USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Turizmin parlayan yıldızı ARSAN

Turizmin parlayan yıldızı ARSAN
14-10-2018 09:36
Gaziantep

Güneydoğu'nun ilk seyahat acentası olan ve bölge turizminin gelişiminde önemli roller üstlenen ARSAN Travel'ın Kurucu YK Başkanı Ayşe Nur Yılmazer; AI GLOBAL tarafından verilen “Seyahat ve Turizm Hizmetlerinde En Etkili Kadın 2018 – Türkiye '' ödülüne hak kazanarak bizleri gururlandıran başarılı bir iş kadınımız.

Arsan Travel Center'ın sahibi Ayşe Nur Yılmazer; her şart ve koşulda, 32 yıldır bölgenin ve Türk turizminin parlayan yıldızı; Girişimci, yaratıcı, aydın ve cesur Yılmazer ,başarılı çıkışları ile de adından söz ettiriyor.

Ayşe Nur Yılmazer ile keyifli, renkli, sektöre anlamlı ve güzel örnekler sunan oldukça keyifli bir turizm sohbeti gerçekleştirdik

İş hayatına başlama hikayenizi anlatır mısınız?

Hikayem bundan  32 yıl önce Gaziantep’te başladı. Güneydoğu Anadolu’nun ilk seyahat acentasını  kuran kadın olmakla gurur duyuyorum. Bu konuda verdiğim emeği  de asla küçümseyemiyorum çünkü  bunu emeğe saygısızlık  olur diye düşünüyorum. Bu yüzdende mütevazi   olamıyorum. Çünkü ilk başlarda ciddi tepkiler aldım.Çalışmalarımı  ilk altı sene, ne yapacak acaba? diye de yakın takibe aldılar. Gaziantep’te deniz yok, kum yok nereden çıkardın bu turizmi diyen çok insan vardı. Ben bana bu tepkilerle yaklaşanlara hep şunu  anlatmaya çalıştım;”

Dünyanın yaşayan en eski yerleşimi

Burası dünyanın yaşayan en eski yerleşimi.Bu bölge tarih kitaplarında bereketli hilal diye yer alıyor ama biz o kadar hoyrat davranıyoruz ki buranın Gaziantep sınırlarında olduğunu  dahi söylemiyoruz.Mesela Kargamış’ı dünya biliyor. ABD ‘de Avrupa’da tarih kitaplarında Hititlerin merkezi olarak okuyorlar ama Gaziantep sınırların olduğunu belirtmeye zahmet etmiyorlar. Böyle bir hoyratlık olamaz diyerek elimiz taşın altına koyma kararı alarak şehrimizin  ilk seyahat acentasını kurdum.

Seyahat acentası fikri  sizde nasıl oluştu?

Annem ve  babam  turizme ve kültüre  çok önem verirlerdi. Gaziantep’in ilk özel hastanesini kurmuşlardı. Ve her sene bir ay hastane bakıma alındığında  babamla annem dünya turuna çıkarlardı.Ve gezdikleri ülkelerde gördüklerini heyecanla anlatırlardı. Bu bendeki  heyecanlı etkileşimle inanılmaz kültür turizm tadı yaratmıştır.

Yıllar sonra üniversiteyi bitirip Gaziantep’e  döndüğümde ;” burası yaşamaktan zevk alan bir memleket.Hayatın tadını nasıl çıkaracağını iyi biliyor.Gezmeyi nu kadar seven şehrin seyahat acentası yok.Bu hizmeti alabileceği bir kurum da yok.Üstelik Zeugmas’ı ,Yesemeği, Kargamışı, Dülük gibi zenginliklere sahip.Neden bunu yapan ben olmayayım?” Dedim ve çekinmeden ilk adımlarımı attım.

Yapılmayanın ilkini yapmak aslında büyük cesaret değil mi?

Şirkette çalışmaya gelen stajyerlere hep şu hikayeyi  anlatırım; “ Bir ayakkabı fabrikası, araştırma yapması için iki plasiyeri  birbirlerinden habersiz çöle çalışmaya göndermişler. Birinci plasiyer telefon etmiş;”çabuk beni buradan alın. Burası çöl ve kimse ayakkabı giymiyor” diye. İkinci plasiyerde telefon edip “Şahane bir pazar burası.Sıcak çöl ve kimse ayakkabı giymiyor ” Ben de ikinci plasiyer gibi düşünüp;” burada seyahat acentalığı hizmeti yok ve acilen olmalı” diyerek yapılmayanı yapmaya başladım.

Bu sektörde kadın olmanın dezavantajlarını yaşadınız mı?

Aksine avantajlarını yaşadım. Çünkü Gaziantep ahilik kültüründen gelip  anaerkil bir toplum olmasından dolayı kadına müthiş bir kredi açılıyor. Yeter ki siz onu istismar etmeyin. O kredi  bir anda desteğe ve işi kolaylaştırmaya dönüyor.Ben hiçbir telefonumu la bitiremediğim bir işim olduğunu hatırlamıyorum. İnsanlar  çalışmak isteyenler için inanılmaz dostlar.

Gaziantep’ten bahsederken gözleriniz  parıldıyor

Gaziantep’in kendine has dokusu bana çok özel geliyor. Esnafı da son derece zarif ve gözü toktur.Çalışkan  bir ildir.Altı gün çalışıp yedinci gün yaşamın tadını çıkarmayı bilecek kabiliyetteler.Ayrıca Gaziantepliler hak teslim etmeyi çok iyi biliyor. Kim ne yaptı onu takip ediyor  ve hakkını teslim ediyorlar. Toplumu ayakta tutan şeylerden birisi de vefa duygularının iyi olmasıdır. Eğer toplumda vefa duygusu,paylaşma duygusu,beğendiğini övme duygusu yoksa öyle bir toplum yoktur zaten.  

Gaziantepli olmak büyük bir onurdur

Gaziantepli olmanın çok büyük bir onuru ve beraberinde de  yükümlülükleri var.Ve ben bunu hayatım boyunca en güzel şekilde yaşadım.Ve yaşamaya da devam ediyorum.Şuanda Gaziantep 158 tane  seyahat acentası var.Çok ciddi bir bölümünün sahibi kadın ki bununla da gurur duyuyorum.Hepsi de son derecede başarılı insanlar.Bölgede de üç yüze yaklaşan bir acenta sayımız var. Bölgemiz,son zamanlarda yaşanan her türlü olumsuzluklara  rağmen yine de kültürün yükselen değeri,parıldayan yıldızı.

Dolardaki dalgalanmalardan seyahat turizmi etkilendi mi?

Ebette etkilenmemek mümkün mü? Kriz yok diye başınızı deve kuşu  gibi kuma gömerek krizden kurtulamazsınız.Hele de bir idareciyseniz  ve iddialı söylemleriniz varsa sahip çıkıp gereğini yapmanız gerekir.Kriz yok algısı yaratmakla kriz önlenemez.Hizmet sektörü de bu krizden etkilenenlerin başında geliyor.Çünkü insanlar önce karınlarını doyuruyor, arkasından hizmet sektöründeki işlere talip oluyorlar.En  büyük acı çeken sektörlerden biriyiz. Fakat bizim şöyle bir şansımız var.

Kültür turizimcileri ihracatçı görevi de görüyorlar

Bir ihracatçı gibiyiz. Bizler yurt dışından konuk getiriyoruz.Oda sıcak para anlamına geliyor.Ülkeye döviz girdisi oluyor.Ekonomiye çok önemli katkımız var.O sebepten de esnaf turizmi seviyor.Uzun yıllar Gaziantep Sanayi ve Ticaret Odası  burası bir sanayi şehridir turizmle ne alakası var diye direndiler.Şuan da herkes biliyor ki turizm ilimizi ciddi anlamda ayakta tutuyor.

Tarihi zenginliklerimiz rafine yerlerdir

Tarihi zenginliklerimiz rafine yerlerdir. Bu yerler kültür turizminin can damarlarıdır.Deniz turizminde averaj dediğimiz  turistler  gider.Yani günlük yirmi euro verir ve akşama  kadar da bir şey harcamadan ülkesine döner gider.Kültür turizminde   varlıklı insanlar görerek bilerek katılırlar  ve ayakkabıcıdan diş hekimine kadar herkes para kazanabilir.

En gözde pazarlarınız hangileri?

Avrupalılar ve de uzak doğu ülkeleri, kültür turizmine değer verdiklerinden bizim için önemliler.Biz şuan da Çin pazarına da soyunduk. Çin’den gelen yetkililer de bölgemizi gezip hayran kaldılar. Ve bununla ilgili  her türlü alt yapıya,konağa eksiksiz hazırız.

İngiltere’den aldığınız önemli ödülden de bahsedelim

İngiltere’de çok enteresan bir yapılanma biçimi var. İşerinde son derece demokratlar.Bir yarışma düzenliyorlar ve aylarca bıkmadan usanmadan o yarışmaya nomine edilen isimler tek tek araştırılıyor.Ciddi bir araştırma sonunda ödül veriyorlar.Ciddiyet olunca da ödülün değeri ve inandırıcılığı da yüksek oluyor.Ben de böyle bir ödül aldığım için çok  mutluyum.Belli konularda mütevazi olmak emeğe saygısızlıktır bana göre.Genelde mütevaziyimdir ama bu konuda değilim.Ben bu bölge turizmi için çok şey yaptım ve bundan dolayı çokta mutluyum.

Hayalleriniz de bundan sonrası için neler var?

Turizm bana göre  çok  güzel bir sektördür.Çünkü asla bitmiyor, ucu bucağı yoktur.Niş market dediğimiz, kimsenin bilmediği pazarları bulmakta Allah vergisi bir yeteneğim vardır.Mesela Gaziantep gece turlarını üstü açık otobüslerle  başlatmak çok keyifli bir şeydi.İlk önce Gazianteplileri  gezdirmeye başladık.Çünkü halka rağmen turizm yapamıyorsunuz.Siz istediğiniz kadar inat edin burası dünyanın yaşayan en eski yerleşim yeri ve görülecek  çok güzel şeyler var diye.  Ama halk, siz niye buralara geldiniz dediğinde savınız çöküyor.Bu yüzden bir ilk önce kendi  insanlarımıza  görmedikleri yerleri gezdirdik.

Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek

Asım Güzelbey tam bir kültür elçisiydi ve onun zamanında her hafta sonu bir otobüs Gaziantep ‘de yaşayanları gezdirdik.Sonunda da hepsi “Allah’ım  ne güzel bir şehirde yaşıyorum “diye şaşkınlıklarını dile getirdiler.Gaziantep için çok emek veren insanlar var ve bunları da hasır altı etmemek gerekir.Ben hiçbir şey yapılmıyor denilmesine çok kızıyorum.Bakmasını ve görmesini bilmek,takdir etmek gerekiyor.

Çin pazarından oldukça umutlu görünüyorsunuz?

Çin kültür turizmi için çok güzel bir pazar. Ve çok hızlı gelişiyor. Önce Gaziantep’ de  bu hava koridoruyla ilgili bir takım  çalışmaları netleştirmek lazım.Bizde koltuk maliyetleri  son derece pahalı .Onur Air de Gaziantep’ten uçuşlarını çekiyor.Birilerinin bu konuyla ilgili acil  bir şeyler yapması lazım.Orada hazır ve bol getirisi olan  bir pazar var ve burada o pazarı en güzel şekilde sunabileceğimiz bir alt yapı var.

Gelen ziyaretçilerimiz en çok neye dikkat ediyorlar?

Halledilmesi çok kolay olduğu halde  bazı sorunların göz ardı edilmesine anlam veremiyorum. Mesela gelen ziyaretçilerimize sola dönüşlerin neden yasak olduğunu,yolun anlamsızca neden uzatıldığını anlatamıyoruz.Şehir halkı da bu konudan muzdarip olduğu halde halen neyin dayatmasını yaptıklarını anlamıyorum.Mesela neredeyse  her mahalleli, mahallesinde okunan ezandan şikayetçi.Çünkü  son derece kötü ve özensiz okunuyor.Eskiden okunduğunda gözlerimizi dolduran,yüreğimizi coşturan ezan seslerini duyamıyoruz.Müftülüğe şikayet için aradığımızda da abartmayın diye tepkiyle karşılaşıyoruz. Hiç olmazsa merkezden en güzel şekilde okunmalı diye önerimize de ona  da olumsuz cevap alıyoruz.Çünkü o zaman da, imam nasıl olsa ezan okunuyor diye camiye gitmiyor bahanesi sunuluyor.O zaman bu ahlaksızlık ve buna göz yumulmaması lazım.

Gaziantep çok zengin bir kültüre sahip

Gaziantep çok zengin  bir kültüre sahip. Bunun  da nedeni  Ermeni ,Yahudi ve Müslümanların bir arada müthiş bir kent kültürü bilinciyle yaşamaları.El sanatlarında ve ticarette de  o yüzden çok başarılıyız.

Ziyaretçilerden sizden farklı beklentiler oluyor mu?

Tam tersine biz müthiş bir şey avantaj  kullanıyoruz.Turizm için  beklentilerin en yükseğini yakalamak  inanılmaz bir şans.Buraya ziyarete gelenler çok düşük beklentilerle gelip olağanüstü mutlulukla geri dönüyorlar.Anket formlarımızdaki o heyecanlı yorumları okumanızı isterim.Mesela bir Alman gurubumuz vardı.İçlerinde Gaziantep’i  bilen birisi,  burada kuaförlerin çok ucuz ve başarılı  olduğunu öğrenip   serbest saatinde gidiyor.Ama yabancı dil bilmediği için anlaşma sıkıntısı çekecekken kuaför, Almanya’daki yakınını arayıp derhal sorunu hallediyor.Bir esnafımızda ki ince zekaya bakar mısınız?

Seyahat acentası  seçerken nelere dikkat edilmeli?

Ne yazık ki çok sayıda korsan olarak bu işi yapanlar var. Onların güvenilirliği de şaibeli.Sıkıntıya düşmemek için  mutlaka, Türkiye Seyahat Acentaları  Birliği üyesi olan bir acenta seçilmeli.Ve çok iyi araştırmalı.Yoksa kandırılmaları çok kolay.her şeyin bir oluru ve bedeli vardır.Ucuz etin yahnisi misali  ucuz vaatli ziyaretlerin beklentileri de ona göre olacaktır.

HABER//MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler