USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ETSİZ,KEMİKSİZ KURBAN BAYRAMI GEÇİRDİK..

30-07-2021

 Kurban Bayram bitti ama be sene her zamankinden farklı yaşandığı için yankıları hala devam ediyor.Kim tarafından mı? Sadece bayramdan bayrama evine et giren,çoluk çocuk dört gözle kapıların beklendiği , fakir fukaradan serzenişler geliyor.Zaten onları kimsenin duyduğu da yok.

Paylaşmanın dayanışmanın belki de en güzel örneklerinden olan bayramımız eski önemini kaybetmeye başladı.

İbadetlerin şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Diğer taraftan ibadetler ancak emredildikleri şekliyle yerine getirilir. Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usûlüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir . Bedelini bağışlamak suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilmesi bu ibadetin şartlarındandır.
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir .Allah Teâla’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’ın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez. Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz.

Cemaatlerle,tarikatlarla kültürümüze zoraki empoze edilen kurban bağışlama adeti bu yıl neredeyse tavan yaptı.Önceki dönemlerde bir tanesini bağışlayıp diğerin, keselim bari diyenlerde bile  bu sene bir vurdumduymazlık yaşandı.Kurbanlılar erkenden bağış yapılıp bayramda tatil beldelerine koşuldu.Bağışlanan sözde kurbanlıların akıbetleri de meçhul!

Hatta çoğunluk bu yıl kurban paralarını fahiş fiyatlı tatillere ayırmaya tercih etti.Evlerde kimseler kalmadı.Büyüğünden küçüğünden bayram kaçışları yaşandı.Soranlara da mahcupluklarından bizde bağışladık yalanını söylemekten kimseler utanmadı.

Olan yine fakir fukaraya,kapı gözleyenlere,bir lokma et gelir mi? diye boşa umut besleyenlere oldu. 

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı az ve anlaşılır olanıdır.

 Hz. Mevlana

TEBESSÜM

Erzurum'da Ermenilerin olduğu dönemde, kurban bayramı.

Erzurumlular kurban kesiyorlar, bunu gören Ermeninin biri arkadaşına;

- Ben de kurban kesmek istiyorum, der.

- Olur mu saçmalama. Sen Müslüman değilsin, kurbanı niye keseceksin ki? diye karşı çıkar arkadaşı.

Tabi ermeni kararlı, gidip bir inek satın alır ve eline bıçağı alıp ineğin başına gelir. Elindeki bıçakla ineği ve kendini kan revan içinde bırakır ama bir türlü ineğin canı çıkmaz. Bunun üzerine Ermeninin

arkadaşı yanına gelip;

- Ya bu kadar işkence çekeceğine git şu karşıdaki Müslüman bir tanesinden rica et gelip kessin, der.

Ermeni elinde bıçak üstü başı kan içinde kahveye girer.

- Bir Müslüman arıyorum, der. 

Kahve halkından biri korkudan "Ca..ca..camiye gittiler,  burada Müslüman yok" der.

Adam camiye gelir ve içeri girip, " Müslümanlar buradaymış, öyle mi?" der. Cemaatte çıt yok. Sonunda dayanamayıp arkası dönük olan hocayı gösterirler. Ermeni hocanın karşısına dikilir; "Burada

tek Müslüman sensin herhalde". Hoca kanlı bıçağa bakar ve "Çim? Ben?... Bene Müslüman diyenin celmişini ceşmişini....

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?