USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“ŞAHİN AKDEMİR” HATIRA ORMANLARI İSTİYORUZ

03-08-2021

Yanan ve halen yanmakta olan sadece ormanlarımız  değil;
İçinde yaşamakta olan, evi orman olan  bin bir çeşit hayvan dostlarımız…
Ormanı evi bilmiş, yaşamını oraya bağlamış  acılı insanlarımız…
Ciğerlerimiz, nefesimiz, havamız..
Huzurumuz, yaşama sevincimiz, yaşam bağımız…
Dünümüz, bugünümüz, yarınımız…
Hepimizin ciğerini derinden yakan yangınlar vahşetinde sırtında hortum taşıyan kadınlarımız, canını  feda eden evlatlarımızı da gördük. Bu vatanın havasını utanmadan soluyan ,ekmeğini yiyen, arsızca ihanetini haykıran  kendilerine “ateşin çocukları “ diyen ahlaksız vatan hainlerini de gördük..
Orman zengini olan bir ülkede olası yangın felaketlerinde ne kadar  hazırlıksız, yetersiz olduğumuzu çok yakından da gördük…
Henüz yangınlar tamamen söndürülmeden, acılar taptaze iken yangında kaybettiğimiz alanların üzerinden otel yapmak , rant sağlamak.. gibi ahlaksızca yorumların nasıl kirli ağızlardan çıkabileceğini gördük..
“Her şeyin siyaseti olur ama vatanın asla” düsturuyla büyüyen bizler acıda bütün olmak yerine hala sen ben kavgalarının yaşanabiliyor olmasını şaşkınlıkla gördük…
Bir yanda ciğerlerimiz yanarken diğer yanda  hala tatil yapma derdinde olan umursamazları gördük, “yakarım Roma’yı da yakarım “  şarkılarıyla  bas bas bağıranları duyduk! Bu olay bana meşhur bir atasözümüzü hatırlattı. ”Mahalle yanarken …….. …..”  
Ya  sonra ne olacak;
 Yangın ormanda çok çeşitli etkilerde bulunur. Yangın en basit ifadeyle yakar, yayılır ve enerji açığa çıkarır. Bu etkilerin önemli ekolojik ve ekonomik sonuçları vardır. Yangının ormanlardaki en önemli etkisi, organik materyali yakıp kül etmesidir. Yangının bu özelliğinden, ormandaki artıkların ve toprak üstünde bulunan fazla miktardaki kalın materyalin yakılıp ortadan kaldırılmasında yararlanılmaktadır. Yangın esnasında meydana gelen aşırı sıcaklık ormanın canlı vejetasyon örtüsü ile hayvanları öldürür ve toprağın fiziksel ve özellikle de kimyasal özelliklerini değiştirir. Yangın sonrasında meydana gelen artık mineral maddeler kimyasal etkilere neden olurlar. Bu maddelerin toprakla ilişkileri önemli sonuçlar meydana getir.
Yani çok istesek te yangınlar sonrası hemen ağaçlandırmaya gidilemiyor. Çünkü toprağın kendine  gelebilmesi için de zaman gerekiyor. Bu bekleme süresin de de oraları fırsata çevirmeye kalkanları da şimdiden uyarıyoruz. Çok ciddiyiz. Öncekiler gibi olmaması için milletçe yakın takiplerde olacağız.
 Güzelim ormanların yerine beton yığınları dikenler için gelsin; Yangınlar da kalasınız..

GÜNÜN SÖZÜ

Ormanlara davranışlarımız, birbirimize ve kendimize davranış şeklimizin bir aynasıdır.
 Mahatma Gandhi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?