?>

Bahar yorgunluğuna dikkat

Gündem - 4 yıl önce

SANKO Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Baran, bir hastalık olan bahar yorgunluğunun, belirtilerinin şiddetine göre tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Baran, “Bahar mevsiminde hava sıcaklığındaki değişiklik sonucu elektrik yükünün artmasıyla birlikte metabolizmamızda da değişiklikler meydana gelmektedir” dedi.

Hava değişikliğinin insan vücudunda yorgunluğa neden olduğunu anımsatan Dr. Baran, “Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücutta zindelik oluşmakta, negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluğa yol açmaktadır” diye konuştu.

BAHAR YORGUNLUĞUNU OLUŞTURAN ÇEVRESEL FAKTÖRLER 

Dr. Baran, havadaki elektrik yükünün şehirlerde daha çok olduğunu vurgulayarak “En fazla egzoz gazlarından kaynaklanan hava kirliliği, sanayileşmenin sonucu oluşan atıklar ve yoğun trafik elektrik yükünü artıran faktörlerdir” ifadelerini kullandı.

Bahar aylarında elektrik yükünü artıran bu faktörler nedeniyle birtakım psikolojik belirtilerin de ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Baran; şunları kaydetti

“Bu aylarda eklem ve kas ağrıları ile çalışma isteksizliği, yorgunluk, yapılan işten zevk alamama, huzursuzluk ve sinirlilik gibi psikolojik birtakım belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan bahar yorgunluğu bir hastalık olarak tanımlanmakta ve belirtilerin şiddetine göre tedavi edilmesi gerekmektedir.”

BAHAR YORGUNLUĞUNU KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Bahar yorgunluğu için alınacak önlemlerin başında sabahları erken kalkma alışkanlığının kazanılması geldiğinin altını çizen Dr. Baran, şöyle devam etti:

“Sabahları erken kalkma alışkanlığı kazanılmasının fiziksel ve ruhsal rahatlama sağladığı ispatlanmıştır. Sabahları erken kalkma, bahar yorgunluğuna karşı önemli bir yöntemdir. Erken kalkmanın yanı sıra, sabahın ilk saatlerinde düzgün yürüyüşler ve egzersizler yapmak da ruhsal aktivitenin canlandırılmasında erkin rol oynamaktadır. Ayrıca, bol su içilmesi, vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyve yenmesi gerekmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİ GAZİANTEP'TE PARÇALI-BULUTLU!

2022-04-13 15:26 - Özel Haber

Şahin, genç Gaziantep uygulamasını anlattı

2022-04-17 05:27 - Gündem

POLİS "İN"LERİNE girdi

2022-04-11 11:23 - Özel Haber

Sağlık çalışanları için önemli önerge

2022-04-12 12:21 - Gündem

KİRA FİYATLARI UÇTU!

2022-04-10 12:32 - Özel Haber

GABDER’de ‘Demir’ dönemi!

2022-04-13 09:59 - Mobil

“Esnaf ile birlikte yöneteceğiz!”

2022-04-11 11:42 - Özel Haber

CHP'DE KRİZİN RENGİ "KIRMIZI"

2022-04-10 14:29 - Özel Haber

EKMEKTEN ÇALIYORLAR!

2022-04-12 12:24 - Özel Haber

Gaziantep Dize Film Festivali ödül töreni düzenlendi

2022-04-15 05:42 - Gündem

İlgili Haberler

“Fırtına Geliyordu Ama Görülmedi” Üzümcü’den Ekonomi Yönetimine Eleştiri

20:53 - Gündem

“İtibar Suikastı Yapılıyor” Diyen Elay’dan Gündem Yaratan Video

23:18 - Gündem

Kebap Başkenti Gaziantep'de Kesim Çıkmazı

16:57 - Gündem

Gaziantep’te 1000 Öğrenciye İş Kapısı

01:10 - Gündem

Ağıralioğlu: “İmralı’nın Statüsü Tartışma Konusu Olamaz”

01:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Anahtar Parti’den Birlik Sofrası

13:52 - Yaşam

Sağlıkta Skandal İddia! PET Çekimi İçin Gelen Hasta Mağdur Edildi

12:56 - Yaşam

Gaziantep Barosu’ndan Kadın Hakları Paneli

01:25 - Özel Haber

KATODER Başkanı Sabiha Gül: “Toplumsal Kalkınma İçin Çalışıyoruz”

10:04 - Özel Haber

GİKAD Cumhuriyetin Kadınlarını Hatıra Defterinden Günümüze Taşıdı

22:06 - Özel Haber