?>

‘Öncelik hayatın, öncelik yayanın’ etkinliği

Yaşam - 7 yıl önce

İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla   81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen kampanya Gaziantep’te, Vali Davut Gül’ün öncülüğünde başladı.

2019 yılının “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilişinin kamuoyuna duyurulduğu kampanyanın tanıtımında basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Gül, kampanyanın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun önderliğinde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın”  sloganıyla yaya geçitlerinde yayalara farkındalık oluşturmak amacıyla bütün Türkiye’de, il ve ilçelerde eş zamanlı olarak başladığını kaydetti.

Dünyada yaklaşık 310 bin civarında yayaya çarpma kazası meydana geldiğini aktaran Vali Gül, “İlimizde 2018 yılı içerisinde 510 yayanın karıştığı kaza meydana geldi. Bunların birçoğu ise maalesef ki ölümle sonuçlandı. Bunun nedeni ise yayaların herhangi bir savunmasının olmaması ve bu nedenle de saatte 30, 40, 50 km hızla giden araçlarda bile çarpma neticesinde ciddi hasarların meydana gelebilmesidir. 30 km hızla gidenlerde yaklaşık %10 civarında ölüm olurken hız limiti saatte 45, 50 km’ye çıktığında ise bu sayı iki üç katına çıkabilmektedir” dedi.

İlde yaklaşık 130 yaya noktasında bin 300 personelin bu etkinliği gerçekleştirdiğini vurgulayan Vali Gül, Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de öğrencilerle birlikte kamuoyunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti.

Kampanyanın birkaç boyutu olduğunu dile getiren Vali Gül; “Birincisi yayaların uyması gereken kurallardır. Yayalar hız limitlerine ve işaretlere uyacaklar. Yine araçlar hız limitlerine uyacaklar. Belediyeler başta olmak üzere karayolları ve buna benzer kurumlar gerekli işaretlemeleri yapacaklar. Dolayısıyla da yolların işaretlemeleri düzgün olduğunda, yaya geçitleri belli olduğunda, yayalar sadece yaya geçitlerini kullandıklarında sürücüler hız limitlerine ve işaretlere dikkat ettiklerinde yayaların karışmış olduğu kazalar azalacaktır. İsteğimiz bunun sıfırlanması. 2019 yılı içerisinde zaman zaman bu tanıtımlar, farkındalık çalışmaları devam edecek. İsteğimiz 2019 yılında hiçbir yavrumuzun, annenin canının yanmaması” diye konuştu.

Yapılan açıklama sonrasında Vali Gül, öğrencilerle birlikte kampanyanın uygulamasını gerçekleştirdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile “Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken "yavaşlamak", buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale geldi.

Haftanın Öne Çıkanları

KOYUN KELLESİ 35 ETİN KİLOSU 60 LİRA

2019-02-03 08:57 - Özel Haber

Enflasyon arttı

2019-02-04 06:25 - Ekonomi

Gaziantep en fazla ihracat yapan 6.il

2019-02-04 10:53 - Mobil

Beşler Grup tır filosunu yeniledi

2019-01-31 09:24 - Yaşam

Ahmet Beyaz sigorta büyüyor

2019-02-03 08:56 - Özel Haber

Gaziantep Gazişehir, Kenan Özer’i kadrosuna kattı

2019-01-31 09:12 - Spor

Yemenicilik Gaziantep’in yüz akı oldu

2019-01-30 10:33 - Özel Haber

BÜYÜKŞEHİR SGK’NIN KAPISINI KAPATTI!

2019-02-05 08:35 - Özel Haber

AN MESELESİ

2019-02-01 11:54 - Özel Haber

“Türkiye’nin Trophy liginde temsili büyük bir şanstır”

2019-02-01 06:02 - Spor

İlgili Haberler

Sağlıklı Yaşam Tutkunları Boğazköy Gusto'da Buluşuyor

11:53 - Yaşam

Şehitkamil'de Bayat Ekmek Toplama Hizmeti Tartışma Yarattı

09:44 - Yaşam

Kadın Doğumda Yeni Dönem İzsiz Ameliyat Gaziantep'te

08:06 - Yaşam

Gaziantep'te Gelecek Kaygısı Bavulları Toplattı

18:22 - Yaşam

Göçün Merkezi İstanbul, Çıkışta İlk 10’da Gaziantep de Var

17:58 - Yaşam

Günün Manşetleri

Türkiyedeki istiladan Gaziantep etkilendi

16:24 - Gündem

Çiftçinin Maliyet Yükü Büyüyor

14:05 - Ekonomi

Gaziantep'te Motosiklet Denetimi

12:36 - Asayiş

VEFAT VE TEŞEKKÜR

12:14 - Genel

Türk Halı Sektöründen Lojistik Alarmı: 184 Ülkeye İhracat Var, Sevkiyat Yok

14:06 - Ekonomi