“Yaşam alanları dışına kurulmalı”

Mobil - 7 yıl önce

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, Gaziantep kent merkezinde yer alan Baz istasyonlarının nüfusun az olduğu bölgelere kurulması gerektiğini söyledi.

Gaziantep kent merkezinde bulunan Baz istasyonlarının sayısı artıyor. Binaların çatılarından cami minarelerine kadar pek çok yerde Baz istasyonları kuruluyor. Yerleşim yerleri içerisinde yer alan Baz istasyonları, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Birçok vatandaş Baz istasyonlarının sağlık açısından tehlikeli olduğunu düşünüyor. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, Baz istasyonlarının nüfusun seyrek olduğu alanlarda kurulması gerektiğini söyledi.  Baz istasyonlarına ilişkin konuşan Ağca, “Baz istasyonlarının insan sağlığına zararıyla ilgili ispatlanmış bir çalışma yok.  Hem Baz istasyonları hem de cep telefonlarının zararıyla ilgili çok sayıda çalışma yapılıyor. Cep telefonların ı alırken SAR değerleri düşük olan telefonlar tercih edilmelidir. Baz istasyonları konusunda ise üç tip Baz istasyonu bulunuyor. Kuvvetli olan istasyonlar kent merkezine uzak noktalara kuruluyor.  Radyo dalgaları bir istasyondan diğerine ulaştırılarak cep telefonlarına iletildiği için belli aralıklar içerisinde bulunması gerekiyor. Henüz tek bir istasyondan tüm telefonlara ulaşabilecek bir teknoloji bulunmadığı için Baz istasyonları varlıklarını sürdürüyor. Ancak kurulan baz istasyonlarının az sayıda insanın bulunduğu yerlerde kurulması gerekiyor. Vatandaşların toplu olarak bulunduğu okul, cami, yurt, alışveriş merkezi gibi alanlardan uzak yerlere kurulmasında yarar var. Bu bölgelerde insan sayısı fazla olduğu için iletişim oranı da fazla oluyor. İstasyonların sağlık açısından uzak bölgelere kurulmasından yarar var. Ne kadar az sayıda Baz istasyonu olursa insanımız o kadar az etkilenecektir” diye konuştu.

“BAZ İSTASYONLARI ÇEVRESİNDE ÖNLEMLER ALINMALI”

Baz istasyonlarının kurulumuna ilişkin çeşitli önerlerde bulunan Ağca, “Rastgele, düzensiz ve yoğun bir biçimde kurulan baz istasyonlarının zararlı etkilerinin giderilmesi ancak baz istasyonlarının toplum sağlığı ölçü alınarak yapılan plan ve proje çerçevesinde, düzenli ve sınırlı sayıda kurulmasıyla mümkün olacaktır. Okul, kreş, üniversite gibi tüm eğitim kurumlarında, sağlık kurumları gibi kamu kurumlarında ve bu kurumların yakınlarına kesinlikle Baz istasyonu kurulmamalıdır. Baz istasyonları, GSM firmalarınca belirlenen yerlere değil, yetkili kamu kurumlarınca, kamu sağlığı göz önüne alınarak, okullar, hastaneler gibi toplu yaşam alanlarına yakın olmayacak ve aynı ortamda çok sayıda baz istasyonu olmayacak şekilde belirlenecek yerlere kurulmalıdır. Uluslararası kuruluş ICNIRP tarafından belirlenen standartlara uygun olarak ölçüm yapılırken, ortamdaki toplam elektromanyetik etki dikkate alınmalıdır. Kurulu bulunan baz istasyonlarının bireyler tarafından ölçümü talep edildiği zaman ölçüm masrafları, ölçümü yapılacak baz istasyonu sahibi firma tarafından karşılanmalıdır.  GSM firmaları kuruluş aşamasında, istasyonun faaliyeti sırasında ve düzenli aralıklarla bağımsız ve yetkili kuruluşlara yaptırdığı ölçüm raporlarını mevzuat ile yetkili kılınan kurumlara sunulmalıdır. Yine kurumlarca ne zaman gerekli görülürse, GSM firmalarınca bağımsız kuruluşlara ölçüm yaptırarak ölçüm raporunu sunmalıdır. Baz istasyonlarının tüm çevresinin en aşağı 6 metre uzaklığına hiçbir canlının yaklaşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Baz istasyonlarının kurulduğu yerlere, oluşturduğu elektromanyetik alan şiddetine göre değişik uyarı işaretleri konmalı (ışıklı veya fosforlu tabela gibi) ve açık alanlardaki istasyonların çevresi uyarı işaretleri ile sınırlandırılmalıdır. Çocukların, hamilelerin ve yaşlıların elektromanyetik alanların sağlık etkilerinden en çok zarar görecek risk grupları oldukları konusunda aydınlatılmaları ve medyanın çocuklara cep telefonunu özendirecek yayın ve reklamları konusunda duyarlı olmaları sağlanmalıdır. İlgili Bakanlıkça bu konuda kitapçık, broşür, el ilanı hazırlanmalı ve kamuoyuna dağıtılmalı, okullarda öğrencilere eğitim verilmeli, yine basın yayın araçlarıyla kamuoyuna gerekli uyarılar yapılmalıdır. Bireyler bulundukları bölgedeki baz istasyonuyla ilgili her türlü bilgiyi yetkili kamu kuruluşlarından (yerel yönetimler, Ulaştırma Bakanlığı gibi) telefon ve internet aracılığı ile öğrenebilmelidir. İlgili kamu kurumlarınca yerleri belirlenen baz istasyonları, basın yayın organları aracılığı ile kamuoyuna bildirilmeli ve bir kitapçık hazırlanmalıdır. Bu sayede yurttaşlar nerelerde baz istasyonları kurulu bulunduğu konusunda bilgi edinme hakkına sahip olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te 80 bin dolarlık malla ortadan kayboldu

2016-11-01 05:48 - Mobil

ÖĞRETMEN EVİ Mİ? TİCARETHANE Mİ?

2016-11-02 12:11 - Mobil

Tanıştıkları halk otobüsü, gelin arabaları oldu

2016-10-30 10:54 - Mobil

"Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi" filmi vizyona girdi

2016-10-28 10:43 - Mobil

Gaziantep'te tartıştığı eşini balkondan attı

2016-11-02 08:10 - Mobil

Gaziantep'te FETÖ operasyonu

2016-11-02 04:05 - Mobil

Gaziantep'i kana bulayacaklardı

2016-10-29 08:23 - Mobil

Gaziantep Valiliğinden 'ASİT YAĞMURU' açıklaması

2016-10-28 08:10 - Mobil

TAŞIMADA 30 DOLAR KRİZİ

2016-11-01 12:12 - Manşet

Sayaç var abonelik yok!

2016-10-30 08:29 - Mobil

İlgili Haberler

Gaziantep'te taksimetreye zam!

04:55 - Mobil

"Zor durumdayız"

11:50 - Mobil

Başkan Kurt, “13 Ocak’taki BİK kararları basın sektörü için çok önemli olacak”

10:22 - Mobil

OSB'de feci kaza

10:08 - Mobil

Kamil Ocak adı yaşatılacak

07:16 - Mobil

Günün Manşetleri

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da açıldı

15:23 - Genel

Dünya Halı Modasını Gaziantep Belirliyor

11:09 - Gündem