Bakbak, Güneydoğu Avrupa temsilcilerine konuştu

Mobil - 3 yıl önce

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi Adalet, İçişleri ve Güvenlik İşbirliği Komitesi 5. Toplantısı’na katıldı.

Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen toplantının açılışında bir konuşma yapan Dr. Derya Bakbak, Güneydoğu Avrupa ülkelerine karşı Türkiye’nin her zaman yapıcı, diyalog taraftarı ve çözüm odaklı yaklaştığını belirterek huzur ve güven ortamının kalıcı olması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin benimsediği siyaset üstü politikaların önemine vurgu yapan Dr. Bakbak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, ‘Adalet davamızın pusulası insandır, insan onurudur. İnsanın sahip olduğu tüm haklarıyla hayatını sürdürebilmelidir.’ Uluslararası ilişkilerde saygı, merhamet ve diğerkâmlık kavramlarını esas alan Türkiye, kimsenin geride kalmadığı bir dünya için çalışmaya ve umut olmaya devam edecektir.” dedi.

Küresel koronavirüs salgınının dünya sisteminde köklü değişikliklere yol açtığını ifade eden Dr. Bakbak, “Ekonomisi güçlü ve refah seviyesi yüksek ülkeler bile salgınla mücadelede zorluk yaşarken; ekonomik bakımdan güçsüz ülkeler ise bu zorluğu çok daha şiddetli yaşamıştır. Sağlık ve ekonomi dışında salgın sürecinden birçok alan daha etkilenmiş, salgın ülkeler için ciddi zorlukları da beraberinde getirmiştir. Bir yandan aşılama ile salgının önüne geçilmeye çalışılırken diğer yandan mutasyon haberleri mevcut sürecin geleceğini belirsizleştirmektedir. Birleşmiş Milletlerin çeşitli organları küresel salgının neden olduğu krizin etkilerinin gelecek yıllarda da devam edebileceğini ifade etmektedir. Bu şartlar altında, daha sıkı bir dayanışma ile güç birliği yapmak zorundayız.” diyerek ülkeler arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.

Türkiye’nin salgın döneminde insanı odak noktası olarak gören bir dış politika uyguladığını söyleyen Bakbak, “Biz de Türkiye olarak, insanı temel alan dış politikalarımızla, kapasitemiz dâhilinde dünyanın her yerinden aldığımız tıbbi malzeme taleplerini karşılamak için elimizden geleni yapmaktayız.

Ülkemiz bu kapsamda, 158 ülke ve 9 uluslararası kuruluşa yardım etmiştir. Türkiye, dostluk ve dayanışma elini, Güneydoğu Avrupa'daki dostlarımız olan 11 ülkeye uzatmıştır. Buna ek olarak, ülkemiz salgın süresince gıda güvenliği sorunları yaşayan ülkelere gıda yardımında bulunmuş ve mülteciler, engelliler, ebeveyn bakımı olmayan çocuklar gibi savunmasız gruplar için özel yardım programları uygulamıştır.” dedi.

Yerli aşı çalışmaları konusunda da bilgi veren Dr. Bakbak, sprey şeklindeki nazal aşı çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek,

“Bu kapsamda çalışmalarını yaptığımız aşıları insanlığın hizmetine sunduğumuzda, bu aşılar ‘Türkiye’nin’ değil, ‘Hepimizin’ olacaktır. Çalışmalarımız son aşamalara ulaştı. Bilim insanlarımız var güçleriyle klinik deneyleri sonuçlandırmak için çabalıyorlar.  Türk bilim insanlarının üzerinde çalıştığı nazal yani sprey aşı, teorik ve pratik aşamaları başarıyla geçti. Şu anda tüm dünyada kullanılan aşılar, virüse karşı antikor oluşturmakta fayda sağlıyorlar. Ancak bizim üreteceğimiz nazal aşı daha çok hastalığın bulaşmaması temelinde fayda sağlayacak.” şeklinde konuştu.Toplantının ana gündem maddelerinden olan salgın döneminde yargı etkinlikleri konusuna da değinen Dr. Derya Bakbak, Türkiye’nin önemli bir dijital dönüşümden geçtiğini ve bunun insanların faydasına olacak şekilde verimli kullanıldığını söyledi.

Yargı hizmetleri alanında özel tedbir ve çözüm gerektiren konularda titizlikle çalışıldığını ifade eden Bakbak, “Vatandaşlarımıza sunulan hizmet çeşitliliğini artırıp yargılama işlemlerini rahat takip edebilmeleri amacıyla “e-Adalet Vatandaş Mobil” uygulaması hizmete alındı. Ceza infaz kurumlarında bulunan vatandaşların salgından en alt seviyede etkilenmeleri için ilk günden bu yana titizlikle hareket edildi. Ring ve servis araçlarını düzenli olarak dezenfekte edildi. Hükümlü ve tutuklulara sağlık-hijyen malzemeleri ücretsiz dağıtıldı. Aileleriyle görüşme süreleri artırıldı. Adli ve idari davalarda gelen evrak nedeniyle yüz yüze etkileşimi en aza indirmek için, “e-Tebligat” uygulamasını başlatıldı. Dava Takip Sistemi ile fiziki dosya olmadan işlerin takip edilebilmesi sağlandı ve çalışanlar arası dosya teslimini önlenerek temas en aza indirildi. Görüntülü duruşma uygulamasıyla bugün 505 mahkemede faaliyet gösterilmektedir. “e-Arabulucu” ve “e-Bilirkişi” uygulamalarıyla yine pandemi tedbirleri çerçevesinde vatandaşımıza hizmet götürülmektedir.” diyerek salgın döneminde yargıda alınan tedbirleri paylaştı

Haftanın Öne Çıkanları

Anne Gül gözyaşları arasında toprağa verildi

2021-04-10 13:06 - Mobil

Gözdeki Yapıların Şişmesi ve İltihaplanması Durumu: Üveit

2021-04-13 05:28 - Yaşam

Sena ile Furkan mutluluğa imza attı

2021-04-09 11:18 - Mobil

"Artık eskiye dönüş yok"

2021-04-11 14:52 - Gündem

"Hedefimiz ilk beş"

2021-04-09 10:42 - Spor

GAZİANTEP’İN GÜÇLÜ KADINLARI

2021-04-09 10:33 - Mobil

Süper Lig'de 35. hafta heyecanı

2021-04-15 05:43 - Spor

CHP’DE ADAY BOLLUĞU

2021-04-11 08:29 - Özel Haber

Gaziantep’te belediye 166 konut satacak

2021-04-15 10:10 - Özel Haber

GAZİANTEP’TE MİNİ SEÇİM

2021-04-13 11:19 - Özel Haber

İlgili Haberler

Gaziantep'te taksimetreye zam!

04:55 - Mobil

"Zor durumdayız"

11:50 - Mobil

Başkan Kurt, “13 Ocak’taki BİK kararları basın sektörü için çok önemli olacak”

10:22 - Mobil

OSB'de feci kaza

10:08 - Mobil

Kamil Ocak adı yaşatılacak

07:16 - Mobil

Günün Manşetleri

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da açıldı

15:23 - Genel

Dünya Halı Modasını Gaziantep Belirliyor

11:09 - Gündem