yaratıklar her yerde varlar.Umarım avcılar hepsinin kökünü kurutur.
3 Mayıs
Arabayı şehirde bir tamirciye götürdüm.Yollara dökülen baş belası tuzlar yüzünden arabamın kaportası çürümüş.
10 Mayıs
Türkiye’ye kesin dönüş yaptım ve Mersin’e bir daha ayrılmamak üzere taşındım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?