Gaziantep’e Kiraz Borsası

Güncel - 7 yıl önce

Şehitkamil Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, Gaziantep’in kiraz üretimi konusunda önemli bir üretim merkezi olduğunu belirterek, Gaziantep’te Kiraz Borsası kurulması için çalışma yapacaklarını söyledi.

Kiraz üretiminde Gaziantep’in önemli bir yere sahip olduğunu belirten Şehitkamil Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, “Gaziantep’te kiraz üretiminin önemli bir yeri olduğundan dolayı 2015 yılından Şehitkamil Kiraz Üreticileri Birliği’ni kurduk. Şehitkamil Bölgesi’nde yapılan kiraz üretimi geçen yıl köyleri dolu vurması sebebiyle 2016 yılında azaldı. Bunun yanında kuraklık yaşanması nedeniyle Gaziantep’te 2016 yılı Kiraz üretiminde yok yılı oldu. Yok yılı olmasına rağmen Gaziantep’te 750 ton kiraz üretimi yapıldı. Yok yılında bu kadar kiraz üretimi yapılıyorsa, var yılında Gaziantep’in kiraz üretiminin daha da yüksek olacağını düşünüyoruz. Ürettiğimiz kirazları firmalara ve iç piyasaya sattık” diye konuştu.

“ÜRETCİLERİMİZİ BİLİNÇELNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

2016 yılının son günlerinde etkili olan kar ve yağmur yağışının üreticileri sevindirdiğini söyleyen Yıldız, “Etkili olan kar ve yağmur yağışları ürünlerin yetişmesinde olumlu etkide bulunacaktır. Geçtiğimiz yıl meydana gelen kuraklıktan dolayı üreticilerimiz zor günler geçirdiler. Etkili olan yağışlar neticesinde bu yıl üretimin daha fazla olacağına inanıyorum. Öte yandan Kiraz Üreticileri Birliği kurarak, üreticilerimizi bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Yeni kurulan bir birlik olarak, Büyükşehir Belediyesi’nden 120 üyemiz için destek istedik. Ocak ayı içerisinde çiftçilerimize destek olarak gübre dağıtımı yapılacak. Bu gübrelerin yarısını Büyükşehir Belediyesi, diğer yarısını ise çiftçilerimiz karşılayacak. Kiraz ağaçları zamanında gübrelenir ve ilaçlanırsa, Gaziantep’te kiraz üretiminin çok daha fazla olacağına inanıyorum” dedi.

“SOĞUK HAVA DEPOSU YAPIMI İÇİN MÜRACAATTA BULUNDUK”

Türkiye genelinde Gaziantep’in kiraz üretiminde ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Yıldız, “Gaziantep Pazar olanakları geniş olan bir il olduğu için ürünlerini iç pazara ve dış pazara satabiliyor. Daha önceki yıllarda biz ürünlerimizi aracılar vasıtasıyla satıyorduk. Bu yıl ise üreticilerimiz ilk elden ürünlerini firmalara sattılar. Kiraz Birliği olarak Gaziantep kirazını marka haline getirmek istiyoruz.  Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gaziantep’in en büyük eksiklerinden biri soğuk hava deposunun olmamasıdır. Sof bölgesinde kiraz haricinde elma yetiştiriliyor. Soğuk hava deposu olmadığı için ürün üretildiği dönemde tüketiliyor. Biz Kiraz Üreticileri Birliği olarak Yığınlı-Boyno-Aktoprak sınırında bulunan hazine arazisine soğuk hava deposu yapmak üzere müracaatta bulunduk. Bölge bize tahsis edilirse, soğuk hava deposu ve paketleme sistemi yapılacak. Ürünler birinci elden alıcıya gönderilmiş olacak. Bu konu Gaziantep için büyük bir avantaj olacak. Hedeflerimiz çok büyük. Gaziantep’te Kiraz Borsası kurmayı düşünüyoruz. Gaziantep’te Kiraz Borsası kurulabilecek kadar üretim yapılıyor” diye konuştu.

“ÜRETİCİLERİMİZİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ”

Kiraz üreticilerini bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldız, “Bünyemizde bulunan Ziraat Mühendisimiz ile birlikte üreticilerimize ulaşarak, çiftçilerimizi gübreleme ve ilaçlama konusunda eğitimler vereceğiz. Aynı zamanda yeraltından gübreleme yapılmasını sağlayan gübreleme makinesini Birliğimiz bünyesine katarak, Birlik olarak kendimiz gübreleme yapacağız. İlaçlama makineleri alarak, üreticilerimize ilaçlama hizmetleri sunacağız. Böylelikle üreticilerimiz zamanında ilaçlama ve gübreleme işlemleri yapmış olacak. Kalitemizi yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

“NEŞ’E DOLU PIRIL PIRIL BİR GELECEK!”

2016-12-31 14:31 - Güncel

“HAYAT ASLINDA KURGUDAN İBARETTİR”

2016-12-30 07:09 - Video Haber

Telefonda gerçekten öpüşmek artık mümkün

2016-12-28 07:53 - Teknoloji

ABD ile Rusya arasında siber saldırı krizi!

2016-12-30 11:51 - Teknoloji

O sinyaller uzaylılardan mı geliyor?

2016-12-27 06:02 - Teknoloji

Uçan otomobile 10 milyon Euro

2016-12-29 07:07 - Teknoloji

İkisi de yüzde 100 yerli ve milli

2016-12-29 11:27 - Teknoloji

Şehitkamil Belediyesi'nden KÖYKENT PROJESİ

2016-12-26 07:17 - Güncel

MESLEK LİSELİLERE MÜJDE

2016-12-27 12:10 - Güncel

Burcu Yıldıran, “3 bin kadına ulaştık”

2016-12-28 12:18 - Mobil

İlgili Haberler

Doğayla Tarihi Buluşturan Patika Koşusu: Yesemek Ultra Trail 2024

15:16 - Güncel

LİDER GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

14:30 - Güncel

THY'NİN RÖTARI ÇİLEDEN ÇIKARTTI

23:11 - Güncel

Empati Derneği’nden Eğitime Bir Destek Daha

21:39 - Güncel

Sanko Üniversitesi Ek Kontenjanla Gelecek Öğrencilerini Bekliyor

15:37 - Güncel

Günün Manşetleri

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da açıldı

15:23 - Genel

Dünya Halı Modasını Gaziantep Belirliyor

11:09 - Gündem