USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Video Haber

Konukoğlu: “Gaziantep gıda ihracatında yüzde 12,9 pay alıyor”

Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen, GAPTARIM ve GAPFOOD fuarları Ortadoğu Fuar Merkezi’nde törenle açıldı.

Konukoğlu: “Gaziantep gıda ihracatında yüzde 12,9 pay alıyor”
26-01-2017 11:23
Gaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen, “8. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)” ile ‘’13. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD)”, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde törenle açıldı.

!#**v940&pl=true**#! 

GSO tarafından, Gaziantep Ticaret Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Gaziantep Ziraat Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu İhracatçılar Birliği desteğiyle Akort Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarının açılışı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in katılımıyla gerçekleştirildi.

!#**g139&in=false**#! 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yaptığı konuşmada, tarımın ülkemiz için ve küresel ölçekte çok kritik öneme sahip sektör olduğunu, artan dünya nüfusu için gıda arz güvenliğinin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyelin gerçekleştirilmesi için son yıllarda büyük mesafe kat ettiklerini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

“Türkiye bugün, Avrupa’da tarımsal hasılada birinci, dünyada yedinci sıradadır. Bu önemli bir pozisyon, ama dünyada daha önemli konuma gelmek için ilave çabalar gerekiyor. İki temel sorunumuz; ölçek ve verimliliktir. GSYİH’nın yaklaşık yüzde 7’si tarımsal hasıladan oluşuyor. Fakat tarım sektöründe çalışanların, toplam çalışanlara oranı ise yüzde 21. Diğer sektörlere oranla tarımda kişi başına hasıla son derece düşüktür. Tarımda verimliliği artırmamız lazım. Bunun için de ölçek önemli olmakla birlikte bilgi yoğun, teknoloji yoğun tarımsal üretim yapmamız lazım. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının attığı güzel adımlar var. Mesela, havza bazlı üretim çok önemli bir reformdur.’

Gaziantep’in şanslı bir konumda olduğunu bildiren Şimşek, Hollanda’nın küçük bir ülke olmasına rağmen gıda ihracatının 100 milyar dolara çıktığını belirtirken, “Hollanda dünyadan tarım ürünlerini topluyor, işliyor, paketliyor ve büyük bir tarım ihracatı yapıyor. Aslında Gaziantep’te bir anlamda küçük ölçekte bu rolü üstlenmiş durumda’’ sözlerine yer verdi.

BAKAN YARDIMCISI MEHMET DANİŞ: “AR-GE DESTEKLERİMİZİ ARTIRACAĞIZ”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş da konuşmasında, 2002 yılında 3,2 milyar olan tarımsal ihracatın 2015 yılında 17 milyar dolara ulaştığını, gıda ürünleri ihracatı içinde Gaziantep’in payının çok yüksek olduğunu belirtti.

Daniş, bakanlık olarak verdikleri desteklerden bahsederken, şunları kaydetti:

“2002’den bugüne hükümetlerimizin 90 milyar liradan fazla tarımsal desteği oldu. Şimdi Milli Tarım Projemiz kapsamında yılda iki kere destek verilecek. Hedefimiz 2023 yılında 150 milyar dolar tarımsal hasılaya ulaşabilmek. Buna ulaşabilmek için de hem üretimde hem de sanayide Ar-Ge’ye, yatırıma ihtiyacımız var. Milli Tarım Projemiz kapsamında Ar-Ge desteklerimizi kademeli olarak on kat artıracağız.”

KONUKOĞLU: “GAZİANTEP GIDA İHRACATINDA YÜZDE 12,9 PAY ALIYOR”

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan nüfusun yeterli beslenmesi ve birçok alanda endüstri hammaddesi olarak kullanılması açısından önemli yer tuttuğunu söyledi.

Ülke ekonomisine katkısının yanı sıra kırsal alanda işsizliği azaltmak, göçü önlemek ve çarpık kentleşmeyi azaltmak bakımından sosyal fonksiyonlar da üstlendiğine işaret eden Konukoğlu, “Bu iki fuar, gıda, tarım ve hayvancılık sektörünün potansiyelini ortaya çıkarmak, yeni pazarlar ve işbirliği fırsatlarını artırmak için önemli imkanlar sunmaktadır’’ dedi.

Konukoğlu, Türkiye’nin son yıllarda tarım-hayvancılık alanında önemli atılımlar yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

“Ancak, arzuladığımız verimlik ve zenginliği henüz yakalayabilmiş değiliz. 2023 yılında, dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasına girme hedefimizi gerçekleştirmek istiyorsak, potansiyelimizi daha iyi kullanmalıyız. Birkaç tropik bitki dışında her ürünün yetiştiği iklim ve toprağa sahip ülkemizin, ihracatını çok daha fazla artırmamız, ithalatını ise azaltmamız gerekmektedir. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, desteklerin doğru ve amacına uygun kullanılması, orta ve uzun vadeli istikrarlı politikalarla Türkiye tarım ve hayvancılık alanında çok daha büyük hedeflere ulaşılabilecektir. Bu doğrultuda hükümetin açıkladığı ‘Milli Tarım Projesi’ ile bir dönüşüm gerçekleştirileceğine inanıyoruz.’’

Gaziantep’teki gıda sanayinin; işyeri sayısı, istihdam ve ihracat açısından tekstilden sonra en önemli sektör olduğunu anlatan Konukoğlu, “Geçen yıl Türkiye’nin gıda ihracatı düşmesine karşın, Gaziantep’in gıda ihracatı yüzde 1,6 artış göstererek 1 milyar 932 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin gıda ihracatından yüzde 12,9 pay almayı başardık. Bu payımızı, işletmelerimizin verimli ve katma değeri yüksek ürünleriyle daha fazla artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Konukoğlu, 2017 yılının devlet ve özel sektör el ele vererek ülke ekonomisini daha güçlü kılma, daha çok üretme, ihracat ve istihdam yapma zamanı olduğunu ifade ederken, Gaziantep olarak, tüm sektörleriyle daha çok çalışarak, ekonomiye katkı vermeye devam edeceklerini kaydetti.

FUARLAR, 29 OCAK TARİHİNE KADAR AÇIK

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Milletvekilleri Nejat Koçer, Ahmet Uzer ve Abdulkadir Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve protokol üyeleri, açılış kurdelasını keserek, stantları dolaştılar.

GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarına bu yıl 180 firma markalarıyla katıldı. Gaziantep’in yanı sıra Adana, Adıyaman, Aksaray, Ankara, Düzce, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’dan gelecek firmalar; tarım makinaları, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri ve gıda ürünlerini sergileniyor.

Fuarlar, birbirinde renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Akort Fuarcılık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Ticaret Borsası, Türk Veteriner Hekimler Birliği, Veteriner Hekimler Dayanışma Derneği, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından, “3. Geleneksel Buzağı Güzellik Yarışması” ve “3. Geleneksel Kuzu ve Oğlak Güzellik Yarışması” düzenlenecek.

Çiftçileri bilinçlendirmeye yönelik çeşitli etkinliklerin yapılacağı fuarlara, çevre il ve ilçelerden araçlarla ulaşım sağlanacak. Fuarlar, 29 Ocak tarihine kadar gezilebilecek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler