USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Gaziantep'i ziyaret etti

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Gaziantep'i ziyaret etti
27-11-2022 09:18
Gaziantep

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te bugün sabah saatlerinde Gaziantep Valiliği’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Valilik’te Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, vali yardımcıları Ümit Şeref Kayacan, Cengiz Karabulut, Muhammet Önder, Anıl Alkal, Şahinbey Kaymakamı Hayrettin Çiçek ve daire müdürleri tarafından resmi törenle karşılandı. 

VALİLİK ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADI

Valilik Şeref Defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Tatar, burada yaptığı konuşmada bir süredir temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman illerini ziyaret ettiğini ve son olarak KKTC’nin kuruluşunun 39. Yıldönümünü kutlamak üzere Gaziantep’e geldiğini ifade ederek buradaki ziyaretlerinin ardından KKTC’ye geri döneceğini söyledi.  Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs sorunu ile ilgili son durumun sorulması üzerine şunları kaydetti:  “Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir aşamadayız. KKTC’nin tanınması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarihi adımlar attı. Kıbrıs’ta tek çözüm iki devletli siyasettir.”

TANITIM ALANINDA ÖNEMLİ ADIMLAR

KKTC’nin tanınması için özellikle Erdoğan’ın önemli bir gayret içerisinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanıtılması için aşama aşama devam eden bir çalışma var. Bu yönde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Eylül 2022'de Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulunda yaptığı tarihi konuşmada Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan ambargo, izolasyon ve bir takım engellemelerin artık insan hakları ihlallerinin doruk noktasında ve bir zulüm niteliğinde olduğunu söyledi. Erdoğan, artık bunlara son verilmesi gerektiğini belirterek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıma çağrısını da uluslararası toplumla paylaştı. Bu bizim için önemli bir gelişme ve tarihi bir konuşmaydı. Sonrasında ise 11 Kasım'da Özbekistan'ın Semerkand kentindeki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’ne bizim gözlemci statüsü ile yaptığımız başvurunun yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük gayretleriyle ve oy birliği ile kabul edilmesi de büyük bir aşamaydı” dedi.

BÜYÜK BİR İRADE ORTAYA KONDU

Son yıllarda KKTC’nin tanınması için büyük bir irade ortaya koyulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, tek anlaşma yolunun iki devletli anlaşma yolu olduğunu vurguladı. Tatar, “Bizim Doğu Akdeniz'de verdiğimiz mücadeleyle, Türkiye'mizin de desteğiyle yıllardan beri orada karşı karşıya kaldığımız haksızlıkların yavaş yavaş geride kalması için büyük bir çalışma ve irade ortaya konmuştur. Esas itibarıyla siyasetimizin temel dayanağı Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa iki devletin işbirliği ile olabileceğidir. Eskiden uluslararası farklı ilişkiler ve baskılarla ve iyi niyetimizle federal temelli bir anlaşma için müzakereleri yürütmüştük ama artık şu ortaya çıktı ki bizleri Türkiye'den ve adadan koparmak için yapılan farklı senaryolar ve bir takım tuzaklar dolu tehlikeli süreçler yaşanmaktaydı. O nedenle o dönemler bize göre geride kalmıştır. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle iki devletli siyaset yeni siyasettir. Kıbrıs'ta bir çözüm olacaksa bu iki devletli bir çözüm olacaktır. Yani kuzeydeki devlet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve güneydeki devlet Kıbrıs Rum Cumhuriyeti şeklinde olmalıdır. İşin özü açık ve net budur. Bunu bütün uluslararası toplumla paylaşıyoruz. Onlar da bize hak veriyor ama  “anlaşmak için Güney Kıbrıs'ın onayı lazım” diyorlar. Ama orada bir haksızlık var. Güney Kıbrıs haksızlıkla bütün Kıbrıs'ın hükümetiymiş gibi hem Birleşmiş Milletler’in tam üyesi olmuş hem de tek taraflı olarak çok büyük bir haksızlıkla Avrupa Birliği'ne alınmışlar ve orada denge tamamen bozulmuş” ifadelerini kullandı.

İKİ DEVLETLİ SİYASET ÖNERİSİ

Kıbrıs’ta tek  çözümün iki devletli siyasetle mümkün olacağını ve bu durumun Türkiye’nin bekası için de önemli bir durum olduğunu aktaran KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Şimdi biz bu iki devletli siyasetle dengeyi tekrar istikrar ve dolayısıyla Türk-Yunan dengesinin Doğu Akdeniz'de korunabilmesi bakımından hem Kıbrıs Türkleri hem Kıbrıslı Rumlar aynı zamanda da Türkiye Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz'de, mavi vatanda hakkımızı hukukumuzu hem enerji, hem hidrokarbon, hem güvenlik konularında, hem mavi vatanda hem göklerde hava sahasında koruyacağız. Dolayısıyla burada çok önemli bir siyaset vardır. Sadece Kıbrıs Türklerinin değil Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini ve bekasını da ilgilendirecek bir güvenlik meselesidir. Dolayısıyla Doğu Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yaşatılması ve güçlendirilmesi hepimizin milli ve kutsal bir davasıdır” diye konuştu. Konuşmanın ardından Vali Davut Gül ve beraberindekilerle bir görüşme gerçekleştiren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, akabinde Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler