“ETKİN KORUMA GRİP AŞISIDIR”

Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, Gaziantep ve Türkiye’de baş gösteren ‘Domuz Gribi’ vakalarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Mobil - 8 yıl önce

Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, Gaziantep ve Türkiye’de baş gösteren ‘Domuz Gribi’ vakalarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Ağca, gribal enfeksiyonlar konusunda vatandaşların alması gereken önlemleri anlattı. Enfeksiyonlara karşı en etkili korumanın grip aşısı olduğuna dikkat çeken Ağca, vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Domuz Gribi vakalarının 2009 yılından itibaren Dünya genelinde görülmeye başlandığını kaydeden Hamza Ağca, “İlk ortaya çıktığı dönemde grip virüsü ‘Domuz Gribi’ olarak isimlendirildi. Şuanda ise insanlar üzerindeki etkisini kaybederek mevsimsel bir grip olarak kabul edebiliriz. İsmindeki domuz kelime insanlar üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor. Hastalık 2009 yılından beri tüm dünyada yayıldığı için artık diğer virüslerden farkı kalmadı.  Dünyada yüzde 5 ile yüzde 20 oranındaki nüfus her yıl çeşitli virüslerin bulaşması nedeniyle grip hastalığına yakalanıyorlar. Bizim ülkemizde de Domuz Gribi denilen hastalık görüldü ancak artık bu hastalığa özel bir isim vermeye gerek yok. Çünkü mevsimsel grip hastalığından bir farkı yok. Bu virüsler çok fazla sayıda ve her bir virüs kendi başına ayrı bir hastalığa neden olabilir. Biz milyarlarca virüsün yapmış olduğu farklı hastalıklara da ayrı bir isim verebiliriz” diye konuştu.

“HİJYEN KONULARINA DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”

Domuz Gribi’ne karşın korunma yollarını anlatan Ağca, “Özellikle temizlik şartlarına vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanında düzenli beslenmeye, dinlenmeye, uyku düzenine, bol sıvı almaya ve hava şartlarına göre giyinmeye özen göstermemiz gerekiyor. İnsanlar için günlük olarak 8 saat uyku vücudun dinlenmesine zinde kalmasına yardımcı olur. Günde 3 öğün beslenmeye bol sıvı alımına dikkat edilmeli. Ancak gribe karşı en etkin koruma yöntemi Ekim- Mayıs arasındaki dönemde grip olmadan önce grip aşısı yaptırmaktır. Ayrıca ellerin sık sık sabunla yıkanması, kalabalık ortamlardan ve hastalardan uzak durulması da korunmada alınması gereken önlemler arasında” diye konuştu.

“HASTANELER DEZENFEKTE EDİLMELİ”

Kamu sağlığı hizmeti sağlayan hastanelerde Domuz Gribi’ne karşın alınması gereken önlemleri sıralayan Ağca, “Öncelikle hastanelerde çalışan hastalıktan korunması için çalışanların sık sık dezenfekten ile ellerinin yıkaması ve hastanelerin dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hastane içerisindeki havalandırma iyi bir şekilde gerçekleştirilmeli ve kapalı alanların hava alması sağlanmalıdır. Mevsim geçişi öncesinde çalışanlara grip aşısı yapılmalıdır. Aşının dışında diğer alınan tedbirler koruyucudur ancak en etkili savunma yöntemi aşıdır. Sağlık çalışanları tarafından son dönemlerde kullanılan maskeler virüse karşı etkili bir savunma sağlamaz. Maskeler ancak hastalığın yayılmasını az da olsa engelleyebilir ancak hastalıklara karşı etkin bir savunma aracı değil” şeklinde konuştu.

“DOMUZ GRİBİ’NİN ETKİSİ İNSANDAN İNSANA DEĞİŞİYOR”

Domuz Gribi’nin bir grip virüsü ve mikrop türü olduğunu ifade eden Ağca, “Grip mikropları insan için ne kadar tehlikeli ise domuz gribi de aynı ölçüde tehlikelidir. Bu yüzden grip hastalığının tehlikeleri domuz gribi için de geçerlidir. 2009 yılında görülen domuz gribi dünyada yeni ortaya çıktığı için salgın yaptı.  6-7 yıldır her yıl grip mevsiminde görüldüğü için artık salgın olarak kabul edilmemektedir.  Tüm ülkelerde görülen vaka sayısına göre; artmış grip hastalığı, artmış grip hastalığından hastaneye yatma, artmış grip hastalığına bağlı ölüm olarak takip edilmekte ve raporlandırılmaktadır. Virüsün etkisi bünyeden bünyeye değişiyor” dedi. 

RİSK GRUPLARINA DİKKAT!

Grip hastalığının herkes için tehlikeli olabileceğini belirten Ağca, “Bazı kronik hastalığı olanlarda hastaneye yatma ve ölüm daha fazla olmaktadır. Risk altındaki gruplar; 65 yaş ve üzeri kişiler, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, Kronik böbrek yetmezliği olanlar, Astım, kronik akciğer hastalığı (KOAH) olanlar, Kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerde grip hastalığı tehlikeli ve ağır seyredebiliyor” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Başvuru başladı!

2016-01-10 11:45 - Manşet

“Muhtarlar ile diyalog kurulmalı”

2016-01-13 12:14 - Bizim Mahalle

“Tekstil merkezi”

2016-01-11 14:48 - Mobil

Büyüyen ve gelişen marka; ANTEPSAN

2016-01-10 08:32 - Yaşam

Ali Şahin’e yeni görev

2016-01-09 07:09 - Gündem

Özgüler ailesinin acı günü

2016-01-07 13:23 - Mobil

Gözyaşları arasında uğurlandı

2016-01-08 09:42 - Mobil

Ucuz ayakkabı mesleği bitirdi

2016-01-11 13:28 - Mobil

Dünyada sayılı, Türkiye'de 'ilk' cam müzesi

2016-01-11 10:13 - Gündem

VALİ ALİ YERLİKAYA BEY MAHALLESİ’NDE

2016-01-06 14:19 - Manşet

İlgili Haberler

Gaziantep'te taksimetreye zam!

04:55 - Mobil

"Zor durumdayız"

11:50 - Mobil

Başkan Kurt, “13 Ocak’taki BİK kararları basın sektörü için çok önemli olacak”

10:22 - Mobil

OSB'de feci kaza

10:08 - Mobil

Kamil Ocak adı yaşatılacak

07:16 - Mobil

Günün Manşetleri

15 Aydır Bekleyen Mağduriyet

17:52 - Özel Haber

Melih Meriç’ten Emeklilere Destek Hamlesi

17:01 - Gündem

Sedat Yıldız ile Yeniden Refah Partisi Gaziantep’te Büyümeye Devam Ediyor

15:08 - Gündem

Başkan Mezine Sırakaya'dan kadın taraftarlara çağrı

22:43 - Spor

Erdem Güzelbey, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Oldu

21:49 - Gündem