USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Türkiye Ekonomisi HKÜ’de masaya yatırıldı

Türkiye Ekonomisi HKÜ’de masaya yatırıldı
28-10-2016 08:19
Gaziantep

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) İslami Muhasebe ve Finans Konferansı resmi açılışına katıldı. HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, İslami Muhasebe ve Finans Konferansının önemine dikkat çekti.

HKÜ’de düzenlenen İslami Muhasebe ve Finans Konferansına; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekili Ahmet Uzer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

HKÜ tarafından düzenlenen İslami Muhasebe ve Finans Konferansına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu söyledi. Türkiye’nin tüm şoklara direnç gösterdiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Türkiye jeopolitik konumu nedeniyle Avrupa’da ve Ortadoğu’da meydana gelen olumsuz sarsıntılara ve şoklara direnç gösterdi. Göçmen sorunundan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Avrupa’da kriz yaşanıyor Türkiye iş ortağı olduğu için krizden etkileniyor. İçimizdeki darbe girişimine hatta FETÖ’ye rağmen Türkiye Ekonomisi gelişmeye devam ediyor. Yaşanan tüm şoklara Türkiye direnç gösterdi ancak Gaziantep, Türkiye’den bile daha çok direnç gösterdi.

''BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇELİM TÜRKİYE'Yİ KİMSE TUTAMAZ''

Son yıllarda ekonomide yavaşlama olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, ''Birçok yapısal sorunumuz var. Eğitimde kalite sorunu var eğitimde kaliteyi artırmalıyız. Yargıyı sadece ihanet şebekelerinden temizlemek yetmiyor. Performansa dayalı bir sistem getirmeliyiz. 7 bölgede istinaf mahkemeleri kurduk. Siyasi istikrar ve reform önemlidir. Bir an evvel başkanlık sistemine geçelim reformları uygulayalım Türkiye’yi kimse tutamaz'' diye konuştu.

“HEDEFLERİ OLAN ÜLKEYİZ”

İslami finans yeni bir alan olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Geçen sene G20 dönem başkanlığını yaptık. O dönem bu konuyu dünya gündemine taşıdık. Bu konu artık uluslararası toplantılarda temel ana konulardan birisi haline geldi. Bu alanda yapılacak çok çalışma var. Bu alanın gelişebilmesi için önce İslami finansın büyümesi lazım. Biz hükümet olarak bu alanda büyük hedefleri olan bir ülkeyiz. Güçlü destek veriyoruz o nedenle iddialı hedeflerimiz var. Katılım bankacılığı sistemin yüzde 2’sini oluşturuyor. Şimdi yüzde 5, hedef 2023’te yüzde 15’e ulaşmak. Türkiye’yi İslami finans anlamında önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz akademik düzeyde yapılan çalışmalar bu sektöründe gelişmesi için önemli çalışmalardır” diye konuştu.

 !#**g124&in=false**#! 

“DÜNYA NÜFUSU YAŞLANIYOR”

Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek,” Küresel büyüme uzun vadeli ortalamaların altında. Şu anda dünya ekonomisi yüzde 3 civarında yıllık büyüyor. Küresel ekonominin bu kadar yavaşlamasının ve dünya ticaretinde ciddi bir yavaşlama var. 1960 ile 2015 yılı arasında dünya ekonomisi yüzde 6’nın üzerinde arttı. Küreselleşmeye karşı bir başkaldırı var. İngiltere’nin Avrupa’dan çıkışı bunu ima ediyordu. Küresel boyutta müzakeresi yapılan serbest ticaret anlaşması şimdilik rafa kaldırılmış bir durumda. Son dönemlerde küreselleşmeye yönelik kaygılar var. Küreselleşme ile göç önemli bir sorun. 2008’den bu yana dünyada 1400 tane ticarette korumacı tedbir alınmış ve bu küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Dünya ekonomisi olağanüstü bir dönemden geçiyor. Böyle bir dönemde dünya olağanüstü düşük bir faiz dönemi yaşıyor. Genel anlamda dünya jeopolitik gerginlikler, terör ve birçok sebeplerden dolayı dünya apayrı bir konjektörden geçiyor. Küresel ekonomi ilginç bir dönemden geçiyor.  Dünyada siyasi bir belirsizlik var. Amerika’da seçimler var. Yakın zamanda İtalya, Almanya Fransa’da seçimler var. Aşırı sağ zemin kazanıyor. Merkez zemin kaybediyor. Dünya nüfusu yaşlanıyor” dedi.

“DÜNYANIN BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNE İHTİYACI VAR”

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Böyle bir dünyanın İslami finansa hoşgörüye ve birlikte yaşama kültürüne ihtiyacı var. Aslında İslam’ın temellerinden bir tanesi adalettir, paylaşımdır. Mal mülke bakış açısının değişmesi sorunları yönetilebilir hale getirebilir. Bu büyük resimde İslam dünyası en perişan tabloyu oluşturuyor. Bu bölgelerin daha çok demokrasiye ve hak ve özgürlüğe ihtiyacı var. Bizim ülke olarak yakın coğrafyadaki olaylara yaklaşımımız bu çerçevede. Etnik mezhep eksenli yeni yeni küçük devletler yerine bir refah bir barış havzası oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

“İSLAMİ FİNANSAL HİZMETLER SEKTÖRÜ KARARLI ADIMLARLA BÜYÜYOR”

İslami Muhasebe ve Finans Konferansında Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan’ın konuşmasının ardından HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz açılış konuşmasını yaptı. Yılmaz:“Batı ekonomilerinde 2007 yılından itibaren konut piyasasında başlayan ve finansal piyasalarda likidite krizine dönüşerek dalga dalga bütün dünyaya yayılan küresel finansal kriz, faize dayalı geleneksel ekonomik sistemin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermiştir. Kapitalizmin küresel anlamda etkili olmaya başladığı XX. Yüzyılın başında yaşanan 1929 Dünya Ekonomik krizinden bu yana faiz tabanlı finansal sistemin sorunlarının çözülmesi ve alternatiflerinin bulunması için hükümetler, sektör paydaşları ve bilim camiası tarafından büyük bir çaba sarf edilmiş ancak geleneksel ekonomik aklın kısır döngüsü içindeki bu çabalar sonuçsuz kalmıştır. Saygıdeğer katılımcılar; günümüzde küresel finansal sistem yeniden şekillenmekte ve çok hızlı bir şekilde faizden bağımsız ekonomik modeller ulusal ve uluslararası düzenleyiciler tarafından hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.
Son yıllarda alternatifler arasında küresel yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği enstrüman ise İslami Finansal varlıklar olmuştur. İslami bankacılık ve sigortacılığın toplam finansal sistem içindeki payı hızla yükselmekte, İstanbul ve Dubai gibi finans merkezlerinin görünümleri güçlenmekte, İslami finansal hizmetler sektörü her geçen gün kararlı adımlarla büyümektedir. Piyasa beklentileri 2020 yılına kadar küresel İslami bankacılık varlıklarının 3,4 trilyon doları aşacağı, küresel İslami reasürans pazarının ise 20 milyar dolara çıkacağı yönündedir” dedi.

“REEL EKONOMİNİN HAREKETLİLİĞİ KRİTİK ÖNEME SAHİP”

HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise; “Üniversite olarak, tüm öğrencilerimize her zaman teorinin yanında pratiğide öğretmenin ve bilgiyi hayatın içerisinde uygulayabilmelerini eğitim anlayışımızın en temel özelliği olarak görüyoruz. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz 2.ve 3. sınıftan itibaren her bölümde zorunlu stajlar, kuluçka merkezleri oluşumu, proje yarışmaları, ulusal ve uluslararası projelere katılım desteği, teknik geziler, saha çalışmaları,  kariyer günleri, yabancı dil eğitimi, Erasmus anlaşmaları ve birçok sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlik düzenlemekteyiz. Türkiye gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerde reel ekonominin hareketliliği kritik önem taşımaktadır. Eski dönemlerde aşırı yüksek faiz oranlarına karşı mücadele edemeyen reel sektör, ihtiyaç hissedilen yatırımları da gerçekleştirmekte kabiliyet gösterememekteydi.  İslami muhasebe sisteminde faizden para kazanılması yasak olması ve katılım bankacılığın yatırımcıyı doğrudan bir paydaş olarak destekleyen bir model olarak tanımlandığı için bu yeni yaygınlaşmaya gebe bankacılık sistemini irdelemeye ve çalışmaya değer görmekteyiz. Bu vesile ile dün üniversitemizde başlayan ve devam eden oturumlarda; İslami muhasebe sisteminin nasıl çalıştığına, uygulanabilir olduğu ve olmadığı durumlara, katılım bankaları mevduat bankaları ile rekabet etmeli mi veya rekabet edebilir mi? Kar payının faizden farkı nedir? Murabaha sistemini mevduat bankalarının da uygulamaya başlamış olması gibi soruların ve konuya eleştirel yaklaşımlarında hocalarımız tarafından ele alındığı nadir sayıda düzenlenen çalışmalardan bir tanesini gerçekleştirdiğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.
İslami Muhasebe ve Finans konferansı plaket takdimi ile sona erdi.

 !#**v215&pl=true**#! 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler