Kas hastalıklarına Botokslu tedavi

Botulinum Toksin, Botoks ismi ile de bilinen ve tıbbi kullanımı oldukça yaygın olan bir uygulamadır...

Yaşam - 7 yıl önce

Botulinum Toksin, Botoks ismi ile de bilinen ve tıbbi kullanımı oldukça yaygın olan bir uygulamadır. Hemipleji, serebral palsi ve spastisite gibi hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılıyor. Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ spastik kas problemlerinin giderilmesinde uygulanan botoks tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Spastisite ile Mücadelede En Önemli Silahımız Botoks Tedavisi Spastisite ,beyin hasarı sonrası belli kasların aşırı kasılması ile ortaya çıkan bir hareket ve pozisyon bozukluğudur. Botoks uygulaması ile kasların belirli bir kısmının gevşetilmesinin sağlanabileceğini kaydeden Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ ‘ Botoks'un özelliği sinir kas bağlantı noktalarında iletiyi uzunca bir süre 4-6 ay kadar engelleyebilmesidir. Böylece, beyinden gönderilen aşırı uyaranlar durdurulabilmektedir. Bunun sağladığı gevşeme ile güçlenme çalışmaları daha aktif yapılabilir. Botulinum toksin ; kalıcı hasar yaratmayan, istenilen bölgeyi istenilen ölçüde gevşetebilen bir tedavi şeklidir’ diye konuştu

Botulinum Toksinin Özellikle Serebral Palsili Çocuklarda Kullanımı Yaygın Serebral palsili çocuklarda botoks tedavisinin önemine değinen Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ ‘Kas içine enjekte edilen botulinum toksin uygulaması ile spastik kasların gevşemesi, çocuğun daha rahat hareket edebilmesi hedeflenir. Çocuklara botoks uygulamanın birden fazla nedeni vardır. Birinci neden çocuklardaki kasılmanın verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaktır. Kasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan çocuklar botoks uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. İkinci neden çocuğun düzgün büyümesini sağlamaktır. Kasılan (spastik) kaslar botoks ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Üçüncü neden ise kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok spastik serebral palsi ‘li çocuk, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları yeterli derecede yerine getirememektedir. Botoks uygulaması küçük yaşlarda çocuğun negatif etkilenmesini önlemek amacıyla hafif anestezi eşliğinde de uygulanabilmektedir ’ dedi.

Felçlerde (Hemipleji )  Botoks Tedavisi Hemipleji tedavisinde kullanılan botulinum toksin enjeksiyonu felçte spastik kasları gevşetmek için son derece etkili bir yöntem olduğunu altını çizen Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ ‘Hemipleji, beyine giden damarlarda bir tıkanıklık ya da kanama sonucu beyin hücrelerinin hasar görmesi ve buna bağlı olarak hastanın vücudunun bir tarafının hareket yeteneğini tamamen yada kısmen kaybedilmesi anlamına gelir. Hemipleji tedavisinde kullanılan botulinum toksin enjeksiyonu felçte spastik kasları gevşetmek için son derece etkili bir yöntemdir. Hastanın genelde spastisite nedeniyle bir yöne yapamadığı hareketleri yapabilmesi için aşırı gergin kaslara botoks enjeksiyonu yapılır. Toplamda uygulanan doz kilogram başına hesaplanır ve bir seferde bir çok kasa enjeksiyon yapılabilir. Bu dozlarda belirgin bir yan etki görülmez ve son derece güvenilir bir tedavi yöntemidir. Bu sayede botoks uygulanan kaslar gevşer ve felcin iyileşme döneminde diğer kaslarda hareket ortaya çıkması için bir dönüm noktasıdır. Botoksun etkisi 4-6 ay kadar sürer. Bu sürede hastaya yoğun fizyoterapi uygulanması güçsüz kasların güçlenmesini sağlar ve ilacın etkisi geçtiğinde bu kaslar hareket edebilir hale gelir’ diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR VİZYON PROJELERİYLE İLKLERE İMZA ATTI

2017-02-16 08:56 - Güncel

Yılmazel Hotel hizmete girdi

2017-02-20 15:54 - Güncel

Anne adaylarına önemli uyarılar

2017-02-17 09:13 - Güncel

Artukbey Kahve'nin lansmanı göz kamaştırdı

2017-02-16 07:17 - Türkiye

Tiryaki Agro Anadolu’nun Zirvesinde

2017-02-19 06:54 - Ekonomi

300 ton fıstık hırsızlığında ikinci şüpheli teslim oldu

2017-02-18 11:21 - Güncel

Gaziantep Asri Mezarlıkta tadilat sürüyor

2017-02-17 09:08 - Güncel

Alacak-verecek kavgasında silahlar konuştu: 1 ölü, 2 yaralı

2017-02-21 03:28 - Video Haber

Sorumlu stokçular mı?

2017-02-20 16:42 - Güncel

Usulsüz plakanın cezası 5 bin lira

2017-02-20 09:06 - Güncel

İlgili Haberler

Glokom Tehlikesine Karşı Medical Point Hastanesi'nden Önemli Adım!

16:12 - Yaşam

Hareketsiz Yaşam Diyabete Neden Oluyor

13:11 - Yaşam

Nurdağı'nda Tamamlanan Konutlar Sahiplerine Teslim Ediliyor

00:00 - Yaşam

Çocuklarda Gece İdrar Kaçırma Tedavi Edilebilmektedir

02:41 - Yaşam

Cinsiyet Ayrımcılığı İçin Gerekçe Olamaz

01:43 - Yaşam

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem