?>

Dünya nadir hastalıklar günü

Yaşam - 7 yıl önce

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çetin, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kişinin nadir görülen hastalıklardan etkilendiğini söyledi.

SANKO Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Moleküler Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Çetin, “Dünya Nadir Hastalıklar Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Nadir hastalıklar, ciddi, çoğunlukla kronik ve ilerleyici hastalıklardır. Birçok nadir hastalıkta, belirtiler doğumda veya çocukluk döneminde ortaya çıktığı gibi, bazılarında belirtiler, erişkin dönemde ortaya çıkmaktadır” dedi.

Hemen hemen tüm genetik hastalıkların nadir hastalık olduğuna vurgu yapan ve dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişinin nadir görülen hastalıklardan etkilendiğini anımsatan Doç. Dr. Çetin, “Nadir hastalıklar ile ilgili toplumsal farkındalığı ve bilgi düzeyini artırmamız gerekmektedir. Nadir hastalıkların çoğunluğunda, tamamen iyileştiren bir tedavi bulunmamaktadır. Sadece, uygun tedavi, uygun tıbbi bakım, hastaların hayat kalitesini artırabilmekte ve beklenen yaşam sürelerini uzatabilmektedir. Nadir görülen hastalıklara dikkat çekmek amacıyla, her yıl şubat ayının son günü ‘Nadir Hastalıklar Günü’ olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 6000’den fazla nadir hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların yüzde 80’i genetik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Ayrıca, günümüzde, birçok nadir hastalığın nedeni de bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Çetin, SANKO Üniversitesi olarak, Nadir Hastalıklar Günü’nde, dikkat çekebilmek ve farkındalık sağlayabilmek amacıyla ‘Mavi Kurdele Takma’ etkinliğine destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. İlker Saygılı

SANKO Üniversitesi Moleküler Tıp Anabilim Dalı ve Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlker Saygılı ise yeterli düzeyde bilimsel ve tıbbi bilginin mevcut olmamasından dolayı birçok hastaya teşhis konulamadığına dikkat çekti.

Yeterli tanının yapılabileceği bir araştırma merkezi olmaması nedeniyle hastalıkları tanımlanmamış olan birçok hasta bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Saygılı, “Aynı zamanda, özellikle de bölgemizde bu hastalıkların erken ve doğru teşhisine yönelik araştırma merkezi ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla, uygun sağlık politikaları ile bu zorlukların üstesinden gelinebilir” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

“VER KATI, AL CUKKAYI”

2019-02-26 12:14 - Röportajlar

TÜRKİYE ŞAHİN’İN İSRAİL BAYRAKLI FOTOĞRAFLARINI KONUŞUYOR

2019-02-25 10:33 - Özel Haber

SARISINI FATMA AKINI İZZET YEDİ!

2019-02-25 12:02 - Özel Haber

RİSKLİ YAPILAR YIKILACAK

2019-02-20 12:17 - Güncel

Son anda Yılmaz Çelik

2019-02-20 12:15 - Güncel

GAİB Dubai’de

2019-02-20 08:02 - Yaşam

CHP Şehitkamil’e Atalamış atandı

2019-02-22 11:46 - Yaşam

Vatan Partisi adaylarını tanıttı

2019-02-21 11:35 - Özel Haber

“HALK İTTİFAKI İÇİNDEYİM”

2019-02-22 11:51 - Özel Haber

SON KARARINIZ MI?

2019-02-21 11:38 - Özel Haber

İlgili Haberler

Sağlıklı Yaşam Tutkunları Boğazköy Gusto'da Buluşuyor

11:53 - Yaşam

Şehitkamil'de Bayat Ekmek Toplama Hizmeti Tartışma Yarattı

09:44 - Yaşam

Kadın Doğumda Yeni Dönem İzsiz Ameliyat Gaziantep'te

08:06 - Yaşam

Gaziantep'te Gelecek Kaygısı Bavulları Toplattı

18:22 - Yaşam

Göçün Merkezi İstanbul, Çıkışta İlk 10’da Gaziantep de Var

17:58 - Yaşam

Günün Manşetleri

Türkiyedeki istiladan Gaziantep etkilendi

16:24 - Gündem

Çiftçinin Maliyet Yükü Büyüyor

14:05 - Ekonomi

Gaziantep'te Motosiklet Denetimi

12:36 - Asayiş

VEFAT VE TEŞEKKÜR

12:14 - Genel

Türk Halı Sektöründen Lojistik Alarmı: 184 Ülkeye İhracat Var, Sevkiyat Yok

14:06 - Ekonomi