USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“VI.Ulusal II.Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, İl Kültür ve...

“VI.Ulusal II.Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu”
14-04-2017 09:41
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu koordinasyonunda düzenlenen “VI.Ulusal II.Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu” başladı.

Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’ndeki sempozyuma, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Bülent Öztürk, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Atınç Olcay ve öğrenciler katıldı.

Fatma Şahin, sempozyumun açılışında, gastronominin yükselen bir değer olduğunu belirterek, ellerinde çok önemli bir sermaya bulunduğunu söyledi.

Kültür ve medeniyetin çok önemli olduğunu, insanlık tarihi boyunca en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu coğrafyada yüksek bir birikim bulunduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Elimizdeki birikmiş gücümüzü geleceğe taşımak, koruyarak kullanmak bizim en büyük hedefimiz. Sürdürülebilir kalkınma dediğiniz şeyin artık ekonomik kalkınma olmadığını görüyoruz. Paranın büyütüldüğü zaman insana mutluluk getirmediğini gördüğümüz yeni bir dünya düzenindeyiz. Ekonomik kalkınmayla beraber içerisine kültürü, sosyoloji,medeniyeti katmazsak ve bu hazineyi birlikte eş zamanlı götüremezsek, yarın 2023 hedefinde kişi başına düşen milli gelir yakaladığımız zaman mutlu insan topluluğu, erdemli insanlar, faziletli insanlar hedefinde nerede olduğumuz sorusunun cevabı için bugün bu meseleleri aynı şekilde ikiz kardeş gibi götürmemiz gerektiğini görüyoruz.”

ŞAHİN: “BEŞ ANTİK KENTİ GEÇİCİ LİSTEDEN KALICI LİSTEYE ALINMASI BİZİM EN BÜYÜK MESELEMİZ”

Kalkınma ve demokrasinin yerelde başladığına dikkati çeken Şahin, “Sayın Valimizin liderdiğinde, akademik dünyayla, sivil toplumla beraber bu şehrin gücünü güç katmak üzere bütün zorluklara rağmen, son altı yılda bu coğrafyada, sınırlarımızda yaşadığımız bütün sıkıntılara rağmen pozitif gündemle bardağa su doldurmaya çalışıyoruz. Çünkü biz mazeret üretme makamı değiliz, biz çözüm makamıyız.” dedi.

Küresel anlamda yapılan araştırmalar sonucunda gastronomi ve arkeolojinin bölge için çok büyük bir değer olduğunu ifade eden Şahin, söz konusu sermayeyi uluslararası boyuta taşıyabileceklerini gördüklerini ve bu noktada önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Gastronomi ve arkeoloji üzerinde şehrin rekabet gücünü yükseltmeye çalıştıklarını dile getiren Şahin, “UNESCO’dan aldığımız onay doğru konumlandığımızda bunu başarabileceğimizi bize gösterdi. Şimdi yine beş antik kenti geçici listeden kalıcı listeye alınması bizim en büyük meselemiz. Bununla alakalı da bütün dünyaya bunu anlatmak istiyoruz. Arkeoloji ve tarih dünyası bu topraklardaki geçmişi merakla bekliyor. Hitit, Roma döneminin bütün hazineleri bu topraklarda keşfedilmeyi bekliyor. Biz keşfedemezsek kim keşfedecek.“ diye konuştu.

Şahin, kentin kültür, tarih ve turizmine yapılan çalışmalarını anlatarak, arkeoloji ve göç enstitüsü kurma çalışmaları yaptıklarını bildirdi.

ARISOY:”GAZİANTEP DÜNYANIN GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMAYI HAK EDİYOR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Arısoy da dünyada şehirlerin yarıştığını ifade ederek, ülkeleri şehirlerin temsil ettiğini belirtti.

Gaziantep’in geçmişinin 5 bin yıl öncesine kadar giden, arkeolojik ve tarihi mirası ile kültürel miras yoluyla kalkınma modelini hayata geçirdiğinin altını çizen Arısoy, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizi hakkıyla temsil eden ender şehirlerden birtanesidir. Hiç şüphesiz bu kalkınma modelinin temelinde ortak akılla yönetim vardır. Bu yönetim modelinin bakanlığımızın politikalarıyla uyumlu olmasıda ayrıca başarıyı artırmaktadır. Beş antik kentiyle kadim bir medeniyetin mirascısı olan Gaziantep birçok mutfağın lezzetini potasinda harmanlamış, kendi mührünü vurmuş, özgün ve zengin bir mutfak kültürü oluşturmayı başarmış müstesna gastronomi şehirlerinden biridir. Bu yönüyle dünyanın gastronomi şehri olmayı fazlasıyla hak etmektedir.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uluslararası fuarlarda Gaziantep mutfağının tanıtılmasına önemli katkılar sağladığını ifade eden Arısoy, UNESCO’nun geçici kültür mirası listesinde yer alan Yesemek ve Zeugma antik kentlerinin asil listeye alınması için çalışmalar ile tanıtımları artıracaklarını kaydetti.

Vali Yerlikaya ise Gaziantep’in birçok alanda başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, kentin tarih, kültür ve turizmine katkı sağlayacak çalışmalarından bahsetti. Konuşmaların ardından Şahin, Arısoy ve Yerlikaya ile sempozyuma katkı sunanlara plaket takdim edildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler