?>

Dünyaya ihraç ediyor

Gündem - 4 yıl önce

Gaziantep’te yaşayan 79 yaşındaki Yaşar Elbir, ilerlemiş yaşına ve zorlu pandemi koşullarına rağmen 100 yıllık tezgahında dokuduğu kilimleri dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor.

Pandemi dolayısıyla 65 yaş ve üzeri vatandaşların çoğu evlerine kapanırken, 79 yaşındaki Yaşar Elbir ise yaklaşık 26 yıldır yaptığı işinin başından ayrılmadı. Zorlu pandemi koşullarına ve ilerleyen yaşına rağmen küçük dükkanındaki 100 yıllık tezgahta ürettiği kilimlere birçok ülkeden talep yağıyor. Elbir, geleneksel kilim işini yapan ustaların sayısının çok az kaldığını ve ürünlerine internet üzerinden sürekli talep olduğunu vurguladı. “Tamamen el işi kilimler”

Kilimlerin geleneksel yöntemle yapıldığını ve tamamen el işi olduğunu belirten kilim dokuma ustası Yaşar Elbir, “1995 yılından beri bu mesleği yapıyorum. Gaziantep’e özgü kilim dokuma mesleğini yapıyorum. Bu kilimleri halı fabrikaları bu şekilde üretemiyorlar. Kilimi tam olarak yapamıyorlar. Tamamen el işi. Kullandığım tezgah en az 100 yıllık. Yani benim aklım yetmez öyle söyleyeyim. Zamanında bu mesleği babam yapardı. Çocukluk zamanımda babam yapardı. O zamanın en iyi sanayisi buydu. Makinaların olmadığı zaman Gaziantep’in en iyi sanayisi bu tezgahtı” dedi.

 !#**v1697&pl=false**#! “Dünyanın her tarafına satıyorum”

Küçücük iş yerinde ürettiği kilimleri dünyanın her tarafına sattığını ifade eden Elbir, mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyleyerek, “Dünyanın her tarafına satıyorum. Benden kilim istiyorlar. Hollanda’dan aradılar, Almanya’dan aradılar, Türkiye’nin her yerinden aradılar. Devamlı internet üzerinden ve telefonla arıyorlar kilim istiyorlar. Küçücük bir oda ama ne yapacaksın bana yetiyor. Burası da Şahinbey Belediyesine ait zaten ben evde yapıyordum. Kilim dokumaya evde yapmaya başladım. 6 yıldır bu küçük dükkanda yapıyorum. Bu mesleği benim gibi yapan sadece 1 kişi var başkada yok” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Aziz Tetteh'in evlat acısı

2021-03-30 07:31 - Spor

Adam Voleybol Play Off'ta

2021-03-29 11:52 - Spor

CHP’DE KONGRE TAKVİMİ BAŞLADI

2021-04-04 10:30 - Özel Haber

Uyuşturucu satıcılarına darbe: 29 gözaltı

2021-04-01 08:47 - Asayiş

Dev uyuşturucu operasyonu

2021-03-31 06:31 - Asayiş

Kurşun yağmuruna tutuldu

2021-04-03 08:48 - Asayiş

Tek tuşla bildir

2021-04-04 10:27 - Özel Haber

PANDEMİDE DURUM KÖTÜ!

2021-04-02 09:56 - Mobil

Cami hırsızı yakalandı

2021-03-29 11:48 - Asayiş

“Kalbe dokun gönül kazan”

2021-03-31 11:15 - Özel Haber

İlgili Haberler

Sahan Group Başkanı Öztan: “Tanıtımın Yolu Mutfaktan Geçiyor”

12:52 - Gündem

Gaziantep’te GastroANTEP Coşkusu

12:30 - Gündem

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali Başlıyor

15:51 - Gündem

Dülük, Zeugma’nın İzinden Dünya Turizmine Açılıyor

15:32 - Gündem

Başkan Arif Kurt: “Cumhuriyetimizi Aynı Ruhla Gelecek Nesillere Taşımalıyız”

10:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Narkotik Operasyonu

09:57 - Asayiş

Sahan Group Başkanı Öztan: “Tanıtımın Yolu Mutfaktan Geçiyor”

12:52 - Gündem

Gaziantep’te GastroANTEP Coşkusu

12:30 - Gündem

Gaziantep Eski Tarım Müdürü Mehmet Karayılan’ın Acı Kaybı

12:14 - Yaşam

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali Başlıyor

15:51 - Gündem