“KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK”

Oğuzeli ilçesinde toplamda 23 köyde zeytin ve fıstığı dolu vurdu, çiftçinin yaşadığı mağduriyetin giderileceği dile getirildi

Özel Haber - 6 yıl önce

Son dolu yağışlarından dolayı Oğuzeli ilçesinde 23 köyde zeytin ve fıstık üreticisi perişan oldu. Mağduriyet yaşayan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz bir şekilde ertelenecek. Diğer yandan Tarsim sigortası olan çiftçilerin tüm zararları ise sigorta aracılığıyla karşılanacak. Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin’de mağdur olan çiftçilere ellerinden gelen yardımı göstereceklerini ifade etti.

ÇİFTÇİLERİN YARALARI SARILACAK

Gaziantep İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, dolu yağışından kaynaklı olarak Oğuzeli ilçesine bağlı 23 köyde zeytin ve fıstık ağaçlarının önemli oranda zarar gördüğünü ve bu yıl meyve veremeyecek duruma geldiğini açıkladı. Dolu yağışından dolayı yaşanan mağduriyetin giderilmesi amacıyla çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarının faizsiz bir şekilde erteleneceğini anlatan Gaziantep İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, “23 köyümüzde zeytin ve fıstık ağaçlarında ciddi hasarlar yaşandı. Zeytin ve fıstık ağaçlarında neredeyse meyve alınamayacak kadar sıkıntı var. Yaşanan bu durumdan kaynaklı olarak zarar gören çiftçilerimizin kooperatiflere ve Ziraat Bankasına olan borçlarını faizsiz bir şekilde ertelenmesi yönünde adımlar atılıyor” diye konuştu.

NİZİP İLÇESİNDE SORUN YOK FISTIK VE ZEYTİNDE VAR YILI

Zeytin ve fıstıkta bu yıl var yılı olduğunun altını çizen Gaziantep İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, dolu yağışından dolayı Oğuzeli’nde yaşanan felaketin Nizip ilçesinde yaşanmadığını anlattı. Karayılan konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Nizip ilçemizde dolu çok etkili olmadı. İlçe genelinde zeytin ve fıstık hasadını bu yıl yüksek rekoltede bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl bilindiği üzere zeytin ve fıstıkta çok fazla bir rekolte yoktu ama bu yıl beklenen rekolteyi şu an söylemek istemiyorum. Fıstık ve zeytin üreticisi çiftçilerimizin bu yıl yüzünün güleceğini biliyoruz.”

“TARSİM SİGORTASI ÖNEMSENMELİ”

İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Tüm bitkisel ürünler için; dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kaybı, dolunun yaş meyve, yaş sebze ve kesme çiçeklerde neden olduğu kalite kaybı, teminat kapsamına alınmaktadır. İsteğe bağlı olarak, don riskinin yaş meyvelerde neden olduğu miktar kaybı, dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması risklerinin dolu ağı ve örtü sistemleri, destek (telli terbiye) sistemleri ile bu sistemlerin altında bulunan ürünlerde neden olduğu zararlar, yaban domuzunun tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte neden olduğu miktar kaybı, yağmur riskinin, kirazda olgunlaşma döneminde neden olduğu miktar kaybı, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının sap kısmında neden olduğu miktar kaybı, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, salamuralık yaprak üretimi yapılan asmaların yapraklarında neden olduğu miktar kaybı, teminat kapsamına alınabilmektedir. Ekonomik olarak verime yatmış meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanlarında, dolu,  fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı risklerinin neden olduğu tam hasarlar ürünle birlikte veya üründen bağımsız olarak sigorta ettirilebilir. Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarını güncellemiş olması gerekmektedir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM'e) üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM’ in) sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar doğrultusunda acente sistemde poliçeyi oluşturur.  Acente öncelikle Bilgilendirme Formunu iki nüsha olarak sistemden alır ve bir nüshasını sigortalıya imza karşılığı verir. Sonrasında poliçeyi iki nüsha düzenleyerek bir nüshasını sigorta ettiren/sigortalıya verir.”

Haftanın Öne Çıkanları

İdlib’e hava saldırısı: 3 ölü, 5 yaralı

2018-04-24 08:07 - Dünya

Iğdır'da patlama: 1 ölü, 16 yaralı

2018-04-20 08:06 - Türkiye

İsrail’den Gazze’ye saldırı: 4 yaralı

2018-04-18 03:41 - Dünya

Yemen’de hava saldırısı: 13 ölü, 18 yaralı

2018-04-23 04:53 - Dünya

TURİSTSİZ TURİSTİK ÇARŞI

2018-04-19 08:29 - Ekonomi

İşçilikten patronluğa

2018-04-23 07:32 - Ekonomi

Silopi Özel Kuvvetler Harekat Üssü davasında 14 sanığa müebbet hapis cezası

2018-04-17 11:56 - Mobil

Ersun Yanal'dan derbide yaşananlara tepki

2018-04-20 07:48 - Güncel

Kadooğlu koltuğunu devretti

2018-04-22 09:11 - Yaşam

“KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK”

2018-04-24 10:58 - Özel Haber

İlgili Haberler

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

GAGİKAD KİLİS’ İN GÖNLÜNÜ FETH ETTİ

21:03 - Özel Haber

Yeniden Refah Partisi Nurdağı Seçim Sonuçlarına İtirazını Yeniliyor

17:21 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da açıldı

15:23 - Genel

Dünya Halı Modasını Gaziantep Belirliyor

11:09 - Gündem