USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

NTO Başkanı Özyurt TRT Radyosuna Konuk Oldu

NTO Başkanı Özyurt TRT Radyosuna Konuk Oldu
10-10-2016 10:19
Gaziantep

Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt TRT Çukurova Radyosuna konuk oldu.

TRT Çukurova Radyosunca yayınlanan Akdeniz’den Toroslara kuşak programına telefon bağlantısı ile katılan NTO Başkanı Özyurt Nizip zeytin ve zeytinyağının dünyaya açılması için yapılan çalışmalar hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.

Gaziantep toprak ve iklim koşulları bakımından zeytincilik için ideal olduğunu belirten Özyurt: “Zeugma Antik Kenti'nde yürütülen kurtarma kazılarında ulaşılan zeytin çekirdekleri  Gaziantep'te 5-6 bin yıldır zeytincilik yapıldığını ortaya koyuyor. Bizim hedefimiz de Gaziantep'i Türkiye'nin zeytin üretim merkezi yapmak için çalışıyoruz.” dedi.

İlk olarak Nizip Ticaret Odası tarafından 2005 yılında Nizip zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bir rapor oluşturulduğunu belirten NTO Başkanı Özyurt sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “2009 yılından itibaren yapılan çalışmalar neticesinde "Nizip Zeytinyağı" coğrafi işareti alınmıştır. Aynı zamanda 2009 yılında Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Akıl Platformu toplantısı Nizip’te gerçekleştirilmiştir. 2010 yılında Kesintisiz Kontinü sistem zeytinyağı üretimi operatörlüğü kursu düzenlenmiş olup 2011 yılında İtalyan Tadımcılar Birliğinin eğitmenleri tarafından Tadım Eğitimi Nizip Ticaret Odası’nda verilmiştir. 2013 ve 2016 yıllarında zeytin ve zeytinyağı ile faaliyette bulunan üyelerimizi İzmir’de düzenlenen Uluslararası Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarına katılmaları sağlanmıştır. 2014 yılında ise "Nizip Zeytinyağı Sektör Analizi Proje"si ile Nizip zeytin ve zeytinyağının ulusal ve uluslar arası platformda hak ettiği yeri alabilmesini sağlamak amacıyla sektör analizi gerçekleştirilmiş ve  "Nizip Zeytinyağı Sektör Analizi Raporu" oluşturulmuştur.  Raporda sektördeki firmalarımızın bölgesel mevcut durumunu ortaya çıkarılmış, Nizip Zeytinyağı Sektörünün SWOT Analizi Yapılarak güçlü yönler, zayıf alanlar, fırsatlar ve tehditler belirlenerek Sektörün Stratejik Hedefleri ve Hedeflere Ulaşmak İçin Eylem Önerileri oluşturulmuştur. 2015 ve 2016 yıllarında ise Nizip Zeytinyağı Sektör Analizi Raporu 'muzda "organik tarıma elverişli, uygun alanların mevcudiyeti" fırsat olarak değerlendirildiğinden “En Doğalından Nizip Organik Zeytini Projesi” yürütülmüştür.” şeklinde konuştu.

Sektörün Sorunlarını ve Çözüm Önerileri’ni Belirledik

Nizip Zeytinyağı Sektörünün Sorunlar ve Çözüm Önerileri ile ilgili de bilgiler veren NTO Başkanı Özyurt su ifadelere yer verdi: “ Sektörle ilgili istatistikî veriler güncel değildir. Rekolte tahmin çalışmaları uzmanların sadece tecrübeleri ve gözlemlerine dayanarak yapılmaktadır. Uzaktan algılama sistemleri kullanılarak, bir coğrafi bilgi sistemi ve güvenilir veri tabanı oluşturulmalıdır. Başta ağaç sayısı olmak üzere, sektördeki verilerin güncelleştirilmesi gerekiyor. Bunun için oluşturulacak projeye AB, Bakanlığımız ve Sektör Temsilcilerince destek sağlanması gerekmektedir. Yeni dikim alanları için dünya çapında iklim değişikliği dikkate alınarak bu tür tehditlere karşı daha dayanıklı olabilecek rakım, konum ve toprak yapısındaki alanların belirlenmesi, havza bazlı destek modelinde AB’ de daha az kayırılmış alanlar denen ve ülkemizde geleneksel meyilli alanlarda mukim zeytinlikler için ilave desteklerin verilmesi önem arz etmektedir. Düzenli ve yüksek verimli, ihracata uygun zeytin çeşitleri tercih edilmeli ve “sert çekirdekli” meyveler ile karışık dikimler önlenmelidir.  Stratejik bir ürün olması nedeniyle zeytinyağının prim sisteminin zeytinyağına değil ham dane zeytine 50 Krş ya da zeytinyağına 1-1,5 TL seviyelerine çıkarılması gerekmektedir. “dedi.

Ürün Maliyeti Düşürülmesi İçin Ar-Ge Çalışmalarının Desteklenmesi Gerekiyor

Zeytin hastalıklarıyla mücadelede yeni yaklaşım ve yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Mehmet Özyurt  “Fidan üretiminde bölgesel adaptasyon önemli olup, coğrafi yöre ile özdeşleşmiş çeşitlerin kendi bölgelerine dikiminin teşvik edilmesi, bölgesel bir “Envanter Projesi” hazırlanarak kayıt dışı ağaçlar tespit edilmeli ve dikime uygun zeytin alanları süratle ağaçlandırılmalıdır.” dedi.

Zeytincilik sektöründe ürün ve üretim maliyetinin düşürülmesine dikkat çeken Özyurt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mutlak gerekli görülen ve zeytincilikte kullanılan girdilerden başta akaryakıt ve enerjinin ucuzlatılması ve Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi gerekiyor. Firesiz ve hızlı zeytin toplama için mekanik hasadın özendirilmesi ve yardımcı malzemelerin temini ve üretimini kolaylaştıracak önlemlerin alınması, zeytin hasat makineleri küçük ve orta üreticilerin alımını kolaylaştırmak üzere fiyatlarının kontrolden geçirilmesi, ayrıca gövde sarsıcı gibi büyük makinelerin da teşvik kapsamına alınması sektörde ürün maliyetlerini düşürecektir. Kalite kayıplarının önlenmesi için zeytinyağlarımızın, azot korumalı paslanmaz çelik tanklarda depolanabilmesinin desteklenmesi, bu kapsamda Lisanslı Depoculuğun teşvik edilmesi, “Modern Laboratuar”ların kurulması ile böylece her yıl iç piyasa ve ihracata uygun, kaliteli ve düzenli bir zeytinyağı arzının sağlanacaktır. Ayrıca AB’ de olduğu gibi piyasayı regüle edici fiyat ve destek modellerinin uygulanması piyasadaki fiyat dalgalanmalarını engelleyecektir." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler