?>

Dr. Samet Bayrak'ın editörlüğü tarihe ışık tuttu

Özel Haber - 4 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür AŞ tarafından yayınlanan, editörlüğünü Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak’ın yaptığı Gaziantep Memleket Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hayri Meriç’in anılarını konu alan “Gaziantep’te Bir Doktor” kitabının lansmanı yapıldı.

TARİHE IŞIK TUTAN KİTAP

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde yapılan lansmanda katılımcılara kitabın hazırlanış hikayesi ve Gaziantep’te, sağlık alanında yapılan çalışmalar anlatıldı. Mutlu Meriç tarafından hazırlanan kitapta, 1948 yılında Gaziantep Memleket Hastanesi’ne atanan ve 5 yıl boyunca başhekimlik görevinde verdiği hizmetler ve hastanenin tarihçesiyle ilgili tuttuğu notlar, hastane faaliyetleri, yapılan tıbbi uygulamalar aktarılıyor. Başhekim Op. Dr. Hayri Meriç, notlarında ayrıca görev yaptığı tarihlerde Gazi şehrin sağlık ve hekimlikle ilgili bilgilerin yanı sıra ulaşım, eğitim, yargı, hapishane ve haberleşmeyle ilgili durumu ve sorunları anlatılıyor.

TANRIÖVER: GAZİANTEP TARİHİNDE DOKTORLAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tanrıöver lansmanda yaptığı konuşmada, Gazikültür olarak, Gaziantep’i Gaziantep yapan değerleri ön plana çıkarabilmek, doğru tarihi anlatabilmek ve bu şehrin en önemli gücü olan kültür, sanat alanındaki insan hazinelerini ortaya çıkarabilmek için çalıştıklarını söyledi. Gaziantep tarihinde doktorların önemine değinen Tanrıöver, “Böyle bir hekimimiz, bu toplumda, şehirde insanlara şifa olarak ulaşmış ve aynı zamanda entelektüel birikimiyle önemli eserler çıkaran Samet Bayrak hocamızla beraberiz. Ben bu kitabı değerli editörümüzün sözüyle tanımlarım, ‘Güçlük çekmeden güçlü olunur mu?’.”

YAKAR: BUGÜN HOCAMIZIN ORTAYA KOYDUĞU ÇALIŞMA ÖNEMLİ OLARAK TARİHE GEÇTİ

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar da, kurumun faaliyetlerinden bahsederek şunları kaydetti:“Amacımız Gaziantep’in kültür ve edebiyatına katkı sunacak, kültürel ortamı zenginleştirecek kaliteli işler yapmak. Gaziantep ile ilgili çalışmaları elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Samet Bayrak hocamızla daha önce 2 yayın yapmıştık. Bugün hocamızın ortaya koyduğu çalışma önemli olarak tarihe geçti. Bizlere bu fırsatı verdiği için kendilerine de teşekkür ediyoruz. Gazikültür olarak şehrin geçmişten gelen birikimini ortaya koymak ve gelecek nesillere de bir miras bırakmak üzere yazılı, sözlü ve ürün olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

DR. SAMET BAYRAK: "BİZLER DAİMA SAĞLIKLA İLGİLİ BÜYÜK HİZMETLERDE BULUNDUK"

Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak ise Gaziantep’in sağlık alanında yürütülen birçok çalışmaya değinerek, “Tıbbiyeliler daima kendi öz işini yapmakla beraber, yurt savunması ve bulunduğumuz şehirlerin dertleri için uğraşır. Bizler daima sağlıkla ilgili büyük hizmetlerde bulunduk. Doktor Hayri Meriç 5 yıl Gaziantep’te kalmış. Bu kaldığı zaman diliminde şehrin birçok durumunu kaleme almış ve güzel bir şekilde muhafaza edilmiş. Çalıştığı dönemde zor koşullarda çalışılmış. O dönemde zor şartlarda yapılan hekimlik ve tedavilerle ilgili çok güzel istatistikler var. O zamanın şartlarında şu anda rağbet gören estetikler o dönemde yapılmış. Yeni bir çalışmam daha var 1920-1970 arası Gaziantep’te salgın hastalıklar ve sağlık hizmetleriyle ilgili. Bu konuda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından kurulan Kent Arşivi’nden büyük ölçüde yararlandık.”  Diye konuştu.Konuşmaların sonunda Dr. Samet Bayrak’a Hakan Tanrıöver ve programa katılan Sanko Üniversitesi Rektörü Dr. Güner Dağlı günün anısına hediye ve çiçek verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

MUTFAK TÜPÜNDE KAÇAK "DOLUM"

2022-12-21 10:04 - Özel Haber

Gaziantep bir değerini daha kaybetti

2022-12-19 11:56 - Gündem

KÜSGET YENİ BİR OSB'YE DÖNÜŞTÜ

2022-12-22 10:56 - Özel Haber

"ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ TAKVİMLERİNDE GAZİANTEP”

2022-12-21 05:30 - Mobil

İMO’dan muhteşem balo

2022-12-19 08:50 - Mobil

UYUŞTURUCU "İDEOLOJİYE" BAKMIYOR SAYIN UÇAR!..

2022-12-16 11:49 - Özel Haber

Korkutan kaza

2022-12-21 09:59 - Özel Haber

KONUT ATAĞI!

2022-12-15 11:58 - Özel Haber

'Bir Piyano Dört El Resitali' yoğun ilgi gördü

2022-12-19 09:11 - Gündem

GAZİANTEP'TE CHP'Lİ BAŞKAN KİMDEN NEDEN ÖZÜR DİLEDİ?

2022-12-18 10:02 - Özel Haber

İlgili Haberler

GİKAD Projelerini Taçlandıran Kapanış Buluşması

15:44 - Özel Haber

Etki Akademi’de Eğlence, Sürpriz ve Hediye Dolu Gün

08:38 - Özel Haber

Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi İçin Gaziantep’te Önemli Eğitim

17:50 - Özel Haber

MHP KAÇEP İl Başkanı Mezine Sırakaya Yeni Dönem Hedeflerini Açıkladı

17:21 - Özel Haber

19 Mayıs Ruhuna Yakışan Organizasyon TÜKD’den Geldi

19:57 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Türk Halı Sektöründen Lojistik Alarmı: 184 Ülkeye İhracat Var, Sevkiyat Yok

14:06 - Ekonomi

GİKAD Projelerini Taçlandıran Kapanış Buluşması

15:44 - Özel Haber

Sağlıklı Yaşam Tutkunları Boğazköy Gusto'da Buluşuyor

11:53 - Yaşam

Finansal Nihilizm: Umudunu Kaybeden Gençlik, Ekonominin En Büyük Riskidir

13:15 - Ekonomi

Şehitkamil'de Bayat Ekmek Toplama Hizmeti Tartışma Yarattı

09:44 - Yaşam