USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

“SAĞLIKLI ŞEHİRLEŞME YOK”

Gaziantep Valisi Davut Gül, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“SAĞLIKLI ŞEHİRLEŞME YOK”
29-07-2020 13:39
Gaziantep

Gaziantep Valisi Davut Gül, koronavirüs salgınında artan vaka sayısına ilişkin olarak görüşlerini aktardı. Vali Gül, “Bizim sıkıntımız, Gaziantep’in 2 önemli sıkıntısı var. Birincisi şehirleşme, ikincisi eğitim. 80-70 metrekare evde çok sayıda kişi yaşıyor. Sağlıklı şehirleşme yok, belirli bir izole olma ihtimali olmayanlar var. Pandeminin yayılmasında bunun da etkisi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“ÇEVRE İLLERİN TAMAMINDA YOĞUNLUK SÖZ KONUSU”

Her gün hastaneye yatanlar var ve hastaneden taburcu olanlar var. Çevre illerin tamamında bir yoğunluk söz konusu. Tüm hastalar hastanede yatmıyor, 3 aşamalı bir sistem var. Evinde izole olabilecekler evde izole ediyoruz” şeklinde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Evinde uygun şartları olmayan ve semptomu olmayanları yurtlara yönlendiriyoruz. Doktor gözetiminde olması gereken varsa, sağlık personelinin kontrolü altında bulunması gerekenleri de hastanede tedavi ediyoruz. Bütün pozitif vakalar hastanede kalmıyor. Dünya’da da böyle, Türkiye’de de böyle. Dolayısıyla vatandaşlarımız, testim pozitif çıktı, hastaneye yatırılmadım, kimse ilgilenmedi diye düşünmesin. Kamu görevlileri ve sağlık çalışanlarının süreci şeffaf bir şekilde anlatması ve vatandaşı bilgilendirmesi lazım. Bizim sıkıntımız, Gaziantep’in 2 önemli sıkıntısı var. Birincisi şehirleşme, ikincisi eğitim. 80-70 metrekare evde çok sayıda kişi yaşıyor. Sağlıklı şehirleşme yok, belirli bir izole olma ihtimali olmayanlar var. Pandeminin yayılmasında bunun da etkisi olduğunu düşünüyoruz.”

“KORONAVİRÜSE ÖZEL TELEFON HATTI KURULACAK”

Vali Gül açıklamasında, “444’lü hattımız olacak, insanların ulaşabileceği bir sistem oluşturacağız. İletişim kanalları açık tutulacak. Ambulansın dışında şoförlü araç kiralayacağız. Olabildiğince testlerin evden alınacağı bir mekanizma oluşturacağız. 112’nin yapacağı bellidir. Topyekun bir seferberlik halidir. Sahadan gelen aksayan ne varsa çözmek istiyoruz. Tüm bunlar sorunu ortadan kaldırmaz ancak elimizden geleni yapacağız” dedi. Gül açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“2 yıl daha kontrollü yaşam devam edecekse neler yapılabileceği sorusunu yanıtlayan Vali Gül, “2 yıllık süre uzmanların tartıştığı konular. İdari bir karar değil. Vatandaşlarımızdan bir sokağa çıkma yasağı olsun, sonrasında eski yaşama devam edilsin. Bunun olmayacağını anlatmak için bir ay evlerimize kapansak, kontrollü sosyal yaşama uymazsak yeniden başlayacaktır. Kalıcı çözüm bulunana kadar risk her zaman var. Herkes 15 gün evinde kalsa ve bu durum ortadan kalksa, 15 günle çözülmeyecek. Dünyada bu ortadan kalkmadıkça çözülmez. Burada Gaziantep ve başka şehirlere düşen, virüsten korunmaya çalışmaktır. Gaziantep'te vaka sayısı çok fazla. Türkiye'de vaka sayısı fazlayken biz de vaka azdı. Şimdi Türkiye'ye oranla vaka sayımız fazla. Kurallara uymadığımız müddetçe hasta olma olasılığımız yüksek. İyileşen 9 bin hemşehrimiz var. Son günlerde gündemimiz; düğünler.  Düğünlerde kurallara uymadığımız müddetçe, doğacak çocuklar belki de ailesinden bir bireyi kaybedecek. Bu sebeple düğünleri 1-2 saat içerisinde bitirelim. Düğünlere ilgili kapalı alanlarda kamera kayıtlarını her gün toplayacağız. Kurallara uymayanlar varsa 15 gün süreyle düğün salonunu kapatacağız. Kurallara uymayanlara böyle bir yaptırım uygulayacağız. Sosyal mesafe ihlaline ve kalabalığa girmek doğru değil.
 Düğün, kına, çeyiz yapalım derseniz herkese yazık etmiş olursunuz. Herkes kendi başına gelene kadar bir başkasının hasta olacağını düşünüyor. Koruyucu ve önleyici tedbir almamız gerekiyor. Herkesin başına polis, bekçi, kamu çalışanı koyamayız. Çalışan sayısı belli, bu personelin pek çok görevi var.”

“MASKEYİ DÜZGÜN KULLANMIYORUZ”

“Maske zorunluluk haline getirildi ama maskeyi çenede, elde tutuyoruz. Bu hastalıkta kamu güçleri bizi koruyamaz. Hastalığa karşı alınacak tedbirlerde yüzde 90 vatandaş etkili. Bizim söylememiz ile kurallara uyuluyorsa maske ve mesafeye uyumalı. Maske takan, kurallara uyan tedbirini almış olacak. Maske takmayanlara 900 TL ceza kesiyoruz. Gaziantep'in geneli kurala uymuyor demek haksızlık olur. Türkiye’de kesilen cezaların 3’te 1’i Gaziantep'te yazılıyor. Ceza yazmak istesek bunun 10 katı yazılabilir” şeklinde konuşan Gül sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Bakanlığın üzerinde çalıştığı sistem sınıf mevcutlarının açılması. Bilim Kurulu illerin rakamlarına bakacak ve fiziki şartlarına karar verecek. Risk varsa devlet okulları açmaz. Veli kadar devlet de çocukların sağlığını düşünecektir. Gaziantep olarak, 100.yılda 100 okul kampanyasında 40'lı sayılara ulaştık. Darphanelerde 100.yıla özel madalyalar bastıracağız. Eğitime katkı sağlayanlara verilecek. Yayılan bazı rakamlar doğruyu yansıtmıyor. Günlük olarak evinde 10 binin üzerinde kişi karantinada tutuluyor. Bu kişiler ziyaret ediliyor. Temaslılar iyi tespit edilmeli. Karantinada bulunan kişilerin sağlık durumu kötü değil. Temaslı olan kişiler tedbir amaçlı karantinada kalıyor. Karantinayı ihlal edenler oluyor, bu konuda idari yaptırımlar uygulanıyor. Karantinadaki vatandaşlar için yaklaşık 700 görevlimiz mevcut. Maalesef teması olmadığını söyleyen hastalar sebebiyle yeni vakalar da oluşabiliyor. Temaslı hastaların bir kısmında bu tür yanlış beyanlardan dolayı sorunlar var. Günlük bin 500 civarında test yapıyoruz. İhtiyaç olsa 2 bin, 2 bin 500 test de yapabiliriz. 9 bin civarında İyileşen vatandaşımız var. Vaka sayılarının düşmesi gerekiyor. En azından makul seviyeye inmesi gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları şuan sahada olmayacaksa, katkıda bulunmayacaksa ne zaman saha olacaklar? Vatandaşın şuan ihtiyacı var, birkaç ay sonra ihtiyacı olmayabilir. 2 bin tane derneğimiz var. Bu derneklerin, kendi alanlarında sahada kakı sunmaları lazım. Topyekun mücadele gerekiyor.  Her kesimin desteğine ihtiyacımız var. bu durum uzadıkça, esnaf, memur, işçi, gazeteci, herkes kaybedecek. Polislerde toplam vaka sayısı 70’in üzerinde. İyileşenler oldu, hayatını kaybedenler de oldu.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler