USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

"Kültür ve turizmin başkenti Gaziantep"

18-01-2017 10:35
Gaziantep

Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, kentte kültür ve turizme yönelik çalışmaların son dönemde hız kazandığını söyledi. Gaziantep’te kültür ve turizm alanında önemli projelerin aşama aşama gerçekleştiğine dikkat çeken Cihan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in projelerin tamamlanmasında büyük desteğini gördüklerini dile getirdi.

!#**v883&pl=true**#!

“TARİHİ KÜLTÜR YOLU GELECEĞE YÖN VERİYOR”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin projelendirdiği Kültür Yolu Projesinin önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, “Tarihi Kültür Yolu’nda 22 cami, 3 kilise, 1 havra, 1 mevlevihane, 3 mescit, 21 han, 10 hamam, 4 çeşme, 2 mektep, 2 kolej, 1 hastane, 3 bedesten, 3 kahvehane, 9 çarşı, 5 türbe, 1 Kütüphane, 1 Adliye Binası, 1 Gar Binası, 1 Anıtsal Dut Ağacı, 1 Köprü, 1 Şehitler Abidesi, 1 Eski Belediye Binası, 13 müze yeri almaktadır. Kültür Yolu’nda gezi düzenleyen yerli ve yabancı turistlerimiz birden fazla mekanı görmenin heyecanını yaşıyorlar” diye konuştu. “Son 2,5 yılda (Seferpaşa ve Düğmeci Mahalleleri Sokak Sağlıklaştırma Projeleri kapsamında 7.912 metre uzunluğunda aks restore edilerek turizme kazandırılmıştır.) Bostancı, Tişlaki ve Şekeroğlu Mahallelerinde sokak sağlıklaştırma projeleri hazırlanmış, uygulamanın tamamlanmasıyla 15.776 metre uzunluğunda aks restore edilecektir” şeklinde konuşan Cihan, çalışmaların aralıksız şekilde süreceğini anlattı.

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJELERİ VE UYGULAMALARI

“Globalleşen dünya düzeninde kültür turizmin yeri bir adım daha öne çıkmaktadır. Ülkeler malları ile değil kimlikleri ile yarışarak dünya pazarındaki yerini alabilmektedir. Rekabet koşullarının ağır olduğu dünya pazarında ancak kimlikleri ile tutunarak kültür turizmi geliri ile kentine ve ülkesine katkı sağlamaktadır. Kentleri meydana getiren en önemli iki olgu; mahalle ve çarşılardır. Mahallelilik bilinci günümüzde yok olmaya yüz tutmuş kültürümüzün adeta mihenk taşıdır” şeklinde sözlerini sürdüren Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, “Sokak sağlıklaştırma çalışmalarımızın asıl amacı mahallelerimizde, mahalleli olma kültürünü yeniden yaşatmak ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar haline getirmektir. Tescilli kültür varlıkları yasa ve yönetmeliklerle korunduğundan ağır bürokratik işlemlere maruz kalmaktadır. Kaldı ki ufak tefek tamiratlar dahi belli bürokratik işlemden geçmektedir. Bunun yanı sıra restorasyon işinin maliyetinin yüksek olması, yetişmiş usta sayısının az olması en büyük sıkıntılardır. Belediyemiz hem bu bölgelerde yaşayan halkımızın maddi durumlarını da gözeterek halkımız adına proje hazırlatarak koruma kurulundan onaylatmış ve uygulamasını da üstlenmiştir” dedi.

“BİNLERCE KİLOMETRELİK SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI YAPTIK”

Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, “3.074 metre uzunluğundaki aks, Gaziantep Kalesinin hemen güney batısında kent merkezini kaleye bağlayan stratejik bir konuma sahip Düğmeci Mahallesi; Kahyaoğlu, Düğmeci, Karakoca, Eski Postahane ve Ömeriye Cami sokaklarından meydana gelmektedir. Sokak sağlıklaştırma projeleri Belediyemiz KUDEB Daire Başkanlığı ekiplerince hazırlanmış ve projeler, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylatılmıştır. 10.04.2015 tarihinde fiilen sokak sağlıklaştırma işlerine başlanılmış ve 28.03.2016 tarihinde de %100 oranında tamamlanmıştır. 4.838 metre uzunluğundaki aks üzerinde tescilli tescilsiz Antep evlerinden meydana gelen Seferpaşa Mahallesi Gaziantep Kalesinin hemen batısında, Çekirdek, Tinkönü, Araptarlı, Çocuk Yuvası Geçidi, Depo, Kanavetçi, Pazarbaşı ve Hamo sokaklarından meydana gelmektedir. Sokak sağlıklaştırması; Mahallede yer alan tescilli-tescilsiz tüm yapıların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılması ve uygulanmasını kapsamaktadır. Fiilen sokak sağlıklaştırma işlerine 31.07.2015 tarihinde başlanılmış ve 21.11.2016 tarihinde %100 oranında tamamlanmıştır. Seferpaşa ve Düğmeci Mahalleleri Sokak Sağlıklaştırma Projeleri kapsamında mahalledeki tüm evlerin; çatıları, sokağa bakı veren tüm cepheleri, bahçe duvarları, kapıları, pencere doğramaları, cumbaları, yenilenerek bakım onarımı yapılmıştır. Ayrıca mahalledeki mevcut asfalt döşeme kaldırılarak yerine hem özgün, aynı zamanda doğa dostu doğal taşlar ile yenilenerek daha sağlıklı bir mahalle alt yapısı oluşturulmaktadır. Aydınlatma elemanları yenilenerek daha aydınlık ve yaşayan bir mahalle olmasını hedeflenmektedir. Ayrıca günümüz gelişen teknolojisi doğrultusunda, elektrik, telefon, internet, doğal gaz hatlarını yenileyerek gelişmiş semtlerle adeta yarışır konuma getirilmektedir. Mahallenin kültürüne örf, adet ve ananesine uygun kentsel tasarım üniteleri ile komşuluk ve mahallelilik bilincini arttırılması hedeflenmektedir. Böylece toplam 7.912 metre uzunluğunda aks restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Bostancı, Tişlaki ve Şekeroğlu Mahallelerinde sokak sağlıklaştırma projeleri hazırlanmış, uygulamanın yapılmasıyla 15.776 metre uzunluğunda aks restore edilecektir” şeklinde konuştu.

“HAMAM KÜLTÜRÜ BU MÜZEDE YAŞIYOR”

“Ülkemizin ve Gaziantep’in tarihi ve kültürel mirasında hamamların önemini, bu yapıların kent mimari dokusundaki yerini ortaya koymak ve unutulmaya yüz tutan hamam kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Paşa Hamamında bir konsept ve senaryo doğrultusunda Hamam Müzesi’nin yapılması planlanmış ve bu amaçla Hamam Müzesinin tefrişat projesi hazırlanmıştır” diye sözlerini sürdüren Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, “Müze yapılacak olan (1564/1565 yıllarına tarihlendirilen) Paşa Hamamı’nda restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla teşhir tanzimi yapılmıştır. Tarihi, kültürel ve sosyal açıdan kent belleğinde önemli yeri olan hamam kültürüne dair yerel, ulusal ve yabancı tüm araştırma ve yayınlardan faydalanılarak oluşturulan müze içerisinde; Türklerde su kültürü, hamam kültürünün kökeni ve tarihsel gelişimi, Türk-Osmanlı Hamamları, Gaziantep’te hamam kültürü ve Gaziantep hamamları, hamam mimarisi; hamam adabı, tellak, natır, erkek hamamı, çalgılı-yemekli güvey hamamı, gelin hamamı, lohusa hamamı, hamamda kız bakma, beraberindeki yeme içme ve eğlence kültürü gibi hamam ritüelleri canlandırma, dekorlar ve görsel panolarla anlatılmıştır. Dekorlarda ve özel tasarlanmış vitrinlerde araştırma sonucu elde edilecek hamam kültürüne ait eşyalar sergilenmektedir. Özel tasarlanmış taş görünümlü polyesterden yapılmış mankenler ile dekorlara üç boyut kazandırılmıştır. Müzeye yerleştirilen dokunmatik ekranlar aracılığı ile yapılan sözlü tarih çalışmaları, hamam kültürü interaktif olarak ziyaretçilerin bilgisine sunulmuştur” dedi.

GAZİANTEP KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

“1950'li yıllarda yapıldığı bilinen eski Adliye Binası, Kültür Bakanlığı tarafından mimarisi ile Cumhuriyet Dönemi özelliklerini yansıttığından taşınmaz kültür varlığı olarak tescile değer görülmüştür. Eski Adliye binası, anıtsal yapı olmasının yanı sıra belleklere kazınmış, adreslere konu olmuş yapı olarak kent merkezinde yer almaktadır. Kent kültürünü ve kent kimliğini yansıtan, kentin ulaşım ve yaşam yollarını toplayıp yönlendiren adeta kentin kalbi konumunda yer alan adliye binası olarak bilinen yapı, gelişen teknoloji ve değişen yaşam standartlarına inat kent merkezi olma özelliğini korumuştur” şeklinde konuşan Cihan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“1950’li yıllardan itibaren yapı, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü ve adliye sarayı olarak kullanılmış, 2008 yılından itibaren ise metruk bir halde bulunmaktaydı. 2014 yılında ihalesi yapılan binanın renovasyon işlerine 2015 yılının ilk aylarında başlanmıştır. Statik açıdan güçlendirilme çalışmaları devam ederken, fonksiyona yönelik ortak akıl çalıştayları yapılmıştır. Kamu, yerel ve sivil işbirliği doğrultusunda şehrin tüm organlarıyla alınan kararlarla, kent merkezinde kendini anlatan, sosyal sorumluluk bilincine sahip, doğa dostu, kadın istihdamını destekleyen, büyükşehirlerde şehircilik bilincini destekleyici, kentimizin kültürüne ve sanatına destek verecek, sanat altyapısını geliştirecek bir fonksiyon yüklenmesi fikri ortaya konmuş ve benimsenmiştir. 2015 yılı Aralık ayı itibari ile statik, restorasyon ve renovasyon projeleri ve uygulamaları tamamlanan bina, geçmişten günümüze yüklendiği tüm fonksiyonlarını, koridorlarında, duvarlarında, avlusunda görsel, işitsel sanat öğelerinin yorumları ile geçmişten geleceğe aktarmaktadır. Kendini anlatan bina; uyguluma tekniğindeki kullanılan malzemeler teknolojinin de katkısı ile insan sağlığına zararlı olmayan kimyasallarla geçmişini pasla, özgürlüğü formu ile, kırılan kalemleri ise statiği ile asma tavanlarına yansıtmış bir yandan da serbestliğin mutluluğunu, adaletin umudunu ve heyecanını renkli döşemesinde anlatmaya çalışmaktadır. Belediyemizin Rehabilitasyon Merkezi'nde madde bağımlılığı tedavisi görmüş gençlerin ve “Kadın Sığınma Evi”ndeki kadın misafirlerin sosyal hayatla barıştırma hedefi doğrultusunda, renkli cam kırıkları ile mozaiğin yeninden yorumlanarak sanata dönüştürülmesi ve uygulamasının yapılarak, sosyal sorumluluk bilincine sahip olduğunu göstermektedir. Mozaik yapım eğitimi almış bir ustanın yapabileceği motifleri döşemeye aktaran gençlerimizin ve kadınlarımızın doğaya dönüşümü olmayan lamine ve temperli cam atıkları ile sanat icra etmişler ve Türkiye'de, dünya'da örneği olmayan bu uygulama ile yapı, çevre dostu, doğaya saygılı bir bina olma özelliğini göstermiştir. Ayrıca yapının döşemesi ve çeşitli mahallerinde yaklaşık 5000 m2'lik alanda 100 ton civarında atık cam değerlendirilerek renkli camlar sanata dönüştürülmüştür. 12 Kadın misafirimize ve geleceği emanet edeceğimiz 16 gence sanat öğretmenin yanı sıra meslek kazandırılması ve sigortalı olarak çalışmaları ve bölgeye öncülük yapması projenin en önemli çıktılarındandır. 10.000 m2 kapalı alan, 1.000 m2 açık orta avlusu ile kentteki kültürel ve sanatsal etkinliklerin tanıtımı ve koordinasyonun sağlandığı merkeze başlıca; Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi, Kent Araştırma Komisyonu, Kent Kütüphanesi, Sanat Galerileri ve Sergi Salonları (1.350 m2), Kafe-Restoran, Çocuk Sanat Merkezi, Çocuk Tiyatroları, Çocuk Kütüphanesi, Yetenek Geliştirme Merkezleri (Müzik, Resim, Seramik, Ebru Sanatı, Tasarım Atölyesi), Turizm Enformasyon Merkezi, Halk Günleri Merkezi, Gaziantep Tasarım Atölyesi, Çok Amaçlı Salonlar, Yapının Kendini Anlattığı Mekanlar ve Güzel Sanatlar Atölyesi fonksiyonları verilmiştir. 2016 yılında ziyarete açılan merkezde; Mizyal Çocuk Resim Yarışması, Çocuk Sanat Sergisi, Gasmek Fotoğraf Sergisi, Geleneksel Türk Sanatları Sergisi, Çekül Vakfı Sergisi, Gravür Sergisi, Gasmek Geleneksel Sergisi yapılmış ve 7.500 kişi ziyaret etmiştir.

Kültür ve Sanat merkezi olarak hizmet veren bina, yapımı, hikayesi, bir kentin ortak akıl kararları doğrultusunda proje ve tasarım uygulaması ile doğaya saygılı geçmişin izlerini geleceğe sanatla anlatan, kentimize ve kentimizi ziyaret eden yerli yabancı turistlerin hizmetine sunulmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler