?>

Çocuklara Oruç tutmayı sevdirmek için

Yaşam - 9 yıl önce

Yıllar önce çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir simit türü olan kahke, bugün ise Halep'ten Gaziantep'e uzanan geniş bir coğrafyada Ramazan sofralarının vazgeçilmezi oldu.

Gaziantepli ustaların Suriye’nin Halep kentindeki ustalardan öğrenerek Gaziantep mutfağına taşıdıkları bilinen kahke, un, şeker, zeytinyağı, mahlep otu, tuz, susam ve nohut mayasının karışımından üretiliyor. Çocukları oruç tutmaya özendirmek amacıyla sadece Ramazan aylarında tezgahlarda yerini alan kahke, bugün ise özel aromasıyla, tokluk hissini arttıran ve damakta bıraktığı lezzetten dolayı tüm bölge insanın Ramazan ayında tercih ettiği başlıca yiyecekler arasında bulunuyor. Halep ya da Ramazan kahkesi isimleri ile bilinen kahke, Gaziantep'teki taş fırınlarda 270 derece sıcaklıkta pişiriliyor. Ramazan ayında genelde iftar sonrası çay ile tüketilen kahke, 10-15 TL'den satışa sunuluyor. Sadece Ramazan ayında üretim yaptıklarını belirten simit ve kahke ustası Ali Aksu, “11 ayın sultanı denildiğine göre Ramazan kahkesi, 12 ayda sadece bir ay çıkar. İçerisinde un, şeker, yağ ve mahlep otu denilen ve yurt dışından ihraç edilen otun karışımıyla meydana geliyor. Ramazan kahkesinde malzeme ne kadar kaliteli ve düzgün ise işçiliğinin de o kadar düzgün olması gerekli” dedi.

Kahke ustası Ali Aksu, bölgede günde yüzlerce kilo satılan satılan kahkenin yapımı hakkında da bilgi verdi. Ali usta, "Ramazan simidimiz yapım aşamasında un, yağ, şeker, mahlep otu karıştırılarak yoğruluyor. Yoğurma aşaması yarım saat sürüyor, iyice emeklenmesi gerekiyor. Sert buğday unuyla yapıyoruz. Yoğurulduktan sonra hamurumuzun bir 10-15 dakikalık mayalanma süreci var. Mayalanma süresinden sonra tezgahımıza alıyoruz. Tezgahımıza aldıktan sonra tamamen el emeği ile 10-15 gramlık hamurlara elimizle şekil vererek işliyoruz. Üzerine yumurta susam ekleyip 270 derecelik fırınımızda pişiriyoruz. Daha sonra baklavalık sade yağ ile üzerini yağlayıp vatandaşlarımıza sunuyoruz" dedi. Ali Aksoy, sadece Ramazan ayında üretilen kahkeye ilginin ise çok yoğun olması nedeniyle memnuniyetini de ifade etti. Taş simit fırınlarında üretilen kahke, fırınların yanı sıra pastahane ve marketlerde de satılıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Geleceğin bilim insanları

2016-06-03 04:25 - Mobil

İşte Gaziantep'e atanan Hakim ve Savcılar

2016-06-06 05:32 - Mobil

Ömer Asım Aksoy Ortaokulu'ndan muhteşem konser

2016-06-09 03:22 - Mobil

Gaziantep Üniversitesi’nde Mezuniyet sevinci

2016-06-04 06:42 - Mobil

KOCAMAN HUKUK “ZAFERİ” GÜNDEMDE

2016-06-06 03:18 - Manşet

Gaziantep Ülkü Ocakları’ndan Almanya’ya sert tepki

2016-06-03 07:03 - Mobil

Ne PTT Ne Sağlık Kabini Var!

2016-06-09 03:19 - Mobil

Gaziantepli Zürafa Şakir 'Selvi Boylusu'na kavuştu

2016-06-04 04:58 - Mobil

Büyükşehir’den Gaziantep yemekleri için patent atağı

2016-06-09 09:19 - Mobil

Muhammed Ali hayatını kaybetti

2016-06-04 04:07 - Mobil

İlgili Haberler

Gazeteci Ali Atalar, Antep Evlerinin Sır Kapılarını Aralıyor

12:16 - Yaşam

Acarsan Holding Bayramınızı Kutlar

13:06 - Yaşam

Sökücü Ailesinin Acı Kaybı

01:32 - Yaşam

Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Hülya Kılıç’ın Acı Kaybı!

12:19 - Yaşam

Necat Özgül’ün Vefatı Sonrası Ailesinden Teşekkür Mesajı

13:58 - Yaşam

Günün Manşetleri

Gazeteci Ali Atalar, Antep Evlerinin Sır Kapılarını Aralıyor

12:16 - Yaşam

Milli Görüş Fırtınası Gaziantep’ten Esti

16:04 - Özel Haber

Üretken İş İnsanları Derneği’nden Dev Hamle! Küçük Adımlarla Büyük Mutluluklar

13:35 - Özel Haber

Hırsızlık Alarmı “Muhtar Yolladı” Diyerek Para Topluyorlar!

20:15 - Asayiş

GAÜN İletişim Fakültesi, Bilimle Medya Arasında Köprü Kuruyor!

18:10 - Özel Haber