?>

Mimarlar Odası'ndan Hukuki Süreçlere Eleştiri

Son dönemde yaşanan bina çöküşleri ve yangın felaketleri, mimarların hukuki sorumluluklarını bir kez daha tartışmaya açtı. Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, uzman avukatlar eşliğinde yasal düzenlemeler, bilirkişi raporları ve hukuki süreçlerin mimarlar üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Gündem - 4 ay önce

Mimarlara Yüklenen Sorumluluklar Tartışıldı

Son dönemde yaşanan otel yangınından Konya’da çöken binaya kadar birçok olayın ele alındığı toplantıda, yaklaşan 6 Şubat depremlerinin yıldönümü öncesinde hukuki süreçler detaylı şekilde değerlendirildi. Özellikle proje ve uygulama aşamalarında mimarlara yüklenen sorumlulukların adaletli bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Büyükuncu: “50 Yıllık Yasalar Günümüzde Yetersiz”

Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, Türkiye genelinde ekonomik ömrünü tamamlamış binlerce ruhsatlı ve ruhsatsız yapının yerinde dönüşümünün sağlanması gerektiğini belirtti. 1975 yılından bu yana yürürlükte olan yasal düzenlemelerin günümüz afet koşullarında yetersiz kaldığını ifade eden Büyükuncu, bilirkişi raporlarının sadece tek bir üniversiteden istenmesine de tepki gösterdi.

“Süreçte hatası, kusuru olan elbette cezalandırılmalı, ancak hatalı bilirkişi raporları nedeniyle meslektaşlarımızın haksız yere ceza almasına sessiz kalamayız” diyen Büyükuncu, adalet mekanizmasının herkes için adil çalıştırılmasının önemine dikkat çekti.

“Proje Adam Öldürmez, Sebebiyet Vermez”

Mimari projelerin “Fikir ve Sanat Eseri” kapsamında olduğunu hatırlatan Büyükuncu, mimarların projelerini yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde hazırladığını belirterek, “Kalem silah değildir. Proje adam öldürmez, sebebiyet vermez” ifadelerini kullandı.

Depremin 2. Yıldönümünde Geniş Kapsamlı Toplantı

Mimarlar Odası, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde “Mimarlık-Planlama-Afet Yönetimi” başlıklı ulusal çapta bir konferans düzenleyecek. TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi, şubeler ve Gaziantep Kent Konseyi iş birliğiyle yapılacak toplantıda, mimarların hukuki sorumlulukları bir kez daha kapsamlı şekilde ele alınacak. Büyükuncu, konferansta elde edilen verilerin kamuoyu ve yetkili mercilerle paylaşılacağını belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

TV Ünitesi Seçim Rehberi: Evinize Uygun Model Nasıl Bulunur?

2025-01-26 04:19 - Genel

Güler’den sert çıkış: “Beni ikna edemediniz, hadi mahkemeye!”

2025-01-30 16:09 - Özel Haber

CHP’li Atar’dan ‘Su’ Gibi Gönderme Bu Olay Çok Su Götürür!

2025-01-30 22:50 - Özel Haber

Belediye Aile Şirketine mi Döndü? Hurşit Yıldırım’ın Kızına Maaş, Oğluna İhale!

2025-01-30 15:34 - Özel Haber

Motosiklet Kazasında İki Gençten Acı Haber

2025-01-27 23:31 - Asayiş

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçlusu, Şehitkamil’de Yakalandı

2025-01-29 14:32 - Asayiş

Mehmet Eyüp Özkeçeci’nin Vekilliği Posta Kutularına Sıkıştı

2025-01-26 12:40 - Özel Haber

Arzu Tazeoğlu, GSMMMO’da Doğu ve Güneydoğu’nun İlk Kadın Adayı

2025-01-26 11:53 - Gündem

Şükrü Yılmaz Seçim Sürecindeki Algı Oyunlarını Deşifre Etti

2025-01-31 17:33 - Gündem

AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı Güler Adliyeye Gidiyor

2025-01-30 14:34 - Özel Haber

İlgili Haberler

Cuma Kerkez’den Güçlü Adaylık Açıklaması ‘Daha Güçlü Bir Sendika İçin Yeniden Adayım’

19:45 - Gündem

CHP Şehitkamil’de Kriz Çözüldü! İhraç Talebi Reddedildi!

17:00 - Gündem

Umut Yılmaz ve Üçlü Yönetmen Ekibi “Paklandık mı, AKlandık mı?”

18:16 - Gündem

CHP’li Gençlerden Sarsıcı Mesaj “Boş UMUT’lara Değil, Gerçeğe Geliyoruz!”

23:30 - Gündem

YRP'li Sedat Yıldız: Yapay Polemiklerle Oyalanıyoruz!

16:19 - Gündem

Günün Manşetleri

Tanrıöver ve Yüksel Ailelerinden Unutulmaz Düğün

18:30 - Özel Haber

Gaziantep Kent Konseyi Genel Kurulu Gerçekleşti

17:50 - Özel Haber

İş Dünyasının Rotası HKÜ’de Çizildi!

13:43 - Özel Haber

“Bizim Mahallenin Halleri” Yıkılan Değerleri Tek Tek Gözler Önüne Serdi

18:15 - Yaşam

Fatma Şahin’den Ailelere Bayram Gibi Festival!

17:57 - Yaşam