USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

Kıvılcım Nihal Mert : BAŞARI

Kıvılcım Nihal Mert : BAŞARI
16-09-2015 19:58
Gaziantep

İş kadını, Yönetim Danışmanı, 2A Yatırım Gayrimenkul Proje İnş.Uyg.Lid.Şir. Pozisyon Yatırım Danışmanı, Kariyer Planlama,Mediasyon Koçu, KOBİ lerde Değişim Yönetimi, Girişimcilik Eğitimleri ve Koçluğu….

Evet bütün bu özelliklere sahip bir iş kadınıyla görüşeceğimiz söylendiğinde, hayat dolu, nazik ve cıvıl cıvıl genç bir hanımefendiye karşılaşınca ilk olarak şaşırıyorsunuz….Ve Kıvılcım Nihal Mertle konuşmaya başlayınca hayranlığınız ve şaşkınlığınız kat be kat artarak sizi kendisine doğru çekiyor, hemen alanına dahil oluyorsunuz…

İki şeye hakkım olduğuna karar verdim

Özgürlük ve ölüm

Birisine sahip olamazsam

Ötekini isterim…

Harriet Tubman

Akıllı olacaksın kadınsan. 
Leb demeden leblebiyi,
Nerden gelinip nereye gidildiğini.
Rüzgarın nerden estiğini bilecek
Çevirip yelkenleri
Çekmeyeceksin boşa kürekleri…
Anlatınca dinlemeyi,
Konuşunca dinletmeyi,
Sorulunca söylemeyi
Bileceksin kadınsan…

Kendinizi bize nasıl tanıtırsınız?

Kıvılcım Nihal Mert, her şeyden önce bir annedir ve annelik bütün bu kimliklerinin de üstündedir. .Ben Gaziantepliyim. Hayatımın bir bölümünü İstanbul da geçirmiş olsam da köklerimden hiçbir zaman kopmadım. Gaziantep kültürünü doya doya yaşayan ve yaşatmaya çalışan biriyim.

Çok güçlü bir annenin kızıyım ve annelik kimliğimin öne çıkmasında en büyük idolümdür.. Anneliğimin arkasından işim gelir. Kendi ayakları üzerinde duran ve bundan da son derece mutluluk duyan ,güçlü olduğuma inandığım bir insanım..

Sosyal yönünüzün de ağır bastığını bildiğimizden çalıştığınız dernekleri de bizlerle paylaşır mısınız?

Sosyal sorumluluk olgusu benim için iş hayatımın da önündedir. Genç yaşta kaybettiğim kardeşimin anısına kurduğumuz ,kariyer planlama eğitimleri ve küçük burslar verdiğimiz “Ceren Nihal Mert” derneği, sınırlı sayıda üyesi bulunan ve merkezi İstanbul da bulunan üye olabilmek için pek çok aşamadan geçtiğiniz “Yönetim Danışmanlığı Üyeliği”, Mediatörler Derneği üyeliği, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği…

Gaziantep te ve erkek hegemonyasının egemenliğindeki iş dünyasında, kadın olmanın zorluklarına siz nasıl bakıyorsunuz?

Daha genç yaşlardayken sıkıntıları fazlasıyla büyütürdüm. Korkmaz mıydım? Tabi ki de korkardım. Başarısız olmak, yapamamak gibi.. Ama ilerleyen zamanlarda sorunları sorun olarak görmemenin keyfini yaşamaya başladım. Zaten beylerde bir zaman sonra sizi başarılarınızla tanıyıp takdir ediyorlar. Hatta zorluklar size zamanla keyif dahi vermeye başlıyor. Sadece takıntı yapmazsanız .Problemler aslında biraz da hayatın tadı tuzudurlar da değil mi?

“Güçlü Kadın”, Başarılı Kadın” bu yaftalardan sıkılıp kaçmak istediğiniz olur mu?

Aslında biz kadınlar olarak bu rolleri kendimiz, kedimize biçiyoruz. Hayatımıza bir tanım koyup onu yaşar görünmeye çalışıyoruz. Günümüzde ilişkilerdeki en büyük sorunu da, dışarıdaki rollerin eve taşınmaya hayatın her karesine sokulmasıyla oluşturuyor. Zaman içerisinde de kendi kimliğimizi unutuyoruz. Kıvılcım olarak bende zamanla bu hataları yaptım ve dibe vurduğum da oldu. Ama şimdi kadın olmanın serbestisini ve özgürlüğünü yaşıyorum. Güçlü Kıvılcımın gerisinde hata yapan ama kalkmasını da bilen bir Kıvılcımın da olduğunu gösteriyorum..

Hırslımı sınız?

Önceleri evet.. Hayatın başındayken kendinizi unutup ideallerinize odaklanıyorsunuz. Ama zamanla geriye dönüp kaybettiklerinizi görünce içiniz acıyor. Şimdi hayatı doya doya yaşayıp, gerçekliğiyle görüp keşifler yapıyorum..

Güç nedir?

Mutlu olabilmektir. Zaten mutlu insan güçlü insan demektir. Makam olsun para olsun tattığınızda önemsizleşiyor ve gerçek mutluluk her şeyin önüne geçiyor. Mutluluğu en sınırsız yaşayanlarda çocuklardır. Çünkü onlar sorgulamazlar. Sınırsızdırlar..

Beş altı yıl önce verdiğim seminer konularıyla şimdikilerin arasında bile farklılıklar oluştu benim için..

Gençlere hayatı ve farkındalıkları anlatmak ve onlara da bu duyguları yaşatabilmek.. Gençlere ;

“Hedef ”dediğinizde bir çırpıda meslekleri sayarken,

“Hayal” dediğinizde afallıyor tıkanıyorlar.. Çünkü hayal kurmaktan ve bunları gerçekleştirememekten de açıkçası ürküyorlar. Hayal yok hedef var..

Mesela 6 yaşındaki oğlum korsan olmak istiyor. Öğrencilerime bunu söylediğimde bana eleştirisel gözlerle bakıyorlar.. Hayallere müdahale etmek bedbahtsızlıktır bana göre. .Evet oğlum büyüdüğünde korsan olamaz ama denizle ilgili bir alana pekala yönelebilir..

Kendinizi doğadan bir nesneyle özdeşleştirin desem…siz nesiniz?

Ben “çınar ağacı”yım.. Bütün ağaçlar benim için çok özeldir ama kökleri derinlerde olan dalları ise güçlü bir şekilde gökyüzüne ulaşan çınar benim için farklıdır.. Kendimle çınarla özdeşleştirmişimdir. Harriet Tubma n ın kendime felsefe edindiğim bir sözü vardır:” İki şeye hakkım olduğuna kara verdim. Ölüm ve özgürlük. Birisine sahip olamazsam ötekini isterim..” der şair. Kendisi kölelikten özgürlüğe adım atmış güçlü bir kadındır. Şimdiki sistemde de insanlar kendi düzenlerinin köleleridir aslında.. Dağlara taşlara tırmanmak lüksümüz olmadığına göre her insan kendine özgür olacağı bir alan çizer ve sınırlarını belirler.. Kendimizi huzurlu hissettiğimiz bu alan özgürlüğümüzdür..

Ya siz Merve Hanım?siz hangi ağaçsınız?

Ağaçlar büyüktür. Herkeslerin gözü önünde hayatlarını yaşamak zorundadırlar.. Büyümeleri de göz önündedir. İsteseler de saklanamazlar. Oysa ben “Kardelenim”. Zamansızca açan, ıssızda, diğer çiçeklerden farklı olarak tepelerde doruklarda yalnız yaşayan, keşfedilmeyi anlaşılmayı bekleyen ama koparılmaktan korktuğu için saklanmayı seven kardelenim ben..

Yaşam koçunuz var mı?

Benim idolüm, gücüm, rehberim…annemdir.. O her zaman hayatta dimdik durmasını bilmiştir.. Ben kendime onu emsal alıyorum..

“Şans” sizin için ne ifade eder hayatta? Şans faktörü gerçekten de önemli midir?

Ben şansa inanmayanlardanım. Aslında şansta,ş ansızlıkta insanın kendisidir. Sadece doğru yerde ve doğru zamanda harekete geçmek için beklemeliyiz. Sonra hüsran olduğunda mazaretlere sığınıyoruz. Ne yaptığımız değil neye sahip olduğumuz önemlidir.. Eksikliğimizde farkındalık duygularımız yeterince geliştiremememizdir.

“DÜNYA YA GELMİŞ OLMAK ZATEN VERİLMİŞ BİR ŞANSTIR İNSAN OĞLUNA”

Başarılı insan yalnız mıdır? Bu hele de bir kadınsa?

Biz ne yazık ki acıdan beslenen bir toplumuz. Ağlayanla ağlamayı seviyoruz. Bir acıda toplum olarak ta hemen kenetleniriz. Ama iş başarıya gelince takdir melekelerimiz hemen kendini kapatır. Karşımızdaki başarı merdivenlerini çıkmaya başladıkça bizim de kıskançlık ve eleştiri dozumuz artar. Ve bu sevdiğimiz insan dahi olsa onu yalnızlaştırırız. Evet başarılı insan ne yazık ki yalnızdır.

“Kalabalık mı? “ “yalnızlık mı?”

Yanlızlığı severim ve hiçbir zamanda korkum olmamıştır. Evet kalabalıklar insanı büyütür, geliştirir. Ama yalnızlıkta kendisini tanımayı ve kendini yaşamayı sağlar. Ama ben aile olarak kalabalık aileleri severim.. Benimde bol kuzenli, kardeşli bir ailem olsun isterdim..

Sizinle özleşmiş bir özelliğiniz?

Kıvılcım=Merhamet

Ben bunu dillendirirken mahcup oluyorum ama çevrem beni böyle tanır. Ayrıca adımın özelliği gibi aniden parlayıp aniden sakinleşebilen bir yapım var .Şikayetçi miyim derseniz;değilim. Böyle olmayı da seviyorum..

“Karbediem ”i kabul ediyor musunuz? sizce de doğrumu?

Önceki yaşam tarzımda değil ama şimdiki dönemimde evet. Önceden uzun vadeli planlar yapar kendimi zorlardım. Ama şimdi gitmek istediğimde gidiyorum. Telefonu açmak istemezsem açmam. Canım denize karşı oturmak mı istedi? hemen atlar giderim. Ama çevremi korumayı da ihmal etmeden..

Bilinmeyen özellikleriniz?

Ağlamayı çok severim.. Alakasız şeylere de ağlarım.” Ağlayabilseydiniz anlayabilirdiniz” diyor ya şair.

Duygusalım ve yazmayı da çok seviyorum. Mesleki alanda yazdığım kitaplar var ama annemim hayatını anlattığım henüz yayınlamadığım bir kitap yazdım.. Orada kendimi de ifade ediyorum. Yazarlık yönümü daha çok ön plana çıkarmayı istiyorum..

Kadınlarımıza neler tavsiye dersiniz?

Hayattan korkmasınlar. Başarmaktan da korkmasınlar. Eğitimlerine hangi yaşta olurlarsa olsunlar önem versinler. Hiç bir şey için geç değildir. Engeller başarıya giden yolda azimleri olsun. Girişimcilikten de çekinmesinler.. Unutmasınlar ki kadınlık aslında bir güçtür. Bu gücü iyi kullanırlarsa da başaramayacakları iş yoktur.. Kendilerini ve yeteneklerini iyi tanısınlar..

İnanmak başarmanın yarısıdır..

Sizi tanımak ve konuşmak bir zevkti.. Teşekkürler Kıvılcım Hanım..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler