USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

DİSK suç duyurusunda bulundu

DİSK suç duyurusunda bulundu
02-03-2020 10:33
Gaziantep

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Türkmen, Güven Boya Fabrikası’nda çalışan sendika üyesi işçilere baskı yapıldığını, işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını söyledi. Türkmen, firma hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Şubesi’nde DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Türkmen ve işçilerin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Türkmen, Gaziantep OSB’de çalışan işçilerin sendikal haklarının engellenmeye çalışıldığını, sendikalı işçilerin baskıya maruz kaldığını söyledi. Türkmen, “İşçilerin oldukça ağır koşullarda çalıştığı, düşük ücretlerle sefalet içinde yaşadığı Gaziantep’te en önemli sorunlardan biri de sendikalaşma önündeki engellerdir.  Yasalarla güvence altına alınmış Anayasal bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanan işçiler, tehdit, mobbing, ayrımcılık ve işten atma da dahil pek çok baskıya maruz kalıyorlar. DİSK/Tekstil İşçileri Sendikası olarak son dönemde bu konuyla ilgili defalarca açıklama yapmamıza rağmen, ilgili yetkililer patronların işçilerin sendikal örgütlenme özgürlüklerini gasp ederek yasalara karşı işlediği suçlara göz yummaya devam ettiği için, Gaziantepli patronlar da  bu suçu işlemeye devam ediyorlar. “

“Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki, işyerlerinde pek çok fabrikada işçiler yasadışı bir şekilde e- devlet şifrelerini vermeye ve sendikadan istifaya zorlanıyorlar. Sendikalı olmak Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasaları ve Anayasa’sı tarafından tanınmış, işçilerin yasal ve demokratik hakkıdır. Hiç kimse buna engel olamaz. Ama OSB’deki işçilerin bu hakkı kullanması işverenler tarafından engelleniyor.”

“İşçilerin sendikal hak ve hürriyetlerinin engellenmeye çalışıldığı, sendikalı oldukları için işçilerin baskı, ayrımcılık ve hak gaspına maruz kaldığı işyerlerinden biri de sendikamızın örgütlü olduğu Gaziantep Güven Boya İplik fabrikasıdır. Bu fabrikada üyemiz olan işçilere yönelik baskılarla ilgili yaklaşık 4 ay önce yine bir açıklama yapmıştık. O günden bu yana, sendika olarak yaptığımız girişimler ve işverenle yaptığımız görüşmeler sonucunda işyerindeki bazı sorunların çözümü için kimi adımlar atılmış olsa da, son dönemde aynı baskılar ve hak gaspları yeniden artmaya başlamıştır. Özellikle de işyerinde sendikamıza üye olan işçilerin sayısında artış olunca, işyeri yönetimi sendikalı işçiler üzerinde baskı kurmak ve istifaya zorlamak için türlü yöntemlere başvurmaktadır.”

“Sendikalı işçiler üzerinde baskı kurmak ve istifaya zorlamak için işyeri yönetimi tarafından keyfi vardiya değişikliği, işten atmakla tehdit etme, fazla mes ailerde ayrımcılık yapma, sendikasız işçilere sendikalı olamamaları için elden kayıt dışı para verme, istifaya zorlamak için sendika üyesi işçiler üzerinde aile baskısı kurma, rapor aldıkları ve yasal mazeretlerle izin kullandıkları halde devamsızlık yazıp haksız yere ücret kesintisi yapmak gibi pek çok hukuksuz ve keyfi uygulama yapılmaktadır.”

“İki yıldır yetkili olduğumuz ve toplu iş sözleşmesi yaptığımız Gaziantep Güven Boya’da, işyerindeki hak gasplarının, toplu sözleşmeden kaynaklı yasal hakların ihlali, sendika üyemiz işçilere yönelik yapılan ayrımcı uygulamaların son bulması için yaptığımız bütün görüşmelere ve sorunların diyalogla çözülmesi için yapılan bütün çağrılara rağmen, maalesef bugüne kadar somut bir ilerleme olmamıştır. Bu yüzden bugün itibariyle, Gaziantep Güven Boya yönetimi hakkında ve Güven Boya Polyester İplik Tesisi İşletme müdürü, işletme şefi ve iki vardiya amiri hakkında, işyerinde çalışan sendikamız üyesi bütün işçiler adına suç duyurusunda bulunulmuştur.”

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ve yasaların tanıdığı bir hak olan sendikalı olma hakkını tanımayan, bu hakkı engellemek için işçiler üzerinde baskı kuran, ayrımcılık yapan, istifaya zorlayan Güven Boya yönetimini bu suçu işlemeye, işçilerin yasal ve demokratik hakkı olan sendikal örgütlenme hakkını gasp etme tutumuna son vermeye çağırıyoruz. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi, işçilerin yasal haklarının gasp edilmesi, işyerinde yapılan baskı ve ayrımcılıktan dolayı bugün itibariyle yaptığımız suç duyurusu dışında, işyerindeki bu tür baskı ve haksızlıklara karşı, Sendika olarak, işyerindeki tüm üyelerimizle birlikte, önümüzdeki günlerde fabrika önünde açıklama yapmak da dahil,  her türlü meşru ve demokratik yöntem ve aracı kullanarak kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğimizi de ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarda bulunan sendikalı işçiler ise, “Fabrika içerisinde sendikalı ve sendikasız işçi ayrımı yapılıyor. Sendikalı işçilere yönelik her türlü baskı, mobbing uygulanıyor. Mesai uygulamasında dahi ayrım yapılıyor. Hastalanıp rapor aldığımız zaman, raporlarımız geçersiz sayılıyor. Yevmiyemizden devamsızlık denilerek kesinti yapılıyor. Sendikalı olmayan işçilere böyle bir yaptırım söz konusu değil” şeklinde konuştular.

Firmanın, işçilerin sendikalı olmaması için son dönemlerde işe alımlarda sendikalı olmamak kaydıyla işçi alımı yaptıkları ve kimi işçilere ise sendika üyesi olmamaları için firma tarafından ek ücret ödendiği yönünde iddialarda bulundular.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler