USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ZEYTİNYAĞINA DİKKAT!

Tüketimi son yıllarda hızla artan zeytinyağında piyasaya sürülecek ürünleri test ederek not veren tadım uzmanları, iyi bir üründe boğaz yakma ve acılığın bir kalite göstergesi olduğuna dikkat çekiyor.

ZEYTİNYAĞINA DİKKAT!
08-11-2019 10:15
Gaziantep

Yeni sezon zeytinyağı satışına başlanıldı. Litresi 35 liradan satışa sunulan zeytinyağında merdiven altı üretime dikkat edilmesi isteniliyor. Gelişi güzel birçok yerde ucuz fiyatlara satılan zeytinyağında denetim mekanizmasının daha etkin şekilde işletilmesi isteniyor. Zeytin diyarı Gaziantep’te yeni mahsul zeytinyağını bulabilmek kolay değil. Zeytinyağı satıcıları tüketicilerin gelişi güzel yağ alımından uzak durmalarını istiyorlar.

PİYASADA MERDİVEN ALTI ÜRETİM ZEYTİNYAĞI VAR

Litresi 35 liradan satılan zeytinyağı birçok noktada daha ucuz rakamlara satılıyor. Kalitesiz zeytinyağına karşı tüketicileri uyaran yetkililer, zeytinyağı alırken üretim tarihi ve markalı olmasına dikkatli olunmasını istiyorlar. Yeni sezon zeytinyağını alırken bakanlık bandrolünün muhakkak görülmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, “Gelişi güzel alınan zeytinyağı insan sağlığı için zararlı. Son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde zeytinyağı üretiminde önemli bir noktaya gelindi. Zeytinyağı üreticileri artık teknolojiye ve hijyene dikkat eder hale geldiler. Fakat duyumumuza göre bazı bölgelerde de kalitesiz zeytinyağı üretimi yapılıyor. Bu noktalara yönelikte denetimlerimizi rutin şekilde yaparak kişi ve işletmeler hakkında gerekli cezai işlemleri yapıyoruz” şeklinde görüş belirttiler.

KALİTELİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Zeytinyağı tadım uzmanı veya laboratuvar çalışanı değilseniz karşınıza çıkan zeytinyağlarının naturel sızma olup olmadığını anlamanız hiç de kolay olmayacaktır. Naturel Sızma zeytinyağını kokladığınızda taze biçilmiş çimen, çağla, badem, yeşil elma, domatesin sapındaki yeşil dal, muz yeşil kabuğu, enginar, bezelye kokularını alıyorsanız, parfüm gibi kokuyorsa bu koku sizi mutlu ediyorsa ve itici gelmiyor ise, sızma zeytinyağından bir yudum ağzınıza alıp dilinizin ve damağınız üzerinde gezdirdiğinizde bir burukluk, badem veya olmamış yeşil zeytin veya elma çekirdeği acılığı dilinizin yan bölgelerinde hissediliyorsa, boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu yakıcılık yemek borunuza doğru inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız.

Şehrin değişik bölgelerinde kurulan her zeytin sergisinde yaklaşık 10-15 çeşit zeytin bulunurken, kilosu 6-12 arasında satışa sunuluyor. Sergilerde sunulan bu zeytinlerin birkaç gün içince tonlarca satıldığını söyleyen üreticiler bu rakamlardan bir hayli memnun durumda görünüyorlar.

“SATIŞLAR OLDUKÇA İYİ”

Gaziantep Kalesi çevresinde zeytin satışı yapan ve yıllardır bu mesleği bir satıcılar, yapılan satışlardan memnun kaldığını dile getirerek, “Satışlar normal fiyatlara baktığımızda zam yiyen bir fiyat yok şuan normal. Gerçekten şuan da bu yılki zeytinler daha da güzel. Herhangi bir kurutma falan da yok bunu millet gönül rahatlığı ile gelip alabilir. Bunda herhangi bir çekinme olmasın, hazır zeytinden daha iyi diyebiliriz. Fiyatlar güzel, geçen yıl biraz daha azdı verim az olduğu için fiyatlar yüksekti. Bu sene fiyatlar 6 ile 12 liraya kadar zeytin yani bu da normal bir şey zaman göre normal yani bence kendilerinin de yapması daha da doğal daha da temiz tavsiyemizdir. Zeytin hasadı güzel ama egeden olmadığı için Nizip’ten talep çok yani batıdan buraya talep çok” diye konuştular.

“ZEYTİNE BU YIL TALEP DAHA FAZLA”

Zeytine geçen yıla oranla bu sene daha fazla talep olduğunu vurgulayan satıcılar; “Bu sene Ege zeytini olmadığı için talep yüksek. Bu arada yağ fiyatları da yükseldi onu da diyebiliriz yani çünkü yağ fiyatları bu sene yüksek geçen yıla göre çünkü bu sene ege olmadığı için egeden bu taraflara talep gerçekten çok onun için bu sene satışlar güzel yani hem de fiyatlarda uygun yani o kadar aşırı yüksek değil yani. Satışlarda güzel yani normal diyebiliriz. Yavaş yavaş aslında eksilecek talep şuan yoğun olduğu için bu sefer yavaş yavaş inecek yani talepler daha az olacak. Şimdiden diye bilirim ki milletin yüzde 60 aldı yani sadece yüzde 40 falan beklemede oda hala efendim yağmur yağsın da daha güzel olsun diye soruyorlar ama tamamdır yani zeytinlerimiz olgunlaşmış” şeklinde görüş belirttiler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler