?>

SESSİZ ÖLÜME DİKKAT!

Ülkemizde hemen her yıl özellikle sonbahar ve kış aylarında soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenmeler yaşanıyor ve çok sayıda insan hayatını kaybediyor.

Özel Haber - 4 yıl önce

Bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine bağlı ölüm olayları, havaların soğumaya başlaması ile birlikte ne yazık ki tekrar yaşanmaya başladı.  Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve ölüm olaylarının son bulması amacıyla, aşağıdaki konulara dikkat çekerek vatandaşlarımızı ve yetkilileri uyardı.

BAKIMSIZ BACALAR TEHLİKE YARATIYOR

"Karbon monoksit kokusuz, renksiz,  tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı, vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması, çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra,  konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının,  zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır" şeklinde açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, açıklamalarını daha sonra şu şekilde sürdürdü;"Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması,  bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında zehirlenme vakaları artmaktadır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır."

ŞOHBEN UYARISI

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar açıklamalarını daha sonra şu şekilde sürdürdü;"Şofben zehirlenmeleri de genellikle gaz kaçaklarından değil, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekân yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekâna takılmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır. Vatandaşlarımız, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidirler. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür alınmamalıdır. Yetkililer belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler. Geçtiğimiz yıllarda ve bu sonbahar başında yaşanan ölümlü kazaların tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarının olmaması için halkımızı ve yetkililikleri bu konularda dikkatli olmaya çağırıyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

iŞ-KUR’DA MOBBiNG iDDiASI!

2022-11-28 11:02 - Özel Haber

AFAD İl Müdürlüğüne Coşkun atandı

2022-12-01 10:44 - Mobil

Ücretsiz çorba dağıtımı sürüyor

2022-12-02 10:22 - Özel Haber

SATA SATA BİTİREMEDİ!

2022-11-30 09:55 - Özel Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Gaziantep'i ziyaret etti

2022-11-27 09:18 - Mobil

SANKO'da akademik yıl başladı

2022-11-27 08:59 - Mobil

Gaziantep şehitlerine ağlıyor

2022-11-27 12:08 - Mobil

Gül ve Şahin'den yerinde inceleme

2022-11-29 06:49 - Gündem

Büyükşehir meclisi toplandı

2022-11-29 12:27 - Mobil

DOĞAN RAPORU HAZIRLADI…

2022-12-02 11:03 - Özel Haber

İlgili Haberler

GİKAD Projelerini Taçlandıran Kapanış Buluşması

15:44 - Özel Haber

Etki Akademi’de Eğlence, Sürpriz ve Hediye Dolu Gün

08:38 - Özel Haber

Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi İçin Gaziantep’te Önemli Eğitim

17:50 - Özel Haber

MHP KAÇEP İl Başkanı Mezine Sırakaya Yeni Dönem Hedeflerini Açıkladı

17:21 - Özel Haber

19 Mayıs Ruhuna Yakışan Organizasyon TÜKD’den Geldi

19:57 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Türk Halı Sektöründen Lojistik Alarmı: 184 Ülkeye İhracat Var, Sevkiyat Yok

14:06 - Ekonomi

GİKAD Projelerini Taçlandıran Kapanış Buluşması

15:44 - Özel Haber

Sağlıklı Yaşam Tutkunları Boğazköy Gusto'da Buluşuyor

11:53 - Yaşam

Finansal Nihilizm: Umudunu Kaybeden Gençlik, Ekonominin En Büyük Riskidir

13:15 - Ekonomi

Şehitkamil'de Bayat Ekmek Toplama Hizmeti Tartışma Yarattı

09:44 - Yaşam