USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ağız ve Diş Sağlığının İnsan Vücuduna Etkileri

Ağız ve Diş Sağlığının İnsan Vücuduna Etkileri
22-04-2021 05:15
Gaziantep

Sağlıklı dişler, sağlıklı bir nefes ve sağlıklı bir beden demektir. Dişlerde meydana gelen çürükler, insan sağlığını da tehdit eder. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı için yapılması gereken en doğru hareket, 6 ayda bir düzenli olarak diş kontrolüne gitmektir. Kişilerin diş kliniğine gitmek için muhakkak diş ve diş etine dair herhangi bir sorun yaşamasına gerek yok.



Günümüzde ne yazık ki diş kontrolüne gitmek için muhakkak ağız ve diş sağlığına dair bir sorun yaşanması gerektiği algısı mevcut. Halbuki insanların küçüklükten itibaren dişleri çıkmaya başladığı andan, son anlarına dek dişlerine ihtiyaçları vardır. Ve diş sağlığı, vücuttaki diğer organların da sağlıklı olabilmesi için hayati bir önem taşır. 



Ağız ve diş sağlığıyla alakalı yaşanan sorunlarla ilgili, ağız ve diş sağlığı merkezi gibi kurumlarla iletişime geçerek randevu oluşturabilirsiniz. Ağız içerisinde oluşan bakteriler, belli bir süre sonra dişlerde çürümeye neden olur. Bu çürükler de belli bir süre sonra şiddetli ağrıya ve şişliklere neden olabilmektedir. Bunun için erken müdahale önemlidir. İstanbul Dental Care, alanında uzman ekibiyle ağız ve diş sağlığıyla ilgili her konuda hizmetinizde! 



Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş minesi, insan vücudundaki en sert cisim olarak bilinir. Diş çürümesi de bu diş minesini tahrif eden bir durumdur. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri de bulunan diş çürüğü, dişin her alanında etkili olabilecek güce sahiptir. İnsan vücudunda gerek doğal olarak gerekse dışarıdan alınan birçok bakteri mevcuttur.



Ağız içerisinde meydana gelen bakteri, besin artıkları ve tükürükle bir araya gelerek bakteri plağını oluşturur. Bu bakteri plağı diş fırçası yardımıyla düzenli olarak temizlenmezse, dişlerin yüzeyinde yer alan diş minesine zarar verir. Ve bu zarar sonrasında diş tedavi edilmezse çürükler oluşur ve dişin alt tabakasında yer alan dokularda ağrı ve iltihap oluşumuna sebep olabilir. 



Diş çürüklerinin ağrılı aşamaya geçmeden ağız ve diş sağlığı hastanesi gibi kurumlarda tedavi edilmesi gerekir. Diş çürüğünün oluşmaya başladığı ilk süreçte ağrı oluşmaz. Bu aşamada dişin çürüdüğünü fark etmek kolay değildir. Bu aşamadaki çürük sadece diş yüzeyinde yer alan diş minesini zayıflatır. Fark edilebilmesi için bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gerekir.



Diş çürümesinin ikinci aşamasında dişin temel tabakası zarar görmüş olur. Bu süreçte dişte ağrılar oluşmaya başlar. Özellikle sıcak ve soğuk su içerken diş hassasiyeti artar. Dişlerde sızlama, sert bir besin ısırıldığında ağrılar oluşur. Çürük dişler bu aşamaya gelmeden bir hekim tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Diş minesi bu aşamada daha da zayıflamış olur.



Üçüncü aşamada çürük, sinirlerin bulunduğu diş özüne ve kan damarlarına iner. Bu aşamada enfeksiyon oluşur ve şiddetli bir ağrı açığa çıkar. Kişi rahat yemek yiyemez, su içemez. Aldığı her gıda ve içecek dişte ağrıya sebep olur. Son çürük aşamasında da diş apsesi oluşur ve diş duruma göre dolgu ya da çekim aşamasına gelir.

Kişiler diş çürümesinin oluşup oluşmadığını gözlemlemek için dişlerinde beyaz lekeler olup olmadığına dikkat etmelidir. Bu beyaz lekelerin diş çürümesinin ilk belirtileri olduğu bilinir. Bu lekeler bazen gözle görülemeyebilir. Bunun için diş hekimine gidip röntgen çektirmek en iyisidir. Dişlerin besinleri çiğnerken her zamankinden hassas olduğu fark ediliyorsa, zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. 


Diş çürükleri ilk etapta beyaz lekeler olarak görülse de zamanla kahverengi ya da siyah noktalar olarak gün yüzüne çıkarlar. Ya da sadece röntgen çekilerek anlaşılırlar. Diş çürüğü belirtilerinin başlıcaları; ağız kokusu ve ağızda oluşan kötü tat, hassasiyet ve sızlama, sıcak soğuk içecek tüketiminde artan ağrı, diş üzerinde oluşan beyaz lekelerdir.

Dişlerde meydana gelen beyaz lekeler çürüklerin ilk aşamasıdır. Kişiler bu beyazlıkları fark ettiğinde diş hekimine giderlerse, çürüğün ilerlemesine engel olmuş olurlar. Fakat bu beyaz lekeler fark edilmezse zamanla kahverengi ya da siyah lekelere dönüşür ve günden güne bu leke büyüyerek dişi kaplar ve zamanla da ağrılar ortaya çıkar. Bu aşamaya gelmeden en yakın ağız ve diş sağlığı merkezine başvurmak en doğrusudur.



Ağızda meydana gelen kötü tat da, dişlerde çürük oluşumundan haber verir. Özellikle kişiler sabah uyandığında ağızlarında acı ve kötü bir tat hissediyorlarsa ve ağız kokusu oluşumu da mevcutsa dişlerinde çürük olma olasılığı çok yüksektir. Bu kötü tat ve kokudan, diş hekimlerinin müdahalesiyle tedavi olarak kurtulmak mümkün. 



Hassasiyet ve sızlama da dişlerde çürük olduğunun en net belirtileri arasında yer alır. Nefes alma esnasında dişlerde sızlama hissediliyorsa, zaman kaybetmeden bir diş kliniğinden randevu almak gerekir. Özellikle şekeri yüksek tatlı gıdalar ya da sıcak ve soğuk içecekler tüketirken dişlerde sızlama ve ağrı oluşabilir. Bu sıcaklık geçişleri ve şeker detayı çürüklerin daha ağrılı olmasına sebep olur.

Diş Çürümesinin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?


Dişlerde çürük oluşumu birçok insanın muzdarip olduğu şikayetler arasında yer alır. Diş çürüğü bir diş hastalığı olup ağız içerisindeki bakteri sayısının artışına bağlı olarak gelişir. Diş çürüğü diş hastalığı olduğu için olumsuz etkilerinin sadece diş üzerinde olduğu zannedilebilir. Fakat bu pek de öyle değildir. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen diş çürükleri, ağız içerisinde artan bakteriler sayesinde oluşur. 



Dişlerin çürük belgesindeki bakteriler, ağız yoluyla vücuda yayılarak insanların tüm sindirim sisteminin olumsuz olarak etkilenmesine sebep olabilir. Dişlerde çürümenin devam etmesi, ağızdaki zararlı bakterilerinin varlığını sürdürdüğü anlamına gelir. Çürüklerin tedavi edilmemesi halinde enfeksiyon oluşumu meydana gelir ve bu da; eklem, kalp ve böbrek gibi insan vücudunun diğer bölge ve organlarının zarar görmesine sebep olur.



Faranjit gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları ve mide hastalıkları gibi şikayetler de ağız ve diş sağlığındaki olumsuzluklar sebebiyle açığa çıkar. Ağız içerisinde diş kaybı olmadan kişiler bir an önce çürüklere müdahale etmeli ve bir diş hekiminden randevu almalıdırlar. Çünkü diş kaybının oluşması demek besinlerin iyice çiğnenmeden mideye ulaştırılması demektir.



Besinler güzelce çiğnenmezse, mideye besinleri sindirebilmesi için daha fazla efor sarf eder. Besinlerin iyice çiğnenmeden yutulması mideye zarar verir ve bunun sonucunda da kişilerde obezite meydana gelebilir. Dişlerin besinleri öğütmede önemli bir işlevi vardır. Dişler besinleri parçalama yetersiz kalırsa, midede şişkinlik ve ağrı gibi sorunların oluşmasına neden olur.



Diş çürükleri sebebiyle, dişlerin işlevini yeterince yerine getirmemesi diyabet hastaları için de oldukça önemlidir. Karbonhidrat sindiriminin ilk olarak başladığı yer ağız olduğu için sindirime yardımcı en temel eleman olan dişlerin olmaması, karbonhidrat sindiriminde aksamaların olmasına sebep olur. Bu da diyabet hastaları için riskli bir durumdur. Diyabet hastalığı olan kişilerin de özellikle ağız ve diş sağlığı için diş hekimi kontrollerini aksatmamaları önemlidir. 



Ağız ve diş sağlığı için kişilerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekir. Özellikle tatlı ve şekerli gıdaların tüketim miktarı çok önemlidir. İmkan varsa bu gıdalardan uzak durmak en iyisidir. Ağız ve diş sağlığının yanı sıra vücudun genel sağlığını koruyabilmek için muhakkak ağızdaki çürüklerin tedavi ettirilmesi gerekir. Sabah ve yatmadan önce dişlerin günde 2 kez fırçalanması diş çürüklerinin önlenmesi için oldukça hayati öneme sahiptir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Süperbaba Okulları Gaziantep’te Açıldı!
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler