USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

VATANDAŞIN CEBİNDE YANGIN VAR!

Gaziantep'te kış hazırlıkları sürüyor. Vatandaşlar kışlık zahire başta olmak üzere yakacak konusunda kömüre gelen büyük zam karşısında çaresiz kaldı. Gaziantep'te ithal yakacak kömürün ton fiyatı 2 bin 300 liraya kadar yükseldi.

VATANDAŞIN CEBİNDE YANGIN VAR!
19-09-2021 09:27
Gaziantep

Geçtiğimiz yıllarda kuraklık gerekçesiyle yükselen gıda fiyatlarının bu yılki gerekçesi ise kurlardaki dalgalı artış. Vatandaşın yaklaşan kış ayları nedeniyle hazırlığını yaptığı zahre, kuruluk ve salçanın yanı sıra ev yapımı salçanın kilo fiyatı da tavan yaptı. Kış ayları için hazırlanan bulgur-simidin kilo fiyatı 6 liradan satılıyor. Yakacak kömürün ton fiyatı ise 2 bin 300 liraya ulaştı.

GAZİANTEP’TE BİR EVDE OLMAZSA OLMAZLAR

Kış için istiflenen gıdalarda zam şampiyonu ise salça. Diğer gıdalarda ortalama yüzde 70’i bulan bir artış gerçekleşirken, salçada yüzde 100’ün üzerindeki tırmanış vatandaşı bezdiriyor. Bundan iki ay evvel 10 kilogramlık bir teneke domates salçasının fiyatı 60 lira iken, bugün en az 100 lira civarında etiketle satışa sunuluyor. Almacı Pazarı olarak bilinen alanda hazır ev salçanın kilo fiyatı ortalama 35 ile 45 lira arasında değişiyor. Salçanı kendisi hazırlamak isteyen kişi ise salçalık biberin kilosunu Gaziantep Yaş Sebze ve Meyve Halinde 2 lira 80 kuruşa almak zorunda.

KIŞLIK ZAHRE BU YIL KİLOYLA ALINACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR

Zahre dediğimiz ve vatandaşın kış günleri için alıp istiflediği bakliyat fiyatlarında da durum farklı değil. Daha iki ay evvel kilogramı 8 ile 10 liradan satılan nohut, barbunya, kuru fasulye ve pilavlık baldo pirinç bugün ortalama 12-19 lira gibi fiyatlarla tüketiciye sunuluyor. Ülkemizde her hangi bir üründe fiyat artışı için gerekçe bulma sıkıntısı yaşamıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda sadece kuru bir “bu yıl kuraklık olacak” söylentisinin çıkmasıyla anında tırmanışa geçen tarımsal ürünler, bu yıl ise kur fiyatları gerekçesiyle arttı. Ülkemizde kış aylarının ağır yaşandığı şehirler sıralamasında üstlerde yer alan Gaziantep’imizde diğer yoğun yaşanan şehirler gibi vatandaş, zahreliğini yani kışlık bakliyatını yazdan alıp eve istifleme geleneğini bozmuyor. Fiyatların yükseldiğini görmek ise şaşkınlığını ve kaygısını gizletmiyor.

BUGÜN İTİBARİYLE BULGUR-SİMİDİN KİLO FİYATI 6 LİRA

Şehrimizde en çok tüketilen tahıl ürünlerinin başında gelen pilavlık ve köftelik bulgur ile pirinç almak için reyona giren vatandaş, bir hayli yüksek rakamla karşılaşıyor. Gaziantep’te yaşayan bir aile bu gıdalardan 25’er kilogramlık çuvallar halinde alıyor. Başlıca tükettiği gıdalar ise toplamda bütçesini sarsıyor. Buna göre 25 kg bulgur, 25 kg simit ve 25 kg pirinç alan bir vatandaşın cebinden yaklaşık 450 gibi bir rakam çıkıyor. Bunun yanında 10’ar kilo da fasulye, nohut ve mercimek istifleyince 370 lira daha biniyor ve rakam yaklaşık 800 liraya ulaşıyor. Gazianteplinin kışlık ihtiyaçları bununla da bitmiyor. Salçası, kuruluğu derken rakamlar daha da şişiyor ve dar gelirlinin altından kalkamayacağı boyutlara ulaşıyor. Bu rakamlara göre Gaziantep’te yaşayan 4 kişilik bir ailenin kışlık gıda hazırlığı ortalama 3 bin 500 liranın altına düşmüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler