USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

MEVSİM YAZ FİYAT KIŞ!...

Meyve ve sebze fiyatları mevsiminde olmasına rağmen fahiş fiyatlara satılıyor. En çok göz çarpansa kiraz ve incir fiyatları. Kirazın kilosu 25 lira ile 35 lira, incirin kilosu 40 lira ile 60 lira arasında değişiyor.

MEVSİM YAZ FİYAT KIŞ!...
28-07-2022 12:15
Gaziantep

Akaryakıttaki fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen yazın gelmesiyle sebze ve meyvede beklenen fiyat düşüşlerinin görülmemesi tepkilere neden oldu. Antalya halinde kilosu 4.5 lira olan yaz meyvesi karpuz, Gaziantep haline geldiğinde 6 liraya kadar çıkıyor. Aradaki yüksek fiyat farkının önemli bir b ölümünü nakliye gideri belirliyor ancak küçük bir kısmında ise hal komisyonu ve diğer giderler de etkili oluyor.

ÜRETİCİ MALİYETLERDEN ŞİKAYETÇİ

Meyve üretici bölgelerden verilen bilgiye göre, önce ılık ve kuru geçen mevsim şartları ardından ani yağışlar ve çiçeklenme dönemlerindeki don hadiseleri rekolteyi oldukça etkiledi. Buna eklenen aracı fiyatlarıyla birlikte üretici ve tüketici arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte gıda fiyatları tavan yaptı.  Astronomik artışların nedenleri sadece bu iki olaya bağlamak ise doğru değil. Stokçuluk ve fahiş fiyat artımı ile  sebze fiyatları adeta tavan yaptı. Türkiye’deki enflasyonun yüzde 50’den fazla artış göstermesine rağmen tarım ürünlerinde bu artış bunun katbekat üstünde.

MANAVDA YAŞANAN SÜREÇTEN ŞİKAYETÇİ

"Vatandaşımız da haliyle çarşıya pazara çıkıp alışverişine devam ediyor. Fiyatların da yüksek olmasıyla birlikte vatandaş bize şikayetlerini ve sitemini dile getiriyor. Bizler de pazarcılar olarak birebir vatandaşın karşısında ürünü satan olduğumuz için haliyle vatandaş tüm tepkilerini bize yansıtıyor. Şunu unutmamak lazım, meyve ve sebze tarladan bize gelene kadar her durakta fiyatı artıyor. Bunun dışında fiyatların nasıl ve ne kadar artacağını kestirmek de mümkün değil. Borsa gibi bir sistem var. Haldeki eline az mal geçtiyse fiyatları yükseltiyor. Hem meyve sebze hallerini, hem de semt pazarlarını geziyoruz. Böyle bir durum var. Ayrıca fiyatları etkileyen bir diğer unsur da halen seradan gelen mevsim harici ürünlerin satılıyor oluşu."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler