USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Türkiye

Referandum tarihini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “YSK muhtemelen 16 Nisan tarihini uygun görerek...

Referandum tarihini açıkladı
10-02-2017 08:25
Gaziantep

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “YSK muhtemelen 16 Nisan tarihini uygun görerek 60 gün içerisinde seçim yapılması ile ilgili kararını önümüzdeki günlerde verecektir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş çeşitli temaslarda bulunmak üzere öğle saatlerinde Afyonkarahisar’a geldi. Kentte ilk olarak Vali Aziz Yıldırım’ı makamında ziyaret eden Kurtulmuş, burada gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onaylamasını değerlendiren Kurtulmuş, Türkiye’nin önünde önemli dönemeçlerden birisinin olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasa değişiklik teklifini onaylamasıyla birlikte gözlerin Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) olduğunu anımsatan Kurtulmuş, “YSK muhtemelen 16 Nisan tarihini uygun görerek, 60 gün içerisinde seçim yapılmasıyla ilgili kararını önümüzdeki günlerde verecektir. Hayırlı uğurlu olsun. Bu anayasa değişiklik paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 339 oy alarak milletin vekilleri vasıtasıyla onaylanmasından sonra şimdi sıra doğrudan doğruya millettedir. Söz de karar da yetki de millettedir. Millet ne derse başımız gözümüz üstüne. Bundan sonra anayasa halk oylamasında çıkacak sonuç, herkes tarafından büyük bir olgunlukla karşılanmak mecburiyetindedir” dedi.

“SÜREKLİ OLARAK SANDIKTA MİLLETİN DEDİĞİ OLDU”

Kurtulmuş, anayasa değişiklik paketinin halk oyuna sunulmasının bile Türkiye demokrasisinin geldiği noktayı, olgunluğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek, "Eğer Türkiye, çevremizdeki ülkelerden, Ortadoğu’daki, maalesef, büyük kaoslar ve krizler yaşayan ülkelerden birisi olmadıysa bundaki en önemli nedenlerin başında herhalde sandığın ortada bulunması geliyor. Türkiye, darbeler yaşadı, başbakanlar idam edildi, siyasi partiler kapatıldı, işbaşındaki iktidarlar işbaşından alaşağı edildi. Ama ne olursa olsun sonuçta sandık ortada olduğu için sürekli olarak millet kazandı, sürekli olarak sandıkta milletin dediği oldu. Türkiye’de en zor değişimler bile sandık vasıtasıyla gerçekleştirildi. Dolayısıyla biz sandığın gücüne inanırız. Sandığın gücü, milletin iradesinin yegane hakim olması anlamına geliyor. Türkiye de inşallah bu 16 Nisan’da olacağı hesaplanan bu halk oylamasıyla birlikte, egemenlik tam manasıyla kayıtsız şartsız milletin olacaktır. Millet, bu süreçte görüşünü, reyini kararını sandıkta ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.

“BU KAMPANYA BİR SİYASİ PARTİ KAMPANYASI DEĞİLDİR”

Referandum oylamasında fikir özgürlüğü vurgusunda bulunan Kurtulmuş açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ümit ederim ki bu seçim kampanyası aynı şekilde Türkiye demokrasisinin olgunluğuna yakışır bir şekilde sürdürülecektir. ‘Evet’ diyenler, ‘Hayır’ diyenler herkes görüşlerini ortaya koyacak, herkes özgür, açık bir seçim kampanyasının parçası olacak, tarafı olacak. Nihayetinde bu kampanya bir siyasi parti kampanyası değildir. Herhangi bir referandum paketidir, anayasa değişiklik paketidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin onaylanmasıyla ilgili bir değişiklik önerisidir. Biz bu öneriyle milletimizin büyük oranda ‘Evet’ diyeceğine inanıyoruz. Böylece Türkiye’de daha etkin bir yönetimin sağlanacağı, siyasi ve ekonomik istikrarın tam manasıyla sağlanacağı bir yönetim modeline Türkiye’nin geçeceğine yürekten inanıyorum.”

“CUMHURİYET’İN NİTELİKLERİ KONUSUNDA İSE EN UFAK BİR TARTIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Anayasa değişiklik paketiyle ilgili oylamanın rejimin mahiyetiyle ilgili bir oylama olmadığını bir kez daha hatırlatan Kurtulmuş, “Bu konuda yanlış anlaşılmaların da ortadan kaldırılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin rejimi bellidir. Cumhuriyettir. Cumhuriyet konusunda, Cumhuriyet’in nitelikleri konusunda ise en ufak bir tartışma söz konusu değildir. Böyle bir teklif söz konusu değildir. Şu andaki halkın önüne gelecek olan bu anayasa değişiklik paketinde de rejimin mahiyetiyle ilgili en ufak bir şey ne teklif edilmiştir ne ihsas edilmiştir. Dolayısıyla burada sadece ve sadece bir yönetim sistemi değişikliğine gidilecek. Bununla ilgili bir düzenleme yapılacak. Halkımızın da bu konuda oy vereceği, karar vereceği kanaatindeyiz” diye konuştu.

“SEÇİM KAMPANYASI BİR ŞENLİK HAVASINDA GEÇSİN”

Son olarak kampanya dönemi hakkında temennilerinden bahseden Kurtulmuş, kampanyanın ötekileştirme olmadan yapılmasının önemli olduğunu hatırlattı. Kurtulmuş, "Seçim kampanyası bir şenlik havasında geçsin. Seçim kampanyasında herkes istediğini rahatça ortaya koysun, konuşsun, karşı taraftaki ötekileştirmeden hakaret etmeden insanlara gruplara farklı siyasi partilere haddini aşan, maksadını aşan sözler söylemeden bu kampanyayı inşallah yürütelim ve Türkiye demokrasisinin önemli bir sınavını daha başarıyla vermiş olalım. İnşallah 16 Nisan akşamında da Türkiye, yeni bir dönemin başlangıcını yapacaktır. Yeni bir yönetim sistemiyle etkin ve hızlı bir yürütme mekanizmasına kavuşacaktır” dedi.

Kurtulmuş, valilik ziyaretinin ardından Cuma namazını protokol üyeleri ile birlikte tarihi Ulu Cami’nde kıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler