USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

MERİÇ İLE DOBRA DOBRA

MERİÇ İLE DOBRA DOBRA
21-01-2019 12:10
Gaziantep

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Melih Meriç, yeni dönemde ana muhalefet partisi olarak yapılacak çalışmaların ip uçlarını açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Melih Meriç, göreve atanmasının ardından Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Yerel seçimlerde ittifak doğrultusunda Gaziantep’te aday belirleme sürecine ilişkin görüşlerini dile getiren Meriç, Celal Doğan’ın Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ilişkin süreç ve tüm gelişmeleri bir bir anlattı. Meriç, aday belirleme sürecinde ittifak çerçevesinde görüşmelerin genel merkezler düzeyinde devam ettiğini anlattı.

“İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ ÇERÇEVESİNDE BEKLİYORUZ”

İyi Parti ve CHP’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığında İyi Parti’de karar kılındığına dikkat çeken CHP İl Başkanı Melih Meriç, “Görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler çerçevesinde şayet Büyükşehir Belediye Başkan adayının İyi Parti tarafından çıkartılmasına tam karara verilirse adaylar üzerinde çalışmalarımızı sürdürürüz” dedi. Celal Doğan isminin Gaziantep’te artı bir diğer olduğuna dikkat çeken Meriç, seçim çalışmalarının tüm şıklar üzerinde aralıksız bir şekilde sürdürüldüğünü anlattı.

“CHP TABANIDA DEĞİŞİM BEKLİYORDU”

Bizden önceki başkanımız ve ekibi de emek vermişler, zaman harcamışlardır. Tabanımız da bunu iyi biliyor” şeklinde açıklamalarını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Melih Meriç, “Benim de aynı şekilde emek vereceğimi, mahcup etmeyeceğimi biliyorlar. Bu nedenle çok bir tepkide gelmedi. Hatta beklediğimden bile az tepki aldım. Demek ki CHP tabanı da böyle bir değişimi bekliyordu” şeklinde konuştu.

Seçim arefesin de yönetim değişmesi bizler için de sürpriz oldu. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Siyaset uzun süreli bir maratondur. Daha önceden genel başkanımızla bir çok kereler görüşmüştüm.İl başkanlığı dışında bir iki görev teklifi daha olmuştu.Ama ben mevcut yapının devam etmesinden dolayı çok sıcak bakmıyordum.Genel merkezin ve daha çokta genel başkanımızın  şahsımla ilgili tasarrufu olunca da kabul ettim.Yoksa genel merkeze gidip böyle bir teklifte bulunma şansımız zaten yok.Genel başkanımızın şahsi bir tasarrufları doğrultusunda,MYK üyelerimize de teklifi  dile getirince bu süreç gelişmiş oldu.

Seçimlere çok az bir zaman kala yönetim değişimi sıkça rastladığımız bir şey de değil.

CHP’nin her üyesi aynı ilkeler çerçevesinde partisinden farklı bir yapılanma içerisinde olmaz.Ben de her CHP üyesi gibi aktif siyasette çok yer almasam da partinin ilkesiyle, tüzüğüyle haşır neşirdim. Siyaset yolunun hangi tarafta olunacağını, hangi yolda gidileceğini yakından takip ediyordum. Zaten öncekinden çokta farklı bir bakış açımızda olmayacak.Belki bir iki yolumuzu farklı yollardan geçireceğiz partimizi.Bu da genel merkezle mevcut yönetim arasındaki farklar bunlar.Yeni ve  farklı bir bakış açısıyla Gaziantep’te CHP’yi daha iyi noktalara getirmeye çalışacağız.

Gaziantep CHP içinde çok önemli bir şehir. Değişimin teşkilatta  yansıması nasıl oldu?

Teşkilatlar,değişimle alakalı çok ta istekli hiçbir zaman olmaz. Özellikle de seçimle yönetime gelmiş bir ekibin değişmesi söz konusu olursa.CHP’nin her üyesi bu partinin bir evladı gibidir.Bizden önceki başkanımız ve ekibi de emek vermişler, zaman harcamışlardır.Tabanımız da bunu iyi  biliyor.Benim de aynı şekilde emek vereceğimi, mahcup etmeyeceğimi biliyorlar.Bu nedenle çok bir tepkide gelmedi.hatta beklediğimden bile az tepki aldım.Demek ki CHP tabanı da böyle bir değişimi bekliyordu.

Celal Doğan sizce ortak adaydan çıkacak isim mi? Anlaşma sağlanırsa parti de etkisi nasıl olur?

Celal Doğan HDP’ ye geçmiştir ama CHP tabanından da asla kopmamıştır. Celal Doğan CHP bayrağı adı altında bu şehre 15 yıl belediye başkanlığı yapmıştır.Seksen öncesi de CHP milletvekili olarak temsil etmiştir.Zaman zaman siyasi bakışlarda değişiklik olabilir.Çözüm süreci ile alakalı Türkiye ‘de yeni bir yapılanma söz konusuydu.Bu yapılanma içerisinde AK Parti de de HDP ile Dolmabahçe görüşmelerine varıncaya kadar çok yönlü görüşmeler yapıldı.Bunun kamu oyuna yansımayan yönleri de var.Sayın Celal Doğan’da sürece katkı sunmak amacıyla  bir görev olarak kendisin de hissederek böyle bir tercih yapmıştır.
Celal Doğan Gaziantep’te karşılığı olan,tecrübeli  bir siyasetçidir.CHP dışındaki “hayır” bloğunu oluşturan bütün bileşenleri bir araya getirebilecek bir isimdir.
Ama İYİ Parti ile yapılan protokol gereği büyükşehir İYİ Partidedir. Süreçten sonra genel başkanların yan yana gelip tekrar görüşecekleri bilgisini de  aldım. Çıkacak sonucu sizler gibi bizlerde beklemekteyiz.  

Koray Aydın, Celal Doğanın ortak aday olmasına çok da sıcak bakmıyor ama..

Koray Bey’de tecrübeli bir siyasetçidir. Celal Doğanla da bire bir ilişkide olduğunu biliyorum. Aynı meclisin altında çalışıp beraber mesai de harcamışlardır. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan her vatandaş, farklı siyaset içerisinde olsalar da aynı gemi içerisinde olduklarını  hiçbir zaman unutulmamalıdırlar. Ve bu gemiyi de birlikte yürütmek zorunda olduğumuzu bütün siyasi partilerin de bilmesi  lazım.

HDP şimdiye kadar sessiz gidiyor. Adaylarını da açıklamadılar. Celal Doğan faktörü  doğru isim olmaz mı?

HDP’ de kendi adayını çıkarmak konusunda çalışmaları olduğunu biliyoruz. Sonuçta mevcut yapının karşısında” hayır” bloğunun içinde olan bir parti.Bu nedenle HDP de bekliyor.Karşılığı olan bir parti ve kendi siyasi görüşlerini devam ettirecek bir aday çıkarsa destek verecekleri konusunda sözleri olmamasına rağmen böyle bir talepte bulunabiliriz.

Celal Doğan olmazsa herkesin kabul göreceği bir “B” planı  var mı? 

İYİ Parti ile ittifakımız var. Öncelikle adayları masaya yatıracağız.Şehre hizmet edeceğine inandığımız ,partimize de uygun bir adayla yolumuza devam edeceğiz O yüzden de İYİ Partiden gelen teklifler değerlendireceğiz. Bir, iki isim  de var. Ancak biz genel merkezin vereceği karara göre süreci sürdüreceğiz. Bir iki güne kadar da  sonuçlanır.

Bu dönemde, belediye başkan adayları çıkmadan meclis üyesi adayları açıklanmaya başlandı. Sayıları da yeterli değil. Bu dönemde meclis üyesi adaylığı neye göre belirlenecek? Meclis üyesi profili nasıl olmalıdır?

Eğer, ben duygusundan arınamazsak liyakatli, bu işi bilen,hem eğitim konusunda , hem kamu oyundaki karşılığı konusunda, partide aktif siyaset içinde yer alan veya almayan insanlar şeklinde bizim teklif götürmemiz lazım. Eğer teklif götürme cesaretimiz yoksa da aynı kısır döngüler içerisinde gideriz.Benim en büyük amaçlarımdan biriside bu.İş hayatımda  yenilikçiliği ve cesareti seven biriyim.Özellikle şehir meclisinde mimar,mühendis, avukat,yeminli mali müşavir,işçi, emekli hepsinin karma olarak olması gerektiğine inanıyorum. Hedefimde de bu var.Kimseye ön yargım yok.Bana olan önyargıları çokta ciddiye almadan doğru bildiğim noktada yürümeye devam edeceğim.Genel başkanımız birebir konuştuğumuz konularda arkamda durursa hem örgüt hem de kamuoyu bunu görecek.

Parti de sıkıntı olan asker delegasyon yapısı bu dönemde yıkılacak mı?

En büyük hedeflerimizden  bir tanesi de CHP’de demokrasinin tam olarak iletilmesi olacaktır.Bizim çekirdek kadro dediğimiz ilk başlangıç noktamız da delegelerdir.Eğer delegeler demokratik olarak seçilmezse zaten partinin tabandan en üst noktasına kadar demokratik seçim kazanma şansınız da yoktur.Bu nedenle ilk delege seçiminde, il yönetiminin kontrolünde, her mahalleye bir sandık koyarak seçime giderek,çıkacak sonuçlara da saygı duyarak  CHP’de demokrasiyi işleteceğiz.

Genel Başkanın size Gaziantep ile ilgili tavsiyeleri oldu mu? Babanızın da tecrübelerinden faydalanıyor musunuz?

Babamın zamanında Gaziantep’te CHP çok başarılı süreç yaşadı. O dönemler de CHP’nin Gaziantep’in kalesinin bayrağının dikildiği dönemlerdir.Hem babamdan hem de o dönemdeki arkadaşlarının tecrübelerinden faydalanıyorum.Genel başkanımızda benden çok farklı düşünmüyor.Bir değişim yaşanması gerektiğine özellikle kadrolardaki tıkanıklığın giderilmesi gerektiğine ,yeni kayıtların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Gençlerin ve kadınların sayılarının artması, disiplinin bir an önce ortaya konması,  bunlar  partimiz için çok önemli. Özellikle de kadın üyelerimizi CHP’ye bekliyoruz. Her zaman da yanlarında olacağız.

Son on beş yıldır meclislerin ortak gündemi imar oluyor.Seçimi kazanacak olursanız kentin imarı ile ilgili tavrınız ne olacak? Yine aynı tabloyu görecek miyiz?

Meclislerde imarın sürekli gündem de olmasının nedeni, şehrin gerçekten tamamıyla alakalı, doğru imarın uygulanmamasıdır. Doğru imarı ortaya koymadıysanız her mecliste bunları değiştirmek zorunda kalırsınız. Elinizdeki arsaları rant amacı için kullanamaya  bu şekilde de belediye bütçesini ayarlamak mantığıyla  bütçe oluşturuyorsanız, doğru imarını da ortaya koyamazsınız. Sosyal alanları şehrin nefes alanlarını rant amacıyla kullanmamanız lazım. Ve bütün planlamaların tek noktadan çıkması da en doğru olanıdır. CHP olarak belediyeleri alırsak altı ay içerisinde şehrin geneliyle alakalı doğru imar planlarını masaya yatırıp doğru projelerin uygulanmasını hayata geçireceğiz.

İnşaat işiyle de uğraşan birisi olarak, mevcut muhalefet meclis üyelerinin çalışmalarını nasıl gözlemlediniz?

Arkadaşlarımız beş yıllık süreçte ellerinden geldiğince katkı sunmaya çalıştılar. Eksiklikleri ve hataları da olabilir. Ama emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte de arkadaşlarımızla bir araya gelip tecrübelerinden faydalanacağız.

Size göre genel anlamda  kent ile ilgili yapılan güzel bir şeyler var mı?

Tabi ki de vardır. Rakibin her yaptığını kötü diye nitelemekte yanlış olur. Sonuçta iktidarda dahil, kimsenin art niyetli olarak bu şehre kötülük yapmak isteyeceklerine inanmıyorum. Bakış açısıyla ilgilidir bu. Doğru bakarsanız, bireysel bakmazsanız ortak akılla da hareketle güzel şeyler yapabilirsiniz. CHP belediyeleri aldığı takdirde bu noktadan hareket etmeli. Bütün bileşenlerle alakalı ihtiyaçlarını beklentilerine uygun projelerle yola çıkılması lazım.

Suriye operasyonu Gaziantep’i nasıl etkiler?

Uzun süredir yanı başımızda devam eden savaşın hem ekonomik olarak hem de ticari olarak zararlarını zaten görmekteyiz. Suriyeli sığınmacılarla entegre sorunu yaşamaktayız. Herkes kendi vatanında yaşamalı ki başka türlüde mutlu olunmaz. Bir an önce Suriye deki operasyonların savaşın durması, barışın biran önce sağlanması lazım. Türkiye’nin de tek başına Suriye’yi sahiplenmesi gibi bir politikanın da olmaması lazım. Burada sadece Türkiye de yok. Aktörlerin fikirleri zaman zaman çok çabuk değişiyor. Eğer yanımızda ve karşımızdaki aktörlerin bizim dışımızda verecekleri ortak bir kararda bizi dışlarlarsa Türkiye çok büyük zararlar görür. Ben ilişkilerin masa başında barışçıl bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğine inanıyorum. Yoksa operasyon yapılır ama tek kalırsak ki bu benim en büyük endişemdir.Sonuçta hiç birimiz ülkemizin zarar görmesini istemiyoruz. Yanlış verilecek bir kararda hepimiz aynı oranda zarar göreceğiz.İç  siyaset ayrı bir plartformdur. Dış siyasette de TBMM’nin   daha aktif çalıştırılması gerektiğini düşünüyorum. Ortak payda da herkesin herkesin fikri olmalı.Fikirler de masa da yapıcı, barışçıl sonuçlara yönelik  konuşulmalı.

Seçimlerle ilgili mesajınız nedir?

CHP tüm örgütleriyle bu seçime hazırdır. Adayımızı bekliyoruz.İYİ Partiyle ittifakın sonuçlanmasını bekliyoruz. İnşallah bizim beklediğimiz çerçeve de doğru sonuçlanır. Ne olursa olsun bu seçimlerde kazanmak için varız. Elimizden gelen her şeyi de yapacağız. Gaziantep’te CHP’nin artık belediyeler almasını ve yönetmesini istiyoruz. Söz sahibi olmak istiyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Doğru işler yapacağımıza inansınlar. Kadınların gençlerin daha fazla aktif olmalarını bekliyoruz. Bu seçimde onlara çok fazla ihtiyacımız var. Yeni yönetim olarak kapımız herkese açık.

HABER//MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler